MUST READ

Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες αρχαία;

Πολλοί δεν το σκέφτονται, αλλά για τους αρχαίους Έλληνες, τα τείχη των Μυκηνών και τα ξόανα των θεών ήταν ήδη πανάρχαια.
Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες αρχαία;

Αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε έναν Αθηναίο του 5ου αιώνα π.Χ. αν οι Μυκήνες ήταν αρχαίες, πιθανότατα θα μας απαντούσε: «Φυσικά! Αυτά τα έκτισαν οι Κύκλωπες!». Γιατί ναι, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κι εκείνοι «αρχαία». Μνημεία, αντικείμενα και πολιτιστικά επιτεύγματα που για εμάς είναι αρχαιότητες, για αυτούς ήταν ήδη χιλιάδες χρόνια παλιά. Και το πιο ενδιαφέρον; Τα αντιμετώπιζαν με δέος, περιέργεια και μερικές φορές με μύθους που εξηγούσαν την ύπαρξή τους.

Τα “αρχαία” των αρχαίων: Οι Μυκήνες και τα Κυκλώπεια τείχη
Οι Έλληνες της κλασικής εποχής (5ος-4ος αιώνας π.Χ.) θεωρούσαν τις κατασκευές των Μυκηναίων, όπως τα περίφημα Κυκλώπεια τείχη στις Μυκήνες και την Τίρυνθα, ως έργα μιας υπερφυσικής φυλής γιγάντων, των Κυκλώπων. Τα τείχη αυτά ήταν τόσο μεγάλα και βαριά που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως είχαν κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως και οι ίδιοι είχαν μια αίσθηση ιστορίας: καταλάβαιναν ότι αυτά τα μνημεία ανήκαν σε μια παλαιότερη εποχή, που ήταν ήδη χαμένη στο μύθο και στη λήθη.

Ανασκαφές και “μουσεία” στην αρχαιότητα
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν απλώς παρατηρητές του παρελθόντος. Σε πολλές περιπτώσεις, έκαναν αυτό που σήμερα θα λέγαμε «ανασκαφές». Όταν οι Αθηναίοι του 5ου αιώνα π.Χ. ανοικοδομούσαν την Ακρόπολη μετά την Περσική καταστροφή, ανακάλυψαν αρχαϊκά αγάλματα που είχαν θαφτεί κάτω από τα ερείπια. Δεν τα πέταξαν, ούτε τα ξαναέθαψαν. Αντίθετα, τα τοποθέτησαν προσεκτικά σε ειδικούς χώρους, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα στα μουσεία.

Ακόμα και ο Ηρόδοτος, ο «πατέρας της ιστορίας», όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο, περιέγραψε με λεπτομέρειες τις αρχαιότητες των Αιγυπτίων, προσπαθώντας να καταλάβει πώς ζούσαν οι προηγούμενοι πολιτισμοί. Εντυπωσιάστηκε από τα έργα μιας εποχής που ήταν ήδη χιλιάδες χρόνια παλαιότερη από τη δική του, κάτι που αποδεικνύει πως ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να αισθανθούν την απόσταση του χρόνου.

Μύθοι και ιερές τοποθεσίες
Τα «αρχαία» για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν μόνο μνημεία και κτίρια, αλλά και αντικείμενα που απέδιδαν σε μυθικούς ήρωες και θεούς. Το Ξόανο της Αθηνάς στην Ακρόπολη, ένα παλιό ξύλινο άγαλμα που σύμφωνα με την παράδοση είχε πέσει από τον ουρανό, φυλασσόταν για αιώνες ως ιερό κειμήλιο. Αντίστοιχα, οι Δελφοί ήταν γεμάτοι από αφιερώματα και αντικείμενα που θεωρούνταν πολύτιμα και πανάρχαια ακόμα και στην εποχή των κλασικών Ελλήνων.

