MUST READ

Τι ήταν το Εμιράτο της Κρήτης που είχαν φτιάξει Άραβες από την Ισπανία

Η ιστορία του Εμιράτου της Κρήτης, του αραβικού κράτους που δημιουργήθηκε από εξόριστους της Ισπανίας και κυριάρχησε στο Αιγαίο για πάνω από έναν αιώνα.
Τι ήταν το Εμιράτο της Κρήτης που είχαν φτιάξει Άραβες από την Ισπανία

Το Εμιράτο της Κρήτης ήταν ένα μουσουλμανικό κράτος που δημιουργήθηκε στο νησί τον 9ο αιώνα και κράτησε περίπου 140 χρόνια. Η Κρήτη έφυγε από τον έλεγχο του Βυζαντίου και έγινε βάση ενός αραβικού καθεστώτος που έλεγχε το νότιο Αιγαίο και χτυπούσε τα βυζαντινά παράλια.

Αυτό που κάνει την ιστορία ξεχωριστή είναι η καταγωγή των ανθρώπων που το ίδρυσαν. Δεν ήρθαν από τη Μέση Ανατολή. Ήρθαν από την Ισπανία, από την περιοχή της Κόρδοβας. Μετά από ταραχές και διώξεις, μια μεγάλη ομάδα μουσουλμάνων εγκατέλειψε την Ιβηρική, πέρασε από τη Βόρεια Αφρική και τελικά βρήκε ευκαιρία στην Κρήτη.

Η απόβαση έγινε γύρω στο 824 με 827. Οι πηγές δεν συμφωνούν απόλυτα για τη χρονολογία. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι Άραβες κατέλαβαν γρήγορα το νησί και άρχισαν να οργανώνουν δική τους διοίκηση. Δεν ήρθαν για επιδρομή. Έστησαν κράτος.

Ο Χάνδακας και η δύναμη του Εμιράτου της Κρήτης

Πρωτεύουσα έγινε ο Χάνδακας, στη θέση του σημερινού Ηρακλείου. Οι Άραβες άνοιξαν μεγάλη τάφρο και οχύρωσαν την πόλη. Από εκεί έλεγχαν το νησί και οργάνωναν στόλο. Η γεωγραφική θέση της Κρήτης τους έδινε τεράστιο πλεονέκτημα. Όποιος ελέγχει την Κρήτη, ελέγχει τους δρόμους ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο και δυτική Μεσόγειο.

Για το Βυζάντιο αυτό ήταν σοκ. Η Κρήτη μετατράπηκε σε βάση επιδρομών. Αραβικά πλοία έφταναν μέχρι τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. Πόλεις λεηλατήθηκαν και αιχμάλωτοι πουλήθηκαν ως δούλοι. Η βυζαντινή ναυτιλία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα για δεκαετίες.

Το εμιράτο όμως δεν ήταν μόνο πειρατεία. Έκοβε δικό του νόμισμα, είχε οργανωμένη διοίκηση και καλλιεργούσε τη γη. Η Κρήτη παρήγε σιτηρά, λάδι και άλλα προϊόντα που τροφοδοτούσαν την οικονομία του νησιού. Η κοινωνία άλλαξε και δημιουργήθηκε μουσουλμανικός πληθυσμός που ρίζωσε εκεί.

Το Βυζάντιο επιχείρησε πολλές φορές να ανακαταλάβει την Κρήτη. Εκστρατείες έγιναν το 842, το 843 και το 949, όμως απέτυχαν. Η απόσταση, η οχύρωση του Χάνδακα και η εμπειρία των Αράβων στη θάλασσα δυσκόλευαν κάθε προσπάθεια.

Η τελική αναμέτρηση ήρθε το 960. Ο στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς οργάνωσε μεγάλη εκστρατεία με ισχυρό στόλο και στρατό. Πολιόρκησε τον Χάνδακα για μήνες. Τον Μάρτιο του 961 η πόλη έπεσε και το Εμιράτο της Κρήτης διαλύθηκε.

Με την ανακατάληψη, η Κρήτη επέστρεψε στο Βυζάντιο. Ακολούθησε περίοδος αναδιοργάνωσης και επανεγκατάστασης πληθυσμών. Το νησί ξαναμπήκε στον βυζαντινό κόσμο, αλλά τα χρόνια του εμιράτου είχαν ήδη αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία του Αιγαίου.

 

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου: Ο Σον Γουάιτ έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018

Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου: Ο Σον Γουάιτ έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018

Η 14η Φεβρουαρίου έχει το δικό της μεγάλο αθλητικό αποτύπωμα, με ένα φινάλε που έμεινε χαραγμένο σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Το χωριό στην Ελλάδα που μετακινήθηκε για να βρεθεί ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Το χωριό στην Ελλάδα που μετακινήθηκε για να βρεθεί ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Η ιστορία του Καστριού που μετακινήθηκε για να αποκαλυφθούν οι Δελφοί και τα μεγάλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Must Read
Must Read: Έδωσαν σε κρατούμενους μια ουσία που αλλάζει το μυαλό και πίστεψαν ότι μπορούν να τους αλλάξουν

Έδωσαν σε κρατούμενους μια ουσία που αλλάζει το μυαλό και πίστεψαν ότι μπορούν να τους αλλάξουν

Η ιστορία του πειράματος σε φυλακή με ψιλοκυβίνη που υποσχέθηκε λιγότερη εγκληματικότητα αλλά προκάλεσε αντιδράσεις.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Άναψε η φλόγα στο Λέικ Πλάσιντ και ο αθλητισμός ετοιμάστηκε για το «θαύμα»

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Άναψε η φλόγα στο Λέικ Πλάσιντ και ο αθλητισμός ετοιμάστηκε για το «θαύμα»

Σαν σήμερα στο Λέικ Πλάσιντ άναψε η ολυμπιακή φλόγα του 1980 και άνοιξε ο δρόμος για το περίφημο Miracle on Ice.

Must Read
Must Read: Βαρβάκειος Αγορά: Ποιος την έφτιαξε, γιατί δημιουργήθηκε και πώς έγινε η κεντρική αγορά της Αθήνας

Βαρβάκειος Αγορά: Ποιος την έφτιαξε, γιατί δημιουργήθηκε και πώς έγινε η κεντρική αγορά της Αθήνας

Από τις παράγκες της παλιάς αγοράς μέχρι το δημοτικό έργο που ολοκληρώθηκε το 1886, η Βαρβάκειος έγινε ο σταθερός κόμβος τροφίμων στο κέντρο της Αθήνας.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Άνοιξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Βανκούβερ, μια βραδιά που άλλαξε τόνο πριν καν ξεκινήσει

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Άνοιξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Βανκούβερ, μια βραδιά που άλλαξε τόνο πριν καν ξεκινήσει

Οι Χειμερινοί Αγώνες του Βανκούβερ άνοιξαν με συγκίνηση, μνήμη και σιωπή, θυμίζοντας ότι πίσω από τη γιορτή υπάρχει πάντα ανθρώπινο κόστος.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Η επιστροφή του Τζόρνταν άλλαξε ξανά το παιχνίδι, με μια ανακοίνωση που έγραψε ιστορία και γύρισε ολόκληρο το ΝΒΑ ανάποδα.

Must Read
Must Read: Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Πού βρίσκεται το νησί Τριζόνια και πώς θα πάτε εκεί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απλές οδηγίες

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα το Τορίνο άνοιξε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, με την Ελλάδα παρούσα στην παρέλαση και τη φλόγα να δίνει το σύνθημα.

Must Read