MUST READ

Η καπετάνισσα και αγωνίστρια του 1821 που πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν

Η Δόμνα Βισβίζη, καπετάνισσα από την Αίνο, συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821
Η καπετάνισσα και αγωνίστρια του 1821 που πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν

Η Δόμνα Βισβίζη γεννήθηκε το 1783 στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης, σε μια εύπορη οικογένεια γαιοκτημόνων. Το 1808 παντρεύτηκε τον καπετάνιο Χατζη-Αντώνη Βισβίζη, έναν από τους πλουσιότερους ναυτικούς της περιοχής, με τον οποίο απέκτησαν πέντε παιδιά. Ο Χατζη-Αντώνης ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και, μαζί με τη Δόμνα, συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821.

Με το πλοίο τους, το μπρίκι “Καλομοίρα”, εξοπλισμένο με 16 κανόνια και επανδρωμένο με 140 ναύτες, μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια και αγωνιστές, όπως τον Εμμανουήλ Παπά, συμβάλλοντας στην εξέγερση στη Χαλκιδική. Μετά την αποτυχία της επανάστασης στη Χαλκιδική, η οικογένεια Βισβίζη κατευθύνθηκε νοτιότερα, συμμετέχοντας σε ναυμαχίες στον Άθω, τη Λέσβο και τη Σάμο.

Τον Ιούλιο του 1822, ο Χατζη-Αντώνης σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στη Λαμία. Η Δόμνα ανέλαβε τη διοίκηση της “Καλομοίρας” και συνέχισε τη δράση της, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις στην Αγία Μαρίνα της Λαμίας και ανακόπτοντας την κάθοδο του Δράμαλη. Παρά τις προσπάθειές της, η έλλειψη πόρων την ανάγκασε να παραδώσει το πλοίο της στην ελληνική κυβέρνηση το 1824.

Μετά την απώλεια του πλοίου, η Δόμνα και τα παιδιά της βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες και εκμετάλλευση από επιτήδειους. Παρά τις εκκλήσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια, έλαβε μόνο μια μικρή μηνιαία σύνταξη των τριάντα δραχμών, ποσό ανεπαρκές για την επιβίωση της οικογένειας.

Η Δόμνα Βισβίζη πέθανε το 1850 στον Πειραιά, ζώντας τα τελευταία της χρόνια σε συνθήκες φτώχειας. Η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821 αναγνωρίστηκε μεταθανάτια, με την ανέγερση αγαλμάτων και μνημείων προς τιμήν της, όπως η προτομή της στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Το 1784 ο Benjamin Franklin έγραψε μια σατιρική πρόταση για να αξιοποιούμε το πρωινό φως—όχι για να αλλάξουν τα ρολόγια. Η θερινή ώρα ήρθε αργότερα, με άλλους ανθρώπους και κυρίως με τον πόλεμο και την ενέργεια.

Must Read
Must Read: Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας, αυτόχθονας και διφυής βασιλιάς, στέκεται ως μάρτυρας στη διαμάχη Αθηνάς–Ποσειδώνα και δένει τον μύθο με την ταυτότητα της πόλης. Από την Κεκροπία ως το Κεκρόπιο, γίνεται σύμβολο κανόνων και συνέχειας.

Must Read
Must Read: Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Σε μια τηλεοπτική «συνέντευξη» στο Βόρειο Βιετνάμ, ο Jeremiah Denton ανοιγόκλεισε τα μάτια του σε ρυθμό Μορς και έστειλε τη λέξη «TORTURE». Το μήνυμα έγινε ένδειξη για όσα περνούσαν οι

Must Read
Must Read: Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Αστακός, στρείδια, χαβιάρι, πίτσα και άλλα φαγητά που ξεκίνησαν ως λαϊκές λύσεις ανάγκης και κατέληξαν σύμβολα πολυτέλειας και υψηλής γαστρονομίας.

Must Read
Must Read: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Η ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από το 1839 μέχρι σήμερα, ο ρόλος του σε αποζημιώσεις, εγγυήσεις, απαλλοτριώσεις και η συμβολή του στη χρηματοδότηση έργων και δήμων.

Must Read
Must Read: «Σήκωσε» 300 εκατ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης

«Σήκωσε» 300 εκατ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Άκρως επιτυχημένη η έκδοση ομολόγου από την Capital Clean Energy Carriers.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που έφτασε στην κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Έλληνας γιατρός που έφτασε στην κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Μάρκος Πασάς Πιτσιπιός γεννήθηκε στη Σύρο το 1824 και εξελίχθηκε σε ανώτατο γιατρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβάλλοντας στη στρατιωτική ιατρική και στην ίδρυση της Ερυθράς Ημισελήνου.

Must Read
Must Read: Πριν γίνει κυρίαρχος της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν όμηρος σε ελληνικά νερά

Πριν γίνει κυρίαρχος της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν όμηρος σε ελληνικά νερά

Ο νεαρός Ιούλιος Καίσαρας αιχμαλωτίστηκε το 75 πΧ από Κίλικες πειρατές στο Αιγαίο, χλεύασε τους δεσμώτες του και, μόλις ελευθερώθηκε, επέστρεψε για να τους σταυρώσει, σε ένα επεισόδιο που προανήγγειλε τον μελλοντικό κυρίαρχο της Ρώμης.

Must Read
Must Read: Η γυναίκα του Διστόμου που κοίταξε τον φακό και πάγωσε τον κόσμο

Η γυναίκα του Διστόμου που κοίταξε τον φακό και πάγωσε τον κόσμο

Η Μαρία Παντίσκα στέκεται με μαύρη μαντίλα τέσσερις μήνες μετά τη Σφαγή του Διστόμου. Το καρέ του Life κάνει το πένθος είδηση σε όλο τον κόσμο.

Must Read