EXTRATIME

Στην Ελλάδα του 1880, αν είχες καΐκι και 3 γαϊδάρους, ήσουν εφοπλιστής

Με ένα καΐκι, λίγα πανιά και τρία γαϊδούρια, οι ναύτες της Ύδρας, της Κάλυμνου και της Ιθάκης έγιναν εφοπλιστές πριν καν εφευρεθεί η λέξη.
Στην Ελλάδα του 1880, αν είχες καΐκι και 3 γαϊδάρους, ήσουν εφοπλιστής

Στις δεκαετίες πριν το 1900, δεν υπήρχε κανείς πιο υπολογίσιμος από τον νησιώτη με το δικό του καΐκι. Το μικρό του σκάφος, φτιαγμένο από ξύλο πεύκου ή κυπαρίσσι, κουβαλούσε στα αμπάρια του σταφίδα, λάδι, σαπούνι, κρασί, ξυλεία ή ρητίνη. Αν είχε και δυο-τρία υποζύγια να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν στις αποβάθρες της Κορίνθου, του Ναυπλίου ή του Γυθείου, τότε δεν ήταν πια απλός έμπορος· ήταν μικρός εφοπλιστής. Κι ας μην ήξερε ούτε να γράφει καλά το όνομά του.

Οι γολέτες, τα σλοούπ, οι σκούνοι και τα brigantine δεν ήταν πολυτέλεια· ήταν το καθημερινό μέσο δουλειάς. Μετέφεραν σοδειές από τις ακτές της Μεσσηνίας ως την Κωνσταντινούπολη, και γύριζαν πίσω με βαρέλια ξύδι, ρουχισμό, ή και λίγα φράγκα σε ξένο νόμισμα. Τα καΐκια ανήκαν συχνά σε ομάδες ναυτών που συνεισέφεραν ο καθένας από λίγα χρήματα. Το πλήρωμα ήταν και ιδιοκτήτης. Αν είχες σκαρί, είχες και λόγο.

Το 1881, το ελληνικό κράτος κατέγραφε τον εμπορικό στόλο του με ακρίβεια: 2 κορβέτες, 6 ατμόπλοια, 6 gunboats, 1 royal yacht και πλήθος μικρότερων. Αυτά ήταν τα “μεγάλα”. Αλλά στον κόλπο της Ύδρας, στη Σύμη, την Ιθάκη, την Κάλυμνο, τη Σκιάθο, το Πλωμάρι και την Αίγινα, αμέτρητοι μικροπλοιοκτήτες ζούσαν από τα πήγαινε-έλα, φτιάχνοντας μια ολόκληρη ναυτοσύνη που δεν καταγράφτηκε ποτέ στα επίσημα χαρτιά. Κι όμως, αυτοί έβαλαν τις βάσεις για το ναυτιλιακό θαύμα του 20ού αιώνα.

Η σταφίδα και η ρητίνη ήταν το πετρέλαιο της εποχής. Είχαν ζήτηση στην Ευρώπη, και την κουβαλούσαν με μικρά, ευκίνητα σκάφη που χωρούσαν στις ρηχές αποβάθρες. Τα περισσότερα δεν είχαν καν αποθήκες. Ήταν απλώς πλωτές πλατφόρμες με πανιά, εξαρτημένες από τον καιρό και τα γαϊδούρια που έφερναν το φορτίο μέχρι το κύμα.

Και όμως, οι άνθρωποι αυτοί προλάβαιναν τον ανταγωνισμό, έβγαζαν κέρδος, κι αν δεν πλούτιζαν, τουλάχιστον ζούσαν με αξιοπρέπεια. Ήξεραν πότε να πουλήσουν, πού να φορτώσουν, πώς να διαπραγματευτούν. Τα παιδιά τους δεν σπούδαζαν, αλλά από τα 12 χρόνια ήξεραν να “δένουν κάβο”, να διαβάζουν καιρό και να μετρούν σε δολάρια, φράγκα και λίρες.

Στην Κάλυμνο, οι ναύτες είχαν φτιάξει “συντεχνίες” με καΐκια που ταξίδευαν μέχρι τη Βηρυτό. Στην Ύδρα, οι παλιοί καραβοκύρηδες είχαν γίνει μεσάζοντες. Στην Ιθάκη, κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστον ένα μέλος στη θάλασσα. Στο Μεσολόγγι έπαιρναν το αλάτι και το μετέφεραν στα νησιά με βάρκες που έμοιαζαν με φέρετρα. Και όλοι ζούσαν απ’ αυτό.

Όταν ο Ευρωπαίος περιηγητής έγραφε στον Baedeker πως “οι ναύτες της Ελλάδος πολλές φορές κερδίζουν περισσότερα από τους πασάδες”, δεν υπερέβαλλε. Είχε δει μικροκαμωμένους θαλασσινούς να εμπορεύονται ξύδι και λάδι, να φορτώνουν ό,τι βρίσκουν, και να επιστρέφουν πιο πλούσιοι από τραπεζίτες.

Σήμερα τους λέμε ρομαντικούς. Τότε όμως ήταν απλώς εξαιρετικοί επιχειρηματίες με μια σανίδα και πανί.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
ExtraTime: Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Η αληθινή ιστορία πίσω από το μπέρδεμα ανθρώπινων γονιδίων λόγω της αυτόματης μετατροπής του Excel

ExtraTime
ExtraTime: Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Έτσι έβλεπαν την Αίγινα πριν από 130 χρόνια οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα μέσα από το βιβλίο του Baedeker

ExtraTime
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ προχωρούν το σχέδιο για την «αιχμαλωσία» του υπέρτατου αγαθού - Βρέχει συνέχεια και μιλούν ακόμα για λειψυδρία

Κοινωνία