EXTRATIME

Τι διαφορά έχουν τα Άνγκους από τα παλιά μοσχάρια που τρώγαμε στο χωριό μας; Τι είναι το Black, το Red, το White και το Brindle Angus

Το μοσχάρι Άνγκους φημίζεται για το μαρμάρωμα και την τρυφερότητα του κρέατός του, σε αντίθεση με τα πιο σκληρά ντόπια μοσχάρια του παρελθόντος.
Τι διαφορά έχουν τα Άνγκους από τα παλιά μοσχάρια που τρώγαμε στο χωριό μας; Τι είναι το Black, το Red, το White και το Brindle Angus

Τα μοσχάρια Άνγκους είναι από τις πιο γνωστές φυλές βοοειδών στον κόσμο, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς συγκρίνονται με τα παραδοσιακά μοσχάρια που υπήρχαν στα ελληνικά χωριά. Στο παρελθόν, οι κτηνοτρόφοι στα χωριά έτρεφαν τα μοσχάρια τους με φυσικές τροφές, κυρίως χόρτα και δημητριακά, χωρίς εντατικές πρακτικές πάχυνσης. Το κρέας ήταν πιο σκληρό, αλλά είχε έντονη γεύση. Αντίθετα, το Άνγκους είναι μια φυλή που αναπτύχθηκε ειδικά για το τρυφερό και μαρμαρωμένο κρέας της, δηλαδή το λίπος που κατανέμεται ομοιόμορφα μέσα στις μυϊκές ίνες, προσφέροντας πιο ζουμερή υφή και πλούσια γεύση.

Η πιο γνωστή ποικιλία είναι το Black Angus, που προέρχεται από τη Σκωτία και αποτελεί την πιο διαδεδομένη επιλογή για υψηλής ποιότητας βοδινό. Το σκούρο τρίχωμά του βοηθά τα ζώα να προσαρμόζονται στο κρύο και τα κάνει ανθεκτικά. Παράλληλα, το Red Angus είναι μια φυσική γενετική παραλλαγή του Black Angus, με κόκκινο τρίχωμα που το καθιστά πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, αφού το κόκκινο χρώμα αντανακλά καλύτερα τον ήλιο. Ενώ έχουν παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά, το Red Angus δεν είναι τόσο δημοφιλές εμπορικά όσο το μαύρο.

Πιο σπάνιες παραλλαγές είναι το White Angus και το Brindle Angus. Το White Angus δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη ποικιλία, αλλά εμφανίζεται σποραδικά λόγω γενετικής μετάλλαξης, με το τρίχωμα να είναι πολύ ανοιχτόχρωμο. Από την άλλη, το Brindle Angus έχει ραβδώσεις στο τρίχωμα, ένας ιδιαίτερος χρωματισμός που προκύπτει από σπάνιες γενετικές διαφοροποιήσεις και δεν συναντάται συχνά.

Η κύρια διαφορά των Άνγκους από τα μοσχάρια που έτρωγαν οι παππούδες μας δεν είναι μόνο το χρώμα, αλλά ο τρόπος εκτροφής και η διαχείριση του κρέατος. Το Άνγκους εκτρέφεται με συγκεκριμένες μεθόδους που διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο μαρμαρώματος, κάνοντάς το πιο τρυφερό και λιγότερο ινώδες από τις ντόπιες φυλές. Παρόλα αυτά, το ελληνικό μοσχάρι που μεγάλωνε φυσικά στα βοσκοτόπια είχε μοναδική γεύση, που για πολλούς είναι ασύγκριτη.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία
ExtraTime: Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

(PHOTOS) Πορτρέτα Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

ExtraTime
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
ExtraTime: Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Το διαστρικό αντικείμενο 3I ATLAS φτάνει στο πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη και παρακολουθείται στενά.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης