EXTRATIME

Ribeye, Picanha, Κιλότο, Ταλιάτα, Tomahawk και Striploin: Μάθε τι είναι το καθένα για να μη ζητάς μπριτζόλα στον χασάπη

Δεν είναι όλες οι μπριζόλες ίδιες. Ribeye, Picanha, Κιλότο, Ταλιάτα, Tomahawk και Striploin: δες τι είναι το καθένα και πώς να τα μαγειρεύεις σωστά.
Ribeye, Picanha, Κιλότο, Ταλιάτα, Tomahawk και Striploin: Μάθε τι είναι το καθένα για να μη ζητάς μπριτζόλα στον χασάπη

Μπαίνεις στον χασάπη και λες “δώσε μου μια μπριτζόλα”, χωρίς να ξέρεις ότι ολόκληρος ένας κόσμος κρέατος απλώνεται μπροστά σου. Από το πλούσιο σε λίπος Ribeye, μέχρι το σφιχτό Κιλότο και το εντυπωσιακό Tomahawk, κάθε κοπή έχει τον δικό της χαρακτήρα, τη δική της ιστορία και φυσικά, τον δικό της σωστό τρόπο μαγειρέματος.

Το Ribeye είναι η επιτομή της τρυφερότητας και της γεύσης. Με πλούσια ενδομυϊκή λιπομέλεια, το κρέας σχεδόν λιώνει στο στόμα και απαιτεί ψήσιμο σε δυνατή φωτιά, είτε σε σχάρα είτε σε βαρύ τηγάνι. Στη σχάρα θες ένα καλό κάρβουνο, στο τηγάνι ένα βαρύ μαντέμι. Μη το πειράξεις πολύ, αλάτι μόνο και γύρισμα μία φορά.

Η Picanha, αγαπημένη των Βραζιλιάνων, είναι ένα τρίγωνο κομμάτι από το πάνω μέρος της ουράς. Έχει ένα υπέροχο στρώμα λίπους από πάνω και ψήνεται ιδανικά σε ψησταριά, ολόκληρη ή σε λεπτές φέτες πάνω σε σπαθιά. Στηγανισμένη ή βρασμένη, θα χαθεί όλη της η μαγεία – θέλει μόνο φωτιά και υπομονή.

Το Κιλότο, γνωστό και ως rump steak σε πολλές χώρες, είναι ένα άπαχο και γεμάτο γεύση κομμάτι από το πίσω μέρος του μοσχαριού. Στην κατσαρόλα δίνει απίθανα κοκκινιστά και ραγού, ενώ στο τηγάνι χρειάζεται σωστή κοπή και μαρινάρισμα για να μαλακώσει. Μεγάλη φωτιά στην αρχή, χαμήλωμα στη συνέχεια για να μην σκληρύνει.

Η Ταλιάτα είναι λιγότερο κοπή και περισσότερο τρόπος σερβιρίσματος. Φτιάχνεται συνήθως από sirloin ή ribeye και σημαίνει μοσχαρίσια μπριζόλα κομμένη σε λεπτές φέτες. Την ψήνεις δυνατά, την αφήνεις να ξεκουραστεί και την κόβεις κάθετα στη φορά του κρέατος. Μια καλή ταλιάτα δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από λίγο λάδι και φρέσκο πιπέρι.

Το Tomahawk, με τη χαρακτηριστική του τεράστια λαβή από κόκαλο, είναι ουσιαστικά ένα Ribeye με κόκαλο, κομμένο χοντρό και θεαματικό. Θέλει υπομονή και σωστή τεχνική: δυνατή πρώτη σφράγιση στη σχάρα και μετά τελείωμα στον φούρνο ή σε χαμηλότερη φωτιά. Σαν να ψήνεις κρέας για βασιλιάδες, δεν αρκεί να το πετύχεις απλά σωστά — πρέπει να το σερβίρεις και με σεβασμό.

Το Striploin, ή αλλιώς New York Strip, είναι το βασιλικό φιλέτο των steakhouse. Έχει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε τρυφερότητα και δάγκωμα, ενώ μαγειρεύεται υπέροχα τόσο σε τηγάνι όσο και στη σχάρα. Εδώ δεν χρειάζεται μαρινάρισμα: μόνο αλάτι, δυνατή φωτιά και λίγα λεπτά ανά πλευρά.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά στον χασάπη, μην αρκεστείς στο γενικόλογο “μία μπριζόλα”. Ξεχώρισε το Ribeye από το Striploin, ζήτησε Picanha αν νιώθεις περιπετειώδης, διάλεξε Κιλότο για μαγειρευτά ή Tomahawk για επίδειξη. Η γνώση του κρέατος δεν είναι πολυτέλεια – είναι σεβασμός προς τη γεύση και προς το ίδιο το ζώο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 9 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 9 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Παγκρατίου ιερομάρτυρος επισκόπου Ταυρομενίου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Παναθηναϊκός – Σάλκε: Κανάλι, ώρα και όλες οι λεπτομέρειες για το φιλικό

Παναθηναϊκός – Σάλκε: Κανάλι, ώρα και όλες οι λεπτομέρειες για το φιλικό

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την καλοκαιρινή του προετοιμασία στην Αυστρία, με το επόμενο μεγάλο ραντεβού να είναι απέναντι στη γερμανική Σάλκε, στο τρίτο κατά σειρά φιλικό του «τριφυλλιού». Πρόκειται για το πιο δυνατό τεστ μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του βασικού σταδίου προπονήσεων. Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 9 Ιουλίου, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και...

Μεταδόσεις
Ποδόσφαιρο: Άρης – Άλκμααρ: Κανάλι και ώρα του φιλικού

Άρης – Άλκμααρ: Κανάλι και ώρα του φιλικού

Ο Άρης ξεκινά τα δυνατά τεστ της καλοκαιρινής του προετοιμασίας με αντίπαλο την Άλκμααρ, σε φιλικό που θα μεταδοθεί αποκλειστικά από το Novasports Start.

Ποδόσφαιρο
ExtraTime: Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο φίδι στην Ελλάδα το καλοκαίρι

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο φίδι στην Ελλάδα το καλοκαίρι

Το φίδι που είναι επικίνδυνο το καλοκαίρι στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πιο γνωστά στον κόσμο και θα πρέπει να μην υπάρχουν συναντήσεις

ExtraTime
ExtraTime: Αν ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας δεν θα μπορεί να το πουλήσει. Κανένας δεν μπορεί να πουλήσει το Όσκαρ του.

Αν ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας δεν θα μπορεί να το πουλήσει. Κανένας δεν μπορεί να πουλήσει το Όσκαρ του.

Αν κερδίσεις Όσκαρ, υποχρεούσαι να το προσφέρεις πίσω στην Ακαδημία για 1 δολάριο αν θελήσεις να το πουλήσεις.

ExtraTime
ExtraTime: Ο Έλληνας στρατηγός που ήταν στον στρατό των Ρωμαίων

Ο Έλληνας στρατηγός που ήταν στον στρατό των Ρωμαίων

Ο Έλληνας στρατηγός που ήταν στον στρατό των Ρωμαίων και τον ξεχώρισαν ιστορικά πολλοί για αυτά που είχε κάνει

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί οι κούκλες ήταν για αιώνες συνδεδεμένες με τα κορίτσια;

Γιατί οι κούκλες ήταν για αιώνες συνδεδεμένες με τα κορίτσια;

Γιατί οι κούκλες ήταν πάντα για τα κορίτσια; Η Ιστορία δείχνει πως δεν ήταν παιχνίδι, αλλά ρόλος

ExtraTime
ExtraTime: Το δωμάτιο του σπιτιού που είναι το πιο επικίνδυνο. Είναι πιο επικίνδυνο και από τον δρόμο.

Το δωμάτιο του σπιτιού που είναι το πιο επικίνδυνο. Είναι πιο επικίνδυνο και από τον δρόμο.

Δεν είναι η σκάλα. Δεν είναι το μπάνιο. Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού είναι αυτό που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Και έχει μέσα του τα πάντα.

ExtraTime
ExtraTime: Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που μπορούν να δουν υπεριώδεις ακτίνες. Θα τις βλέπουμε όλοι στο μέλλον;

Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που μπορούν να δουν υπεριώδεις ακτίνες. Θα τις βλέπουμε όλοι στο μέλλον;

Δεν είναι όλοι ίδιοι: μερικοί άνθρωποι βλέπουν υπεριώδες φως.

ExtraTime