EXTRATIME

Σήμερα θα το πέταγες, οι αρχαίοι όμως το μουχλιασμένο ψωμί το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν τραύματα

Η μούχλα στο ψωμί θεράπευε πληγές πολύ πριν υπάρξει η λέξη “αντιβιοτικό”.
Σήμερα θα το πέταγες, οι αρχαίοι όμως το μουχλιασμένο ψωμί το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν τραύματα

Χιλιάδες χρόνια πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης, σε εποχές που η μικροβιολογία δεν υπήρχε ούτε ως λέξη, διάφοροι λαοί παρατήρησαν κάτι απλό αλλά θαυμαστό: όταν έβαζαν μουχλιασμένο ψωμί πάνω σε μολυσμένες πληγές, αυτές άρχιζαν να θεραπεύονται. Κανείς δεν ήξερε το γιατί. Αλλά όλοι έβλεπαν το αποτέλεσμα.

Στην αρχαία Κίνα, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα, ακόμα και στη Σερβία, οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν κομμάτια ψωμιού που είχαν πιάσει μούχλα, τα τύλιγαν σε ύφασμα ή τα τοποθετούσαν απευθείας πάνω σε ανοιχτές πληγές, φλεγμονές ή κοψίματα. Η πρακτική αυτή καταγραφόταν είτε προφορικά είτε σε ιατρικά κείμενα της εποχής, συχνά με τη μορφή συμβουλής ή «μαγικής» συνταγής.

Το μυστικό βρισκόταν στο ίδιο το μούχλιασμα: ορισμένα είδη μούχλας, όπως τα Penicillium, περιέχουν φυσικές αντιβιοτικές ουσίες. Ούτε οι αρχαίοι Κινέζοι ούτε οι Αιγύπτιοι ήξεραν για βακτήρια, για μικρόβια ή για παθογόνους οργανισμούς. Αλλά μέσα από την παρατήρηση, τη δοκιμή και το ένστικτο, ανακάλυψαν έναν από τους πρώτους τρόπους αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

Οι παραδόσεις αυτές πέρασαν και σε μεταγενέστερους λαούς. Στη Βαλκανική, μέχρι και τον 19ο αιώνα, οι γιαγιάδες έβαζαν πάνω στις πληγές μουχλιασμένο ψωμί ή σάπια μήλα, γιατί πίστευαν ότι «τραβάνε το κακό» και «στεγνώνουν το αίμα». Κι όμως, είχαν δίκιο – η δράση ήταν πραγματική.

Όταν ο Alexander Fleming ανακάλυψε τυχαία την πενικιλίνη το 1928, ο κόσμος πίστεψε ότι επρόκειτο για επαναστατική καινοτομία. Και ήταν. Αλλά αυτό που ελάχιστοι θυμούνται, είναι ότι οι αρχαίοι είχαν φτάσει πρώτοι στο αποτέλεσμα. Χωρίς εργαστήρια. Μόνο με λίγο μούχλιασμα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Να μυρίσει η Σαρακοστή μας λιβάνι, πριν μυρίσει η χώρα μας μπαρούτι

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Να μυρίσει η Σαρακοστή μας λιβάνι, πριν μυρίσει η χώρα μας μπαρούτι

Τα ίδια τα πολεμικά γεγονότα γίνονται «κήρυκες» μετανοίας κι όμως εμείς αρνούμαστε να τρέξουμε στα πνευματικά μας καταφύγια, τις εκκλησιές

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σιδηρόδρομος: Ρομά εξακολουθούν να λεηλατούν το δίκτυο – Συνελήφθη 40χρονος που είχε κλέψει 70 κιλά χαλκού – Φράκτες θα κατασκευάσει ο ΟΣΕ

Σιδηρόδρομος: Ρομά εξακολουθούν να λεηλατούν το δίκτυο – Συνελήφθη 40χρονος που είχε κλέψει 70 κιλά χαλκού – Φράκτες θα κατασκευάσει ο ΟΣΕ

Ανίκανη η κυβέρνηση να σταματήσει το φαινόμενο - 3 χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, η ασφάλεια των επιβατών κινδυνεύει από τις συμμορίες του χαλκού

Κοινωνία
Κοινωνία: Αποκάλυψη – βόμβα από τον Δ.Κουτσούμπα: 2 drones που καταρρίφθηκαν στην Κύπρο, είχαν στόχο τη Σούδα

Αποκάλυψη – βόμβα από τον Δ.Κουτσούμπα: 2 drones που καταρρίφθηκαν στην Κύπρο, είχαν στόχο τη Σούδα

Αποκρύπτει η κυβέρνηση τον άμεσο κίνδυνο από το Ιράν; - Μόλις πριν 2 μέρες ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωνε ότι η Σούδα δεν διατρέχει κίνδυνο

Κοινωνία
Ατζέντα: Κώστας Μακεδόνας: «Τραμπάλα»

Κώστας Μακεδόνας: «Τραμπάλα»

Το album κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και προσεχώς σε βινύλιο, από το Ogdoo Music Group.

Ατζέντα
ExtraTime: Απάτη με SMS για δήθεν επιστράτευση προκαλεί αναστάτωση

Απάτη με SMS για δήθεν επιστράτευση προκαλεί αναστάτωση

Ένα μαζικό SMS που εμφανίζεται ως επίσημη ειδοποίηση «επιστράτευσης» προκάλεσε ανησυχία. Το ΓΕΣ το διαψεύδει και τονίζει προσοχή σε συνδέσμους που μπορεί να κρύβουν απάτη.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 4 Μαρτίου 1877: Γεννιέται η FIFA και θεμελιώνεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου 1877: Γεννιέται η FIFA και θεμελιώνεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

4 Μαρτίου 1877 γεννιέται ο Ζιλ Ριμέ, ο άνθρωπος που οραματίστηκε το Μουντιάλ και άλλαξε οριστικά την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

ExtraTime
Κοινωνία: Μέση Ανατολή: Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που εγκλωβίστηκαν στον Περσικό – Σοκαριστικό βίντεο με εκρήξεις κοντά σε ελληνικό πλοίο

Μέση Ανατολή: Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που εγκλωβίστηκαν στον Περσικό – Σοκαριστικό βίντεο με εκρήξεις κοντά σε ελληνικό πλοίο

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά τον άμεσο απεγκλωβισμό τον ελληνικών πλοίων, καταγγέλλοντας εταιρείες που στέλνουν πληρώματα «στο στόμα του λύκου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Δεν μπορούν να πουν 3 χρόνια μετά ότι τα τρένα είναι ασφαλή – Τζογάρουν την ασφάλεια μας»

Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Δεν μπορούν να πουν 3 χρόνια μετά ότι τα τρένα είναι ασφαλή – Τζογάρουν την ασφάλεια μας»

«Τρία χρόνια μετά, μας κάνουν τεστ αντοχής - Κάθονται και λένε “θα τους έχουμε γραμμένους στα τέτοια μας, άστους να χτυπιούνται, θα βαρεθούν”»

Κοινωνία
Κοινωνία: Η μεγάλη ευκαιρία για προβολή ελληνικής ισχύος στη Μεσόγειο – Ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, αλλά όχι μόνο για… Ιρανικά drones

Η μεγάλη ευκαιρία για προβολή ελληνικής ισχύος στη Μεσόγειο – Ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, αλλά όχι μόνο για… Ιρανικά drones

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακροβατεί μεταξύ δράσης και παθητικότητας, κινδυνεύοντας να χάσει μια ιστορική ευκαιρία για τα ελληνοτουρκικά

Κοινωνία