EXTRATIME

Πότε γράφτηκε η πρώτη συνταγή για κεμπάπ. Ήταν για επίσημο τραπέζι και δεν είχε ούτε λάδι ούτε καρυκεύματα

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η λέξη “kabab” ήταν το 950 μ.Χ., σε συνταγή για τραπέζι υψηλού αξιωματούχου στη Βαγδάτη. Χωρίς λάδι, χωρίς μπαχαρικά. Μόνο κρέας και φωτιά.
Πότε γράφτηκε η πρώτη συνταγή για κεμπάπ. Ήταν για επίσημο τραπέζι και δεν είχε ούτε λάδι ούτε καρυκεύματα

Στη Βαγδάτη του 10ου αιώνα, η μαγειρική δεν ήταν απλώς ανάγκη. Ήταν επιστήμη, πολιτισμός, ιατρική, ακόμα και φιλοσοφία. Γύρω στο 950 μ.Χ., ο Ibn Sayyar al-Warraq συγκέντρωσε πάνω από 600 συνταγές από τα πιο εκλεκτά τραπέζια του Ισλαμικού κόσμου. Το βιβλίο του ονομάστηκε Kitab al-Ṭabīkh – Το Βιβλίο της Μαγειρικής. Ήταν το πρώτο του είδους του. Κι εκεί μέσα, βρέθηκε και η πρώτη γνωστή συνταγή για αυτό που σήμερα λέμε “κεμπάπ”.

Η συνταγή δεν είχε τίποτα το περίτεχνο. Δεν είχε μπαχάρια, δεν είχε σάλτσες, ούτε λίπος. Ονομαζόταν “Kabab Khalis”, δηλαδή «σκέτο ψητό». Έγραφε: «Πάρε λεπτές φέτες κόκκινο άπαχο κρέας και ρίξε λίγο αλάτι. Ζέστανε ένα καθαρό σκεύος μέχρι να κοκκινίσει από τη θέρμη. Βάλε τις φέτες και γύριζέ τες συχνά μέχρι να ψηθούν». Αυτό ήταν όλο. Μια τεχνική που θύμιζε καψάλισμα πάνω σε καυτό μέταλλο.

Η συνταγή αυτή προοριζόταν για τραπέζι υψηλής τάξης. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το πιάτο μαγειρεύτηκε για τον Yahya bin Khalid, μεγάλο βεζύρη της δυναστείας των Αββασιδών. Δεν ήταν απλό φαγητό. Ήταν τελετουργία. Στην αυλή του χαλίφη, ένα κομμάτι κρέας χωρίς καρυκεύματα δεν ήταν ένδειξη φτώχειας — ήταν ένδειξη γούστου και εγκράτειας.

Το Kitab al-Ṭabīkh δεν περιείχε μόνο φαγητά. Είχε οδηγίες εθιμοτυπίας, μαγειρικά τεχνάσματα, συμβουλές για την πέψη, ακόμα και σπάνιες συνταγές για να «δυναμώσει το σώμα και να ενισχυθεί η ευχαρίστηση». Οι τροφές συνδέονταν με την ισορροπία του σώματος, την υγεία της ψυχής και τις επιδόσεις στο κρεβάτι. Όλα αυτά σε μια εποχή όπου η μαγειρική θεωρούνταν δείγμα υψηλής καλλιέργειας.

Η λέξη “kabab” εμφανίζεται σε αυτό το έργο για πρώτη φορά στην ιστορία με την έννοια που γνωρίζουμε. Περνά από την περσική γλώσσα και γίνεται η βάση για το σημερινό “κεμπάπ” σε αραβικά, τουρκικά, ελληνικά και δεκάδες άλλες γλώσσες. Κι όμως, το πρώτο κεμπάπ δεν είχε ψωμί, δεν είχε τζατζίκι, δεν είχε ούτε σουβλάκι. Ήταν μόνο κρέας και φωτιά.

Η συνταγή αυτή σώθηκε, όχι επειδή ήταν απλή, αλλά επειδή έγινε σύμβολο μιας κουλτούρας που ήθελε την τροφή να είναι καθαρή, δυνατή, θεραπευτική. Στη συνέχεια του βιβλίου αναφέρονται και πιο σύνθετα πιάτα: αρνί γεμιστό με αυγά και ρύζι, αλοιφές από αμύγδαλα, αλλά και θεραπευτικά σιρόπια για τον πονοκέφαλο μετά από οινοποσία.

Κι όμως, μέσα σε τόσες εξωτικές γεύσεις, αυτό που ξεχωρίζει είναι η απλότητα. Το “Kabab Khalis” δεν ήταν απλώς μια συνταγή. Ήταν δήλωση. Μια φέτα κρέας, ζεσταμένη σωστά, γύρω στο έτος 950, μέσα σε ένα παλάτι της Βαγδάτης. Η αρχή για το πιο πασίγνωστο πιάτο της Ανατολής.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία