MUST READ

Η γυναίκα του Διστόμου που κοίταξε τον φακό και πάγωσε τον κόσμο

Η Μαρία Παντίσκα στέκεται με μαύρη μαντίλα τέσσερις μήνες μετά τη Σφαγή του Διστόμου. Το καρέ του Life κάνει το πένθος είδηση σε όλο τον κόσμο.
Η γυναίκα του Διστόμου που κοίταξε τον φακό και πάγωσε τον κόσμο

Η Μαρία Παντίσκα στέκεται με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο στήθος. Μαύρη μαντίλα δεμένη σφιχτά. Το πρόσωπο σκληρό, τα μάτια υγρά αλλά ακίνητα. Δεν κοιτάζει τον φωτογράφο. Κοιτάζει κάπου πιο πέρα, σε ένα σημείο που δεν φαίνεται στη φωτογραφία. Εκεί βρίσκεται η μητέρα της.

Η μέρα που το Δίστομο βυθίστηκε στο αίμα

Στις 10 Ιουνίου 1944, λίγο μετά το μεσημέρι, μονάδα της 4ης Μεραρχίας SS Αστυνομίας Γρεναδιέρων μπαίνει στο Δίστομο. Οι στρατιώτες κινούνται από σπίτι σε σπίτι. Σπάνε πόρτες, τραβούν ανθρώπους στις αυλές, πυροβολούν από μικρή απόσταση. Σε ορισμένα σπίτια χρησιμοποιούν ξιφολόγχες. Σκοτώνουν 218 κατοίκους σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή. Ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 ετών. Το μικρότερο βρέφος λίγων μηνών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ως αντίποινα μετά από ενέδρα ανταρτών στην περιοχή. Όμως μέσα στο χωριό δεν βρέθηκαν αντάρτες. Οι στρατιώτες παρέμειναν για ώρες. Όταν έφυγαν, άφησαν πίσω πτώματα μέσα σε κρεβάτια, σε κατώφλια, σε δρόμους. Σπίτια καμένα. Ζώα σφαγμένα. Μια εκκλησία γεμάτη κραυγές.

Η Μαρία Παντίσκα χάνει τη μητέρα της εκείνη την ημέρα. Το όνομά της δεν μπαίνει σε κάποια διεθνή αναφορά τότε. Είναι μια από τις δεκάδες γυναίκες που μένουν μόνες.

Ο φακός του Ντμίτρι Κέσελ στο κατεστραμμένο χωριό

Την 1η Νοεμβρίου 1944, λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, φτάνει στο Δίστομο ο Ντμίτρι Κέσελ, φωτορεπόρτερ του αμερικανικού περιοδικού Life. Έχει ήδη καλύψει μέτωπα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα αναζητά εικόνες που θα δείξουν στο αμερικανικό κοινό τι άφησε πίσω της η Κατοχή.

Οι κάτοικοι τον οδηγούν στα καμένα σπίτια. Του δείχνουν τους τοίχους με τις τρύπες από σφαίρες. Του μιλούν για παιδιά που βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Ο Κέσελ τραβά δεκάδες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει μία.

Η Μαρία Παντίσκα στέκεται μπροστά του. Δεν ποζάρει. Δεν δίνει συνέντευξη. Σταυρώνει τα χέρια της στο στήθος. Το σώμα της θυμίζει εικόνα πένθους σε ορθόδοξη κηδεία. Πίσω της, χαλάσματα. Το φως πέφτει από ψηλά και φωτίζει το πρόσωπό της, αφήνοντας το φόντο πιο σκοτεινό. Η φωτογραφία δεν δείχνει βία. Δείχνει το αποτέλεσμα.

Η δημοσίευση που έφερε το Δίστομο στα αμερικανικά σπίτια

Στις 27 Νοεμβρίου 1944, το Life κυκλοφορεί με εκτενές ρεπορτάζ για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα με τίτλο What the Germans did to Greece. Το περιοδικό τότε τυπώνει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα κάθε εβδομάδα. Η εικόνα της Μαρίας φτάνει σε αμερικανικά σαλόνια, σε στρατόπεδα, σε πανεπιστήμια.

Η λεζάντα αναφέρει ότι η Μαρία Παντίσκα ακόμη κλαίει τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία της μητέρας της στη σφαγή του Διστόμου. Δεν υπάρχει μεγάλη ανάλυση. Μόνο μια φράση. Αρκεί.

Σε μια εποχή όπου οι αριθμοί των νεκρών από τον πόλεμο γεμίζουν στήλες εφημερίδων, το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα μικρό χωριό της Βοιωτίας λειτουργεί σαν χαστούκι. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται σε άλλα έντυπα. Γίνεται μέρος εκθέσεων φωτογραφίας πολέμου τα επόμενα χρόνια.

Το Δίστομο μετά τη σφαγή

Όταν ο Κέσελ περπατά στο χωριό, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη να ξαναχτίσουν. Πολλά σπίτια μένουν μισογκρεμισμένα. Ορφανά παιδιά ζουν με συγγενείς. Γυναίκες φορούν μαύρα καθημερινά. Η οικονομική ζωή έχει διαλυθεί. Χωράφια μένουν ακαλλιέργητα γιατί οι άνδρες που τα δούλευαν έχουν σκοτωθεί.

Τα επόμενα χρόνια, το Δίστομο θα γίνει σύμβολο. Το 1945 καταγράφεται επίσημα ως τόπος μαρτυρίου. Στον λόφο πάνω από το χωριό δημιουργείται Μαυσωλείο όπου τοποθετούνται τα οστά των θυμάτων. Κάθε Ιούνιο τελείται μνημόσυνο. Τα ονόματα διαβάζονται ένα ένα. Ανάμεσά τους και της μητέρας της Μαρίας.

Η εικόνα που ξεπέρασε την ίδια τη γυναίκα

Η Μαρία Παντίσκα δεν έγινε δημόσιο πρόσωπο. Δεν έδωσε ομιλίες. Δεν έγραψε βιβλίο. Η ζωή της συνέχισε στο χωριό, μακριά από τα φώτα. Όμως η εικόνα της απέκτησε δική της πορεία.

Ιστορικοί της φωτογραφίας τη χαρακτηρίζουν μία από τις πιο δυνατές απεικονίσεις άμαχου πένθους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν υπάρχει κραυγή, δεν υπάρχει κίνηση. Υπάρχει μόνο μια γυναίκα που στέκεται όρθια μέσα στα ερείπια. Αυτό το όρθιο σώμα μεταφέρει κάτι που δεν γράφεται εύκολα σε στρατιωτικές αναφορές.

Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε σε εκδόσεις για τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα, σε σχολικά βιβλία, σε εκθέσεις μνήμης. Κάθε φορά το ίδιο πρόσωπο. Τα ίδια σταυρωμένα χέρια. Το ίδιο βλέμμα που δεν χαμηλώνει.

Στο Δίστομο, όσοι γνωρίζουν την ιστορία της λένε ότι εκείνη την ημέρα δεν ζήτησε τίποτα από τον φωτογράφο. Στάθηκε όπως στεκόταν κάθε μέρα από τον Ιούνιο και μετά. Με πένθος και σιωπή. Ο φακός απλώς βρέθηκε μπροστά της.

Και έτσι, μια γυναίκα από ένα μικρό χωριό έγινε η εικόνα μιας ολόκληρης σφαγής. Όχι επειδή φώναξε. Αλλά επειδή άντεξε να σταθεί.

Με πληροφορίες απο Life Magazine και Ελληνικά Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πριν γίνει κυρίαρχος της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν όμηρος σε ελληνικά νερά

Πριν γίνει κυρίαρχος της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν όμηρος σε ελληνικά νερά

Ο νεαρός Ιούλιος Καίσαρας αιχμαλωτίστηκε το 75 πΧ από Κίλικες πειρατές στο Αιγαίο, χλεύασε τους δεσμώτες του και, μόλις ελευθερώθηκε, επέστρεψε για να τους σταυρώσει, σε ένα επεισόδιο που προανήγγειλε τον μελλοντικό κυρίαρχο της Ρώμης.

Must Read
Must Read: Κυνόσαργες, το γυμνάσιο των νόθων όπου δίδαξε ο Αντισθένης και γεννήθηκε ο κυνισμός

Κυνόσαργες, το γυμνάσιο των νόθων όπου δίδαξε ο Αντισθένης και γεννήθηκε ο κυνισμός

Το Κυνόσαργες ήταν το γυμνάσιο της αρχαίας Αθήνας για όσους δεν είχαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και ο χώρος όπου δίδαξε ο Αντισθένης.

Must Read
Must Read: Ηταν αγρότης, έγινε εκατομμυριούχος με τρακτέρ και μετά έφτιαξε τα πιο ακραία supercars

Ηταν αγρότης, έγινε εκατομμυριούχος με τρακτέρ και μετά έφτιαξε τα πιο ακραία supercars

Απο ένα αγροτόπαιδο της Φεράρα σε βιομήχανο που ίδρυσε την Automobili Lamborghini και παρουσίασε τη Miura

Must Read
Must Read: Eurovision στοίχημα: Γιατί η Φινλανδία θεωρείται φαβορί χωρίς καν να έχει βγάλει ακόμα τραγούδι; Τι συμβαίνει με την Ελλάδα, τον Akylas και το Ferto;

Eurovision στοίχημα: Γιατί η Φινλανδία θεωρείται φαβορί χωρίς καν να έχει βγάλει ακόμα τραγούδι; Τι συμβαίνει με την Ελλάδα, τον Akylas και το Ferto;

Η Φινλανδία ανεβαίνει στα στοιχήματα της Eurovision χωρίς να έχει ανακοινώσει τραγούδι ενώ η Ελλάδα με τον Akylas έχει ήδη κλειδώσει συμμετοχή και αλλάζει τις ισορροπίες.

Must Read
Must Read: Ο πίνακας ζωγραφικής για την Ελλάδα που συγκίνησε την Ευρώπη και άλλαξε την ελληνική ιστορία

Ο πίνακας ζωγραφικής για την Ελλάδα που συγκίνησε την Ευρώπη και άλλαξε την ελληνική ιστορία

Η ζωγραφική του Ντελακρουά έφερε τον πόλεμο της Ελλάδας στα σαλόνια της Ευρώπης και επηρέασε το κλίμα που οδήγησε σε πολιτικές και στρατιωτικές αποφάσεις.

Must Read
Must Read: Πώς χωριά της Ελλάδας πλήρωναν φόρο στους Βενετούς για να γλιτώσουν από την πειρατεία

Πώς χωριά της Ελλάδας πλήρωναν φόρο στους Βενετούς για να γλιτώσουν από την πειρατεία

Βενετικά αρχεία δείχνουν χωριά της Άρτας να πληρώνουν ρεάλια για προστασία από πειρατές στον Αμβρακικό στα τέλη του 17ου αιώνα.

Must Read
Must Read: Τα άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας που ακόμη προκαλούν τους ερευνητές

Τα άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας που ακόμη προκαλούν τους ερευνητές

Μια ματιά στα πιο γνωστά άλυτα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας που συνεχίζουν να απασχολούν ιστορικούς και αρχαιολόγους

Must Read
Ποδόσφαιρο: Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: Το βράδυ που η Πόρτο «χτύπησε» την Άρσεναλ στο Ντραγκάο

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: Το βράδυ που η Πόρτο «χτύπησε» την Άρσεναλ στο Ντραγκάο

Ένα πρώτο βήμα που έμοιαζε καθοριστικό, ένα γκολ-μαχαιριά στην επανάληψη και μια βραδιά Champions League που έγραψε τη δική της ιστορία.

Ποδόσφαιρο
Must Read: Ύδρα : Πώς ένας άνυδρος βράχος έγινε ναυτική δύναμη της Επανάστασης

Ύδρα : Πώς ένας άνυδρος βράχος έγινε ναυτική δύναμη της Επανάστασης

Από άνυδρος βράχος και εξορία Σαμίων η Ύδρα εξελίχθηκε σε ισχυρό ναυτικό κέντρο και πρωταγωνίστρια του 1821

Must Read