MUST READ

Έγραψε τα σπουδαιότερα ποιήματα στα 16. Στα 20 τα πέταξε όλα και έγινε έμπορος όπλων στην Αφρική.

Σε ηλικία 16 ετών έγραψε αριστουργήματα. Στα 20 πέταξε την ποίηση και χάθηκε στην Αφρική ως έμπορος όπλων. Η συγκλονιστική ζωή του Αρθούρου Ρεμπώ.
Έγραψε τα σπουδαιότερα ποιήματα στα 16. Στα 20 τα πέταξε όλα και έγινε έμπορος όπλων στην Αφρική.

Το όνομά του ήταν Αρθούρος Ρεμπώ. Σε ηλικία που άλλοι μόλις ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, εκείνος είχε ήδη τινάξει την ποίηση στον αέρα. Ξεκίνησε να γράφει στα 15 και μέσα σε μόλις πέντε χρόνια είχε φτάσει να επηρεάζει όσο λίγοι ολόκληρη τη γαλλική λογοτεχνία. Όμως δεν άντεξε. Πριν καν κλείσει τα 20, παράτησε τα πάντα και χάθηκε στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Στην Αφρική έγινε κάτι που κανείς δεν περίμενε: έμπορος όπλων και τυχοδιώκτης.

Γεννημένος το 1854 στο Σαρλβίλ της βόρειας Γαλλίας, ο Ρεμπώ μεγάλωσε χωρίς πατέρα και κάτω από τον σκληρό έλεγχο μιας αυταρχικής μητέρας. Σχολείο, αριστεία, λατινικά, ελληνικά, γεωγραφία – σε όλα αριστούχος. Όμως μέσα του έκαιγε μια άλλη φωτιά: αυτή της ποίησης. Σε ηλικία 16 ετών έγραψε το “Μεθυσμένο Καράβι” (Le Bateau Ivre), ένα αριστούργημα που ακόμα και σήμερα θεωρείται από τις κορυφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η παρισινή λογοτεχνική ελίτ δεν ήξερε πώς να τον χειριστεί. Ο νεαρός ήταν ατίθασος, προκλητικός, ζούσε άστατα, προκαλούσε με τη συμπεριφορά του. Συνδέθηκε ερωτικά και καταστροφικά με τον ποιητή Πολ Βερλαίν, σε μια θυελλώδη σχέση που κατέληξε σε πυροβολισμούς και φυλακίσεις. Όλη αυτή η έκρηξη ζωής συμπυκνώθηκε στα δύο αριστουργήματά του: τις “Εκλάμψεις” και το “Μια εποχή στην Κόλαση”.

Όμως μετά ήρθε το κενό. Ο Ρεμπώ κουράστηκε. Από την τέχνη, από τη ζωή, από το Παρίσι, από όλους. Σε ηλικία 20 χρονών, το 1875, άφησε πίσω του την ποίηση για πάντα. Δεν ξαναέγραψε ποτέ.

Ακολούθησε μια ζωή που θα ζήλευε κάθε μυθιστοριογράφος: δούλεψε ως λιμενεργάτης στην Ιταλία, προσπάθησε να καταταγεί στον στρατό των Καρλιστών στην Ισπανία, ταξίδεψε ως ναύτης, έφτασε μέχρι την Ιάβα και την Κύπρο. Όμως τίποτα δεν τον κρατούσε. Ήθελε να βρει την άκρη του κόσμου.

Το 1880 εγκαταστάθηκε στην Υεμένη και την Αιθιοπία. Εκεί, στη χαραυγή των ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών συμφερόντων, ο Ρεμπώ έγινε κάτι εντελώς διαφορετικό: έμπορος όπλων. Έκλεινε συμφωνίες με βασιλιάδες, πουλούσε όπλα, έστηνε εμπορικούς σταθμούς, διηύθυνε πρακτορεία. Όλα όσα περιφρονούσε στην εφηβεία του, τώρα τα ζούσε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η υγεία του, καταπονημένη από τα ταξίδια και τις κακουχίες, τον πρόδωσε γρήγορα. Το 1891 επέστρεψε στη Μασσαλία με καρκίνο στα οστά. Οι γιατροί ακρωτηρίασαν το δεξί του πόδι, αλλά ήταν ήδη αργά. Πέθανε στα 37 του, μόνος, χωρίς να γνωρίζει ότι το έργο που είχε εγκαταλείψει στα 20, θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της παγκόσμιας ποίησης.

Ο Αρθούρος Ρεμπώ έζησε σαν έκρηξη. Δεν άφησε πίσω του έναν ήσυχο δρόμο με τιμές και λουλούδια. Άφησε έναν κρατήρα. Μέσα σ’ αυτόν γεννήθηκε η μοντέρνα ποίηση.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read