EXTRATIME

Σαν σήμερα, «ο άνθρωπος με τα μαύρα» έφυγε απ’ τη ζωή

Ένας μοναδικός καλλιτέχνης που κατήργησε με τον τρόπο και την τέχνη του διαχωριστικές γραμμές και στεγανά.
Σαν σήμερα, «ο άνθρωπος με τα μαύρα» έφυγε απ’ τη ζωή

Ο Τζόνι Κας (Johnny Cash‎‎) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1932 και έφυγε 12 Σεπτεμβρίου 2003.

Ο σπουδαίος και επιδραστικός καλλιτέχνης ήταν γνωστός και ως The Man in Black λόγω των ενδυματολογικών του προτιμήσεων και όχι μόνο.

Αν κι εγώ, όταν αναφέρομαι στον Τζόνι Κας (Johnny Cash), προτιμώ το I walk the line (man), όπως και ο τίτλος μιας απ’ τις πρώτες και μεγαλύτερες επιτυχίες της πολύχρονης καριέρας του.

Κι αυτό γιατί ο Τζόνι Κας (Johnny Cash) ως καλλιτέχνης μπορεί να έδειξε μια πρωτόφαντη συνέπεια στα «πιστεύω» και στην «έκφρασή» του αλλά το έπραξε με ποικίλους τρόπους (μουσική, ηθοποιία, συγγραφή) καταργώντας με τον τρόπο του διαχωριστικές γραμμές και στεγανά.

Εδώ σε μια εκτέλεσή του στις «γειτονιές» του Κας, στις φυλακές του San Quentin…

Για την ιστορία το I walk the line το ηχογράφησε πολλές φορές ενώ ήταν και ο τίτλος της βιογραφικής ταινίας του, όπου τον ρόλο του Τζόνι Κας (Johnny Cash)  έπαιξε ο Χοακίν Φίνιξ.

Το φιλμ κεντράρει στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του αστέρα της κάντρι μουσικής, που με τα τραγούδια του κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της αμερικάνικης παράδοσης και να αγγίξει με αξιώσεις τα μαζικά ακροατήρια.

Τον ίδιο τίτλο είχε και μια άλλη ιδιαίτερη ταινία του μεγάλου John Frankenheimer με τους Gregory Peck και Tuesday Weld το 1970, όπου κι εκεί φυσικά το τραγούδι είχε την τιμητική του…

Κώστας Μπαλαχούτης

Διακεκριμένος ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Διευθυντής μουσικών περιοδικών (Δίφωνο, Όασις, ogdoo.gr). Αρχισυντάκτης και παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση (Κατάθεση Ψυχής, Νύχτα Στάσου, Σε χρόνο TV, Στα τραγούδια λέμε Ναι κ.ά.) και το ραδιόφωνο (Ντέρτι, Στο Κόκκινο, Βήμα Fm, Κανάλι Ένα). Επιμελητής ευρηματικών δισκογραφιών έργων (συλλογές, πορτραίτα). Στιχουργός με σπουδαίες συνεργασίες και τραγούδια που αγαπήθηκαν (Αρχιπέλαγος, Φίλα με, Κόκκινο ποτάμι, Γλυκάνισος, Συγγνώμη Πόλη μου κ.ά. ). Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές σε εφημερίδες, από την Καθημερινή έως την Sportime. Στην τελευταία, όπως και στην Sportday, για μεγάλο διάστημα «κρατούσε» το οπισθόφυλλο. «Κολλημένος» με το ποδόσφαιρο και γενικότερα τα… αθλητικά τα οποία παντρεύει από έρωτα με μουσικές και τραγούδια.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
ExtraTime: Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Εφεξής τα Σαββατοκύριακα ξέρουμε που θα ανταμώνουμε, που θα γέρνουμε όταν αναλογιζόμαστε «τις κακές συνήθεις» και όταν θέλουμε, σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας το «Αγύριστο κεφάλι».

ExtraTime
ExtraTime: Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Το τεχνικό τζάκετ που φορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Καλάβρυτα δεν είναι απλό μπουφάν σκι και η τιμή του το επιβεβαιώνει

ExtraTime
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

«Υπάρχουν κι άλλες χώρες που γίνονται τέτοια ατυχήματα, όπως η Ελβετία που είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα...», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης

Κοινωνία