MUST READ

Γιατί δεν είναι λάθος να αποκαλέσεις τον Παύλο Ντε Γκρες πρίγκιπα

Ο Παύλος Ντε Γκρες, γιος της Άννας Μαρίας της Δανίας, είναι επίσημα πρίγκιπας
Γιατί δεν είναι λάθος να αποκαλέσεις τον Παύλο Ντε Γκρες πρίγκιπα

Ο Παύλος Ντε Γκρες είναι πρίγκιπας. Παρότι η μοναρχία στην Ελλάδα καταργήθηκε το 1973 και οι τίτλοι ευγενείας δεν έχουν καμία νομική ισχύ εντός της ελληνικής επικράτειας, ο Παύλος εξακολουθεί να φέρει επίσημα τον τίτλο του Πρίγκιπα της Δανίας. Η ιδιότητά του αυτή δεν είναι συμβολική, ούτε εθιμική. Προέρχεται από τη νομιμότητα που του προσδίδει η δανική μοναρχία, μέσω της μητέρας του Άννας Μαρίας, η οποία είναι αδελφή της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας.

Ο τίτλος αυτός είναι πλήρως αναγνωρισμένος από το δανικό βασιλικό σύστημα και διατηρείται ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο Παύλος δεν ζει στη Δανία ούτε έχει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι απόγονος του βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας, και ως τέτοιος δικαιούται τον τίτλο που μεταβιβάζεται στους άμεσους απογόνους του, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής ή πολιτεύματος του κράτους στο οποίο βρίσκονται.

Ακόμα και μετά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με το επώνυμο Ντε Γκρες, που αποτέλεσε προϋπόθεση για τη συμμόρφωση με την ελληνική νομοθεσία, ο τίτλος του ως πρίγκιπα της Δανίας παραμένει ενεργός στο διεθνές περιβάλλον. Δεν πρόκειται για κάτι που καταργείται ή αλλάζει με εθνική απόφαση άλλης χώρας, καθώς ανήκει στη σφαίρα του δανικού συνταγματικού δικαίου και του βασιλικού πρωτοκόλλου της Δανίας.

Γι’ αυτό, αν κάποιος τον αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν κάνει λάθος. Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει καμία απολύτως προνόμια ή πολιτική ιδιότητα, αλλά σε διεθνές επίπεδο ο τίτλος του παραμένει απολύτως έγκυρος. Είναι πρίγκιπας της Δανίας, κι αυτό δεν αλλάζει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read