Η πρώτη “αρχαιοκαπηλία” της ιστορίας
Αν νομίζετε ότι η αρχαιοκαπηλία είναι σύγχρονο φαινόμενο, ξανασκεφτείτε το. Οι Ρωμαίοι, όταν κατέκτησαν την Ελλάδα, εντυπωσιάστηκαν τόσο από τα μνημεία και τα έργα τέχνης της, που άρχισαν να τα μεταφέρουν στη Ρώμη ως λάφυρα. Ο στρατηγός Σύλλας άρπαξε αγάλματα από την Αθήνα, ο Νέρωνας πήρε ελληνικές αρχαιότητες για τη διακόσμηση της Ρώμης και ο Αδριανός ήταν τόσο ερωτευμένος με τον ελληνικό πολιτισμό που έκανε ό,τι μπορούσε για να τον αναβιώσει.

Η ιστορία μέσα στην ιστορία
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν “αρχαία”, ακριβώς όπως έχουμε κι εμείς τα δικά τους μνημεία σήμερα. Κατανοούσαν την ιστορική σημασία του παρελθόντος, δημιουργούσαν μύθους για να εξηγήσουν το απώτερο παρελθόν τους και σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούσαν να το διαφυλάξουν. Και το πιο εντυπωσιακό; Όπως και εμείς, έτσι και εκείνοι είχαν τη δική τους περιέργεια για το τι προηγήθηκε της δικής τους εποχής.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Πώς οι σημερινοί εργαζόμενοι ρισκάρουν στις καταιγίδες και γιατί τα μελλοντικά ρομπότ θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή από τις ίδιες πλατφόρμες.

Must Read
Must Read: Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ελευθερία στην ψηφιακή εποχή, με παρεμβάσεις νομικών και ειδικών που ανοίγουν διάλογο για τα δικαιώματα.

Must Read
Must Read: Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ψηφιακή ακεραιότητα και την offline ζωή ενώ η Ελλάδα προχωρά σε υποχρεωτική ψηφιακή ταυτοποίηση.

Must Read
Must Read: Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Η κακοκαιρία Adel δεν ονομάστηκε τυχαία αλλά μέσω του συστήματος ονοματοδοσίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ που λειτουργεί από το 2021.

Must Read
Must Read: Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Η πραγματική ιστορία της μικρής πόλης που βυθίστηκε στη φτώχεια, εμπιστεύτηκε έναν τραπεζίτη και βρέθηκε με περιουσίες που κράτησαν γενιές.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Από την Απαγορευμένη Πόλη στους δρόμους του Πεκίνου η ανθρώπινη ιστορία του Που Γι αποκαλύπτει τη βαθιά μεταμόρφωση ενός αυτοκράτορα.

Must Read
Must Read: Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Ο Αλέξανδρος Τουφερής γεννήθηκε στην Αθήνα έγινε ο πρώτος ολυμπιονίκης της Γαλλίας στους Αγώνες του 1896 και έπειτα έφτασε να υπηρετεί στην Αντίσταση γράφοντας μια μοναδική ιστορία ανάμεσα σε δύο πατρίδες

Must Read
Must Read: Νικόλαος Παπαδόπουλος: Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ

«Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ», σχολίασε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Must Read
Must Read: Το εκκλησάκι στην Αρκαδία που… αψηφά τη λογική: 17 δέντρα στη στέγη του χωρίς ρίζες!

Το εκκλησάκι στην Αρκαδία που… αψηφά τη λογική: 17 δέντρα στη στέγη του χωρίς ρίζες!

Είναι δυνατόν ένα εκκλησάκι να κρατάει στη στέγη του 17 ολόκληρα δέντρα, χωρίς οι ρίζες τους να είναι ορατές στο εσωτερικό; Κι όμως, αυτό το απίστευτο φαινόμενο συμβαίνει στην καρδιά της Αρκαδίας, σε ένα μικρό χωριό που κρύβει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ορθοδοξίας και της Φύσης!

Must Read