MUST READ

Κάπνιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ο Ιπποκράