MUST READ

Έτρεχαν με το άλογο και σημάδευαν πίσω τους με τόξο. Δεν έβλεπες τίποτα, μόνο το βέλος που σε σκότωνε

Έτρεχαν με το άλογο και σημάδευαν πίσω τους. Οι Πάρθοι δεν στάθηκαν ποτέ να πολεμήσουν. Σκότωναν καθώς έφευγαν.
Έτρεχαν με το άλογο και σημάδευαν πίσω τους με τόξο. Δεν έβλεπες τίποτα, μόνο το βέλος που σε σκότωνε

Κανείς δεν ήξερε πώς να τους πολεμήσει. Ερχόντουσαν γρήγορα, αθόρυβα, χωρίς βαρύ εξοπλισμό. Δεν φορούσαν πανοπλίες, δεν ούρλιαζαν, δεν προκαλούσαν. Απλώς εμφανίζονταν στο βάθος της ερήμου σαν σκιές, ξεκινούσαν καλπασμό και μετά… έφευγαν. Εκεί, στο σημείο που νόμιζες ότι υποχωρούν, οι Πάρθοι γυρνούσαν τον κορμό τους προς τα πίσω, χωρίς να κόψουν ταχύτητα, και έριχναν με ακρίβεια χειρουργού. Αυτό ήταν το περιβόητο “Parthian shot”. Μια βολή στην πλάτη, από έναν άνθρωπο που δεν σε κοιτούσε πια.

Το σώμα τους ήταν τόσο γυμνασμένο στην ισορροπία, που μπορούσαν να κρατήσουν το τόξο με τα δύο χέρια, να τεντώσουν τη χορδή ενώ καλπάζουν με ορμή, να στοχεύσουν με το βλέμμα στραμμένο πίσω, και να χτυπήσουν με φονική ακρίβεια. Δεν είχε ξαναγίνει αυτό σε τέτοια κλίμακα. Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι, βαριά εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι για μάχη σώμα με σώμα, δεν ήξεραν πού να κοιτάξουν. Έβλεπαν εχθρούς να φεύγουν, κυνηγούσαν, και πέθαιναν χωρίς να καταλάβουν από πού.

Στην Καρρές, το 53 π.Χ., ο ύπατος της Ρώμης Μάρκος Κράσσος, ένας από τους τρεις πιο ισχυρούς άντρες της εποχής, έχασε 20.000 στρατιώτες μέσα σε μια μέρα. Ο στρατός του διαλύθηκε χωρίς ποτέ να αγγίξει τον εχθρό. Οι Πάρθοι δεν είχαν τοξότες πίσω από αμυντικά τείχη. Είχαν καβαλάρηδες τοξότες — άλογα ελαφριά, πολεμιστές κινητοί, που μπορούσαν να διαλύσουν μια λεγεώνα και να φύγουν πριν φτάσεις καν κοντά.

Το μυστικό ήταν η ευλυγισία και η ισορροπία. Το σώμα τους είχε εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία να λειτουργεί σαν ένα με το άλογο. Ο κορμός μπορούσε να περιστραφεί πλήρως, οι ώμοι να γυρίσουν εντελώς πίσω, η αίσθηση του ρυθμού να μείνει σταθερή. Ούτε ένα βήμα εκτός. Το βέλος έφευγε όταν ο στόχος ήταν στο ιδανικό σημείο. Δεν έχαναν.

Ήταν σαν να πολεμούσαν με σκιές. Όταν η ρωμαϊκή ιστορία μιλάει για “βάρβαρους”, σπάνια εννοεί τους Πάρθους. Δεν ήταν ποτέ άξεστοι. Ντυνόντουσαν με λεπτά υφάσματα, μιλούσαν πολλές γλώσσες, έκαναν εμπόριο με την Κίνα και έστελναν λιοντάρια ως δώρα στους αυτοκράτορες. Αλλά όταν πολεμούσαν, δεν άφηναν τίποτα πίσω — ούτε στρατόπεδα, ούτε ασπίδες, ούτε θρύλους. Μόνο ένα βέλος. Και το άλογο που απομακρυνόταν καλπάζοντας στην άμμο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το γράμμα του Βύρωνα προς τον Μαυροκορδάτο. Αν θέλει να γίνει η Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει σήμερα

Το γράμμα του Βύρωνα προς τον Μαυροκορδάτο. Αν θέλει να γίνει η Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει σήμερα

«Αν θέλει να γίνει πραγματικά η Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει σήμερα» – έγραφε ο Βύρωνας. Ένα γράμμα που κουβαλούσε την ευθύνη ολόκληρου έθνους.

