EXTRATIME

Τι διαφορά έχουν τα Άνγκους από τα παλιά μοσχάρια που τρώγαμε στο χωριό μας; Τι είναι το Black, το Red, το White και το Brindle Angus

Το μοσχάρι Άνγκους φημίζεται για το μαρμάρωμα και την τρυφερότητα του κρέατός του, σε αντίθεση με τα πιο σκληρά ντόπια μοσχάρια του παρελθόντος.
Τι διαφορά έχουν τα Άνγκους από τα παλιά μοσχάρια που τρώγαμε στο χωριό μας; Τι είναι το Black, το Red, το White και το Brindle Angus

Τα μοσχάρια Άνγκους είναι από τις πιο γνωστές φυλές βοοειδών στον κόσμο, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς συγκρίνονται με τα παραδοσιακά μοσχάρια που υπήρχαν στα ελληνικά χωριά. Στο παρελθόν, οι κτηνοτρόφοι στα χωριά έτρεφαν τα μοσχάρια τους με φυσικές τροφές, κυρίως χόρτα και δημητριακά, χωρίς εντατικές πρακτικές πάχυνσης. Το κρέας ήταν πιο σκληρό, αλλά είχε έντονη γεύση. Αντίθετα, το Άνγκους είναι μια φυλή που αναπτύχθηκε ειδικά για το τρυφερό και μαρμαρωμένο κρέας της, δηλαδή το λίπος που κατανέμεται ομοιόμορφα μέσα στις μυϊκές ίνες, προσφέροντας πιο ζουμερή υφή και πλούσια γεύση.

Η πιο γνωστή ποικιλία είναι το Black Angus, που προέρχεται από τη Σκωτία και αποτελεί την πιο διαδεδομένη επιλογή για υψηλής ποιότητας βοδινό. Το σκούρο τρίχωμά του βοηθά τα ζώα να προσαρμόζονται στο κρύο και τα κάνει ανθεκτικά. Παράλληλα, το Red Angus είναι μια φυσική γενετική παραλλαγή του Black Angus, με κόκκινο τρίχωμα που το καθιστά πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, αφού το κόκκινο χρώμα αντανακλά καλύτερα τον ήλιο. Ενώ έχουν παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά, το Red Angus δεν είναι τόσο δημοφιλές εμπορικά όσο το μαύρο.

Πιο σπάνιες παραλλαγές είναι το White Angus και το Brindle Angus. Το White Angus δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη ποικιλία, αλλά εμφανίζεται σποραδικά λόγω γενετικής μετάλλαξης, με το τρίχωμα να είναι πολύ ανοιχτόχρωμο. Από την άλλη, το Brindle Angus έχει ραβδώσεις στο τρίχωμα, ένας ιδιαίτερος χρωματισμός που προκύπτει από σπάνιες γενετικές διαφοροποιήσεις και δεν συναντάται συχνά.

Η κύρια διαφορά των Άνγκους από τα μοσχάρια που έτρωγαν οι παππούδες μας δεν είναι μόνο το χρώμα, αλλά ο τρόπος εκτροφής και η διαχείριση του κρέατος. Το Άνγκους εκτρέφεται με συγκεκριμένες μεθόδους που διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο μαρμαρώματος, κάνοντάς το πιο τρυφερό και λιγότερο ινώδες από τις ντόπιες φυλές. Παρόλα αυτά, το ελληνικό μοσχάρι που μεγάλωνε φυσικά στα βοσκοτόπια είχε μοναδική γεύση, που για πολλούς είναι ασύγκριτη.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου η εκκλησία τιμά και γιορτάζει μεταξύ άλλων την αρχή της Ινδίκτου, την αρχή δηλαδή του νέου εκκλησιαστικού έτους.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Ένα όμορφο τραγούδι του Τάκη Σούκα μαζί με ένα καλοκαιρινό video clip

Ένα όμορφο τραγούδι του Τάκη Σούκα μαζί με ένα καλοκαιρινό video clip

«Στης καρδιάς μου τη χώρα εσύ είσαι η θάλασσα…»

ExtraTime
ExtraTime: Οι Χατζηφραγκέτα στην Τεχνόπουλη Δήμου Αθηναίων

Οι Χατζηφραγκέτα στην Τεχνόπουλη Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου - Η προπώληση συνεχίζεται

ExtraTime
ExtraTime: Δυνατά ονόματα στην παρουσίαση του βιβλίου «Τολμηρές Ανθεκτικές Γυναίκες» της Ελένης Παλυβού-Μπούση

Δυνατά ονόματα στην παρουσίαση του βιβλίου «Τολμηρές Ανθεκτικές Γυναίκες» της Ελένης Παλυβού-Μπούση

Γιάννης Σμαραγδής, Μιμή Ντενίση, Στέλλα-Αλεξία Μάντζαρη, Άλκηστις Δήμα, Ανδρέας Καραγιάννης, Νίκος Φλώρος, Βίκυ Καγιά

ExtraTime
ExtraTime: Κάθε τραγούδι και μια ιστορία: Στο κουτούκι του Γιαβρή

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία: Στο κουτούκι του Γιαβρή

Πως γράφτηκε το αθάνατο ζεϊμπέκικο που ερμήνευσε η Κατερίνα Στανίση.

ExtraTime
ExtraTime: Ένας φοβερός και τρομερός «Σκορπιός» έχει σήμερα την τιμητική του

Ένας φοβερός και τρομερός «Σκορπιός» έχει σήμερα την τιμητική του

Ατμοσφαιρικός δημιουργός καλλιτέχνης.  Μιλάμε για κομματάρες και σόλα που έχουν γράψει ιστορία.

ExtraTime
ExtraTime: Ένας τεράστιος παγκόσμιος καλλιτέχνης γιορτάζει σήμερα

Ένας τεράστιος παγκόσμιος καλλιτέχνης γιορτάζει σήμερα

Δεν υπήρξε επαναστάτης για την… επανάσταση, αλλά σκεπτόμενος που δήλωνε με τόλμη την άποψή του.

ExtraTime
ExtraTime: Η σπουδαία Γιώτα Νέγκα έχει σήμερα γενέθλια

Η σπουδαία Γιώτα Νέγκα έχει σήμερα γενέθλια

Ερμηνεύτρια με πλατιά τραγουδιστική κουλτούρα και βαθιά συνέπεια στο καλό τραγούδι. Απ’ τις μονάκριβές των καιρών μας!

ExtraTime