MUST READ

Γιατί οι Έλληνες ναυτικοί στα νησιά του Αιγαίου έβαζαν κρασί στα αυτιά τους;

Στα νησιά του Αιγαίου, οι ναυτικοί της Τουρκοκρατίας είχαν ένα μυστικό: έσταζαν κρασί στα αυτιά τους για να πολεμήσουν τη ναυτία και τις μολύνσεις.
Γιατί οι Έλληνες ναυτικοί στα νησιά του Αιγαίου έβαζαν κρασί στα αυτιά τους;

Φαντάσου μια νύχτα στο Αιγαίο, τον 17ο αιώνα, με το αλμυρό αεράκι να χτυπά τα πρόσωπα των ναυτικών από την Ύδρα και τη Χίο. Οι άνθρωποι αυτοί, σκληραγωγημένοι από τη θάλασσα και την Οθωμανική σκιά, κουβαλούν ένα μυστικό που δεν θα βρεις στα βιβλία των μεγάλων πολέμων. Πριν αρπάξουν τα κουπιά ή σκαρφαλώσουν στα κατάρτια, κάποιοι έπαιρναν μια μικρή κανάτα κόκκινου κρασιού, όχι για να πιουν, αλλά για να στάξουν μερικές σταγόνες στα αυτιά τους. Ήταν η δική τους παράξενη θεραπεία, μια συνήθεια που πίστευαν ότι κρατούσε μακριά τη ναυτία και τις αρρώστιες του αφτιού, σαν ένα μαγικό φίλτρο από σταφύλια.

Η ζωή στη θάλασσα δεν συγχωρούσε αδυναμίες. Το νερό έμπαινε παντού, ο άνεμος φυσούσε αλμύρα στα πρόσωπά τους, και τα αυτιά τους, ανοιχτά στους ήχους των κυμάτων, γίνονταν στόχος μολύνσεων. Το κρασί, με το οινόπνευσμά του, θεωρούνταν καθαριστικό, ένας τρόπος να διώξουν το κακό που φώλιαζε μέσα τους μετά από μέρες πάνω σε υγρά καταστρώματα. Οι νησιώτες ναυτικοί έλεγαν ότι η ζεστασιά του κρασιού ηρεμούσε το κεφάλι, ίσως και την ισορροπία τους, όταν η θάλασσα γύριζε τον κόσμο ανάποδα.

Κάποιοι ξένοι που ταξίδεψαν μαζί τους, σαν τον Γάλλο Pierre Augustin Guys, είδαν αυτή την παράξενη τελετουργία και την κατέγραψαν με απορία. Οι ναυτικοί δεν είχαν γιατρούς ούτε φάρμακα· είχαν μόνο το κρασί τους, που το κουβαλούσαν σε βαρέλια για να πιουν και να ζεσταθούν. Όμως, αυτή η συνήθεια είχε και κινδύνους—το κρασί μπορούσε να ερεθίσει αντί να θεραπεύσει, και η πίστη τους ίσως να ξεπερνούσε την αλήθεια. Ακόμα κι έτσι, από γενιά σε γενιά, η πρακτική κράτησε, ένα μυστικό της θάλασσας που ψιθυριζόταν ανάμεσα στα κύματα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Δείτε πόσο θα φτάσει η βενζίνη στην Ελλάδα αν πάει το βαρέλι το πετρέλαιο 200 δολαρια λόγω Ιράν

Δείτε πόσο θα φτάσει η βενζίνη στην Ελλάδα αν πάει το βαρέλι το πετρέλαιο 200 δολαρια λόγω Ιράν

Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του βαρελιού ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι (ακραίο σενάριο) η τιμή βενζίνης στην Ελλάδα θα εκτοξευτεί.

Must Read
Must Read: Το ερωτικό τρίγωνο της Ιταλίδας κόμισσας με δύο Έλληνες ληστές που κατέληξε σε μακελειό

Το ερωτικό τρίγωνο της Ιταλίδας κόμισσας με δύο Έλληνες ληστές που κατέληξε σε μακελειό

Μια «Ιταλίδα κόμισσα» ζητά προστασία από ληστές για να φτάσει στους Δελφούς, κι ο θρύλος τη θέλει να ανάβει ζήλια μέσα στη συμμορία. Το βέβαιο τέλος είναι η αιματηρή συμπλοκή στο Ζεμενό στις 12 Ιουλίου 1856.

Must Read
Must Read: Πώς οι κάρτες Pokémon έγιναν πιο πολύτιμες από τον χρυσό και τώρα τις κυνηγούν συμμορίες κλεφτών

Πώς οι κάρτες Pokémon έγιναν πιο πολύτιμες από τον χρυσό και τώρα τις κυνηγούν συμμορίες κλεφτών

Στη Βρετανία αυξάνονται οι διαρρήξεις με στόχο συλλογές Pokémon, όχι κοσμήματα. Οι κάρτες έγιναν «εύκολο χρήμα» λόγω νοσταλγίας, σπανιότητας και πιστοποίησης, με γρήγορη μεταπώληση.

Must Read
Must Read: Ο άνθρωπος που το επίθετό του έγινε η πιο συνηθισμένη λέξη για βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος που το επίθετό του έγινε η πιο συνηθισμένη λέξη για βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα

Ένα επίθετο που πέρασε στη γλώσσα ως αντικείμενο: «φέρε τον τσελεμεντέ». Η πορεία του Νικόλαου Τσελεμεντέ, η μέθοδος, οι εκδόσεις και η κόντρα που τον κράτησε ζωντανό.

Must Read
Must Read: Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Το 1784 ο Benjamin Franklin έγραψε μια σατιρική πρόταση για να αξιοποιούμε το πρωινό φως—όχι για να αλλάξουν τα ρολόγια. Η θερινή ώρα ήρθε αργότερα, με άλλους ανθρώπους και κυρίως με τον πόλεμο και την ενέργεια.

Must Read
Must Read: Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας, αυτόχθονας και διφυής βασιλιάς, στέκεται ως μάρτυρας στη διαμάχη Αθηνάς–Ποσειδώνα και δένει τον μύθο με την ταυτότητα της πόλης. Από την Κεκροπία ως το Κεκρόπιο, γίνεται σύμβολο κανόνων και συνέχειας.

Must Read
Must Read: Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Σε μια τηλεοπτική «συνέντευξη» στο Βόρειο Βιετνάμ, ο Jeremiah Denton ανοιγόκλεισε τα μάτια του σε ρυθμό Μορς και έστειλε τη λέξη «TORTURE». Το μήνυμα έγινε ένδειξη για όσα περνούσαν οι

Must Read
Must Read: Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Αστακός, στρείδια, χαβιάρι, πίτσα και άλλα φαγητά που ξεκίνησαν ως λαϊκές λύσεις ανάγκης και κατέληξαν σύμβολα πολυτέλειας και υψηλής γαστρονομίας.

Must Read
Must Read: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Η ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από το 1839 μέχρι σήμερα, ο ρόλος του σε αποζημιώσεις, εγγυήσεις, απαλλοτριώσεις και η συμβολή του στη χρηματοδότηση έργων και δήμων.

Must Read