MUST READ

Μπορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες να πάνε με μια τριήρη στην Αίγυπτο χωρίς στάση; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Χωρίς σκιά, χωρίς κατάστρωμα, μόνο κουπί. Μπορούσε μια ελληνική τριήρης να φτάσει στην Αίγυπτο χωρίς να σταματήσει καθόλου;
Μπορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες να πάνε με μια τριήρη στην Αίγυπτο χωρίς στάση; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Αν ρωτούσες έναν Αθηναίο του 5ου αιώνα π.Χ. αν θα πήγαινε ως την Αίγυπτο με τριήρη χωρίς στάση, το πιθανότερο είναι να σε κοιτούσε με απορία. Και όμως, αυτή η φαινομενικά εξωφρενική απορία έχει πολύ σοβαρή ιστορική βάση. Η τριήρης, το κορυφαίο πολεμικό πλοίο της αρχαιότητας, δεν είχε καταλύματα, δεν είχε σκεπή, δεν είχε κουζίνα. Και όμως, ταξίδευε με ταχύτητα και πειθαρχία που ακόμα εντυπωσιάζει.

Η απόσταση από την Κρήτη μέχρι την ακτή της Αιγύπτου είναι περίπου 350 ναυτικά μίλια. Με καλό καιρό και πλήρωμα 170 ανδρών που εναλλάσσονται στα κουπιά, το ταξίδι αυτό μπορούσε να γίνει σε δύο έως τρεις ημέρες. Όχι άνετα. Όχι ξεκούραστα. Αλλά μπορούσε. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι σε εξαιρετικά κρίσιμες αποστολές, το επιχείρησαν – και το πέτυχαν.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει την περίφημη αποστολή στην υπόδουλη Μυτιλήνη, όπου μια αθηναϊκή τριήρης κατάφερε να φτάσει από την Αθήνα στη Λέσβο σε λιγότερο από μία μέρα και νύχτα, χάρη σε συνεχές κουπί, εναλλαγές πληρώματος και φαγητό εν πλω. Επομένως, η τεχνική δυνατότητα για έναν αδιάκοπο πλου υπήρχε, αρκεί να υπήρχε και στρατιωτικός ή πολιτικός λόγος. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, λόγοι υπήρχαν.

Οι σχέσεις Ελλάδας–Αιγύπτου ήταν έντονες και πολύπλευρες. Από την εποχή των Μυκηναίων μέχρι τους Πτολεμαίους, οι Έλληνες ταξίδευαν, εμπορεύονταν, πολεμούσαν και εγκαθίσταντο στην Αίγυπτο. Μισθοφόροι, γιατροί, έμποροι και πρέσβεις διέσχιζαν τη Μεσόγειο. Ο «γρήγορος δρόμος» μέσω Κρήτης και Κυρηναϊκής, με δυνατότητα συνεχιζόμενης πλεύσης, ήταν στρατηγική επιλογή σε περιόδους κρίσης ή ανάγκης.

Όμως η τριήρης δεν ήταν σχεδιασμένη για τέτοιους άθλους. Δεν είχε καμπίνες, δεν είχε σκιά. Οι κωπηλάτες κοιμούνταν στο κατάστρωμα ή σε λιμάνια. Το νερό και η τροφή φορτώνονταν για λίγες ημέρες. Ο συνεχής πλους ήταν υπεράνθρωπη προσπάθεια. Κι όμως, για τους αρχαίους Έλληνες, ο σκοπός πολλές φορές ξεπερνούσε τα ανθρώπινα όρια.

Κανένα κείμενο δεν αναφέρει καθαρά ότι έφτασαν στην Αίγυπτο χωρίς στάση. Αλλά όλες οι ενδείξεις λένε ότι μπορούσαν – και ότι ίσως το έκαναν. Όχι καθημερινά. Όχι εύκολα. Αλλά με πείσμα, θάλασσα και κουπί.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το λάθος που άλλαξε τον κόσμο και η εμμονή του Κολόμβου μέχρι το τέλος της ζωής του να λέει ότι είχε φτάσει στην Ινδία

Το λάθος που άλλαξε τον κόσμο και η εμμονή του Κολόμβου μέχρι το τέλος της ζωής του να λέει ότι είχε φτάσει στην Ινδία

Παρά το ιστορικό του ταξίδι, ο Κολόμβος δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι είχε βρει νέα ήπειρο και έμεινε πιστός στην ιδέα ότι είχε φτάσει στις Ινδίες

Must Read
Must Read: “Μπαμ” με Ελληνίδα διεθνή: Φεύγει με πλήρη υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

“Μπαμ” με Ελληνίδα διεθνή: Φεύγει με πλήρη υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

Η Ειρήνη Μανουκαράκη πήρε πλήρη υποτροφία στο Oral Roberts University και ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ, συνδυάζοντας σπουδές και ποδόσφαιρο.

Must Read
Ποδόσφαιρο: Το αγόρι που επέζησε μόνο του από το τσουνάμι και έφτασε να γίνει ποδοσφαιριστής στη Σπόρτινγκ χάρη στη στήριξη του Κριστιάνο Ρονάλντο

Το αγόρι που επέζησε μόνο του από το τσουνάμι και έφτασε να γίνει ποδοσφαιριστής στη Σπόρτινγκ χάρη στη στήριξη του Κριστιάνο Ρονάλντο

Από την απόλυτη καταστροφή του τσουνάμι μέχρι τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Πορτογαλίας η ζωή του Martunis

Ποδόσφαιρο
Must Read: Ολυμπιακός VS ΑΕΚ: Γιατί ο Ολυμπιακός έχει 1.65 και η ΑΕΚ 4.00 απόδοση ενώ προηγείται για να σηκώσουν την Super League

Ολυμπιακός VS ΑΕΚ: Γιατί ο Ολυμπιακός έχει 1.65 και η ΑΕΚ 4.00 απόδοση ενώ προηγείται για να σηκώσουν την Super League

Αναλυτικός Οδηγός μοντέλου υποκειμενικής δύναμης των ομάδων ΑΕΚ και Ολυμπιακού, δείτε τι συμβαίνει πίσω από τις αποδόσεις και παίξτε έξυπνα!

Must Read
VIRAL: Οι σειρές με τα περισσότερα streams στο Netflix το 2025

Οι σειρές με τα περισσότερα streams στο Netflix το 2025

Το Netflix είδε το 2025 σειρές-φαινόμενο να κυριαρχούν, με Adolescence, Squid Game και Stranger Things να οδηγούν τα streams.

VIRAL
Must Read: Η ταινία που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια το 2025 – Το απόλυτο box office φαινόμενο

Η ταινία που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια το 2025 – Το απόλυτο box office φαινόμενο

Δείτε ποια ταινία σάρωσε το 2025, κόβοντας τα περισσότερα εισιτήρια παγκοσμίως και ξεπερνώντας κάθε ανταγωνιστή στα ταμεία.

Must Read
Must Read: Οι 3 ακριβότερες μεταγραφές του 2025

Οι 3 ακριβότερες μεταγραφές του 2025

Η Liverpool κυριάρχησε στις ακριβότερες μεταγραφές του 2025, με Isak, Wirtz και Ekitiké να σπάνε τα οικονομικά όρια.

Must Read
Must Read: Θα γίνει… Ντουμπάι η Κέρκυρα;

Θα γίνει… Ντουμπάι η Κέρκυρα;

Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει κρίσιμες αποφάσεις, καθώς οι σεισμικές έρευνες έχουν δείξει ενθαρρυντικά γεωλογικά δεδομένα.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Η νύχτα που η δολοφονία του Ρασπούτιν άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Must Read