Must Read
Must Read: Όταν η Μοσάντ άνοιξε ξενοδοχείο με δύτες για να σώσει χιλιάδες ανθρώπους

Όταν η Μοσάντ άνοιξε ξενοδοχείο με δύτες για να σώσει χιλιάδες ανθρώπους

Καταδύσεις τη μέρα, αποστολές διάσωσης τη νύχτα. Η Μοσάντ έστησε ψεύτικο ξενοδοχείο στο Σουδάν για να σώσει 8.000 ανθρώπους από τον θάνατο.

Must Read
Must Read: Οι Έλληνες κατάσκοποι που έπαιρναν εντολές μέσα από χαρτονομίσματα

Οι Έλληνες κατάσκοποι που έπαιρναν εντολές μέσα από χαρτονομίσματα

Ήταν ένα κατοστάρικο. Ήταν και μια εντολή επίθεσης. Οι Έλληνες της Αντίστασης μετέφεραν τα μηνύματά τους μέσα στα πιο απίθανα χαρτονομίσματα.

Must Read
Must Read: Τον έβαλαν μέσα σε ξύλινο κουτί με τρύπες και τον έστειλαν στην Αθήνα. Ήταν η μόνη λύση για να παντρευτεί

Τον έβαλαν μέσα σε ξύλινο κουτί με τρύπες και τον έστειλαν στην Αθήνα. Ήταν η μόνη λύση για να παντρευτεί

Την έκλεισαν σε ξύλινο κιβώτιο με τρύπες και την έστειλαν με το πλοίο στην Αθήνα για να παντρευτεί τον άντρα που αγαπούσε. Ήταν η μόνη τους ελπίδα.

Must Read
Must Read: Πέθανε έχοντας παντρέψει τις κόρες του με όλους τους βασιλιάδες της εποχής. Ήταν ο άνθρωπος που κράτησε την Ελλάδα όρθια όσο ο Αλέξανδρος κατακτούσε την Ασία

Πέθανε έχοντας παντρέψει τις κόρες του με όλους τους βασιλιάδες της εποχής. Ήταν ο άνθρωπος που κράτησε την Ελλάδα όρθια όσο ο Αλέξανδρος κατακτούσε την Ασία

Δεν σήκωσε σπαθί στην Ινδία ούτε περπάτησε στην Περσέπολη. Αλλά ο Αντίπατρος ήταν αυτός που κράτησε ζωντανή την Ελλάδα.

Must Read
Featured: Αν το σηκώνουν, είσαι τυχερός. Αν όχι, άδεια από τη δουλειά και πήγαινε στα τυφλά. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο το 2025.

Αν το σηκώνουν, είσαι τυχερός. Αν όχι, άδεια από τη δουλειά και πήγαινε στα τυφλά. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο το 2025.

Πήρες άδεια, πήγες στην υπηρεσία και ήταν κλειστά. Το τηλέφωνο δεν το σηκώνουν ποτέ. Και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πουθενά. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο.

Featured
Must Read: Έφτασε στην Κέρκυρα και είδε γυμνούς ανθρώπους να ζουν δεμένοι στα χωράφια. Τους κρατούσαν εκεί γιατί τους θεωρούσαν τρελούς

Έφτασε στην Κέρκυρα και είδε γυμνούς ανθρώπους να ζουν δεμένοι στα χωράφια. Τους κρατούσαν εκεί γιατί τους θεωρούσαν τρελούς

Ένας γιατρός έφτασε στην Κέρκυρα το 1839 και αντίκρισε το αδιανόητο: ανθρώπους γυμνούς, δεμένους με αλυσίδες στα χωράφια, να ζουν απομονωμένοι επειδή τους θεωρούσαν τρελούς. Κι όμως, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε ένας.

Must Read
Must Read: Ήταν μαζί 27 χρόνια χωρίς να παντρευτούν. Όταν το έκαναν, εκείνος της χάρισε το νεφρό του και της έσωσε τη ζωή

Ήταν μαζί 27 χρόνια χωρίς να παντρευτούν. Όταν το έκαναν, εκείνος της χάρισε το νεφρό του και της έσωσε τη ζωή

Δεν ήταν ένας απλός γάμος. Ήταν η αρχή της πιο συγκινητικής ιστορίας αγάπης. Ένα νεφρό, μια δεύτερη ευκαιρία, και η Τίνα Τέρνερ ξαναγεννήθηκε.

Must Read
Must Read: Το ξύλινο τραπέζι, η λιμνούλα με τα ψάρια και το πείραμα που άλλαξε για πάντα τη Φυσική

Το ξύλινο τραπέζι, η λιμνούλα με τα ψάρια και το πείραμα που άλλαξε για πάντα τη Φυσική

Ένα πείραμα που φαινόταν λανθασμένο, ένα τραπέζι από ξύλο και μια λιμνούλα με ψάρια. Το 1934, στο Ινστιτούτο Φυσικής της Ρώμης, ο Ενρίκο Φέρμι άλλαξε για πάντα την πορεία της Φυσικής.

Must Read