MUST READ

Έκθεση ΟΟΣΑ: Εξισορροπώντας τα μετρητά με τις ψηφιακές πληρωμές

Εθνικές στρατηγικές για να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα και την προσβασιμότητα στα μετρητά.
Έκθεση ΟΟΣΑ: Εξισορροπώντας τα μετρητά με τις ψηφιακές πληρωμές

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Νομικός

Μια νέα έκθεση 30 σελίδων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2025 (“Safeguarding Consumers’ Access to Cash in the Digital Economy”) υπογραμμίζει τη σημασία της εξισορρόπησης της ψηφιακής καινοτομίας με τη διαρκή ανάγκη για μετρητά.

Καθώς οι κοινωνίες παγκοσμίως υιοθετούν όλο και περισσότερο τις ψηφιακές πληρωμές, η έκθεση διερευνά τους πιθανούς κινδύνους και τις εν γένει συνέπειες αυτής της στροφής.

Τα μετρητά αποτελούν κρίσιμη μέθοδο πληρωμής για διάφορα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ομάδων με χαμηλό εισόδημα, των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χαμηλό ψηφιακό αλφαβητισμό. Οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια στην υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών.

Άλλοι προτιμούν τα μετρητά για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια που παρέχουν, ιδίως καθώς αυξάνονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο. Τα μετρητά παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας κατά τη διάρκεια οικονομικής αβεβαιότητας ή βλαβών του ψηφιακού συστήματος. Τα μετρητά δεν είναι απλώς μια μέθοδος πληρωμής, αλλά και ένα εργαλείο για τον προϋπολογισμό και την καλύτερη οικονομική διαχείριση.

Για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και τα άτομα με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, τα μετρητά παρέχουν έναν λυσιτελέστερο τρόπο παρακολούθησης και ελέγχου των δαπανών. Οι ψηφιακές πληρωμές, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση λόγω της ψυχολογικής τους απομάκρυνσης από το φυσικό χρήμα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται παραδείγματα χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Πολωνία οι οποίες έχουν αναπτύξει εθνικές στρατηγικές για να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα και την προσβασιμότητα στα μετρητά. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν συχνά κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατήρηση των υπηρεσιών μετρητών και τη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων.

Άλλα κράτη έχουν θεσπίσει νομοθεσία που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δέχονται μετρητά. Για παράδειγμα, το Βέλγιο, η Κίνα και η Ισπανία έχουν ψηφίσει νόμους που επιβάλλουν την αποδοχή μετρητών στις συναλλαγές.

Η αναγνώριση από τον ΟΟΣΑ της σημασίας των μετρητών για την οικονομική συμπεριληπτικότητα, την προστασία της ιδιωτικότητας αλλά και ως αντιστάθμισμα έναντι των απειλών του κυβερνοχώρου και της οικονομικής αβεβαιότητας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

Αναγνωρίζοντας αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μετρητών, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της πρόσβασης σε φυσικό νόμισμα, ακόμη και όταν τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών επεκτείνονται.

Δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μετρητών, η απλή προστασία των υφιστάμενων πλαισίων είναι ανεπαρκής. Για να διασφαλίσουμε ότι τα μετρητά παραμένουν βιώσιμα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη και ψηφιοποιούμενη οικονομία, πρέπει να επανεφεύρουμε τους τρόπους με τους οποίους τα μετρητά συνδυάζονται με τα νέα συστήματα ψηφιακής πληρωμής.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών για μετρητά, την προώθηση υβριδικών μοντέλων που συνδυάζουν τα οφέλη των μετρητών και των ψηφιακών πληρωμών και την προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν ενεργά τη συνύπαρξη και των δύο μεθόδων πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να αποτελούν μια αξιόπιστη και προσβάσιμη επιλογή για όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read
Must Read: Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Κοσμάς Μπαλάνος στάθηκε απέναντι στην ευρωπαϊκή επιστήμη για να υπερασπιστεί τη γνώση όπως την πίστευε και πλήρωσε το τίμημα μιας εποχής που άλλαζε

Must Read
Must Read: Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και κατέληξε να αλλάξει για πάντα την ιατρική στο Παρίσι

Must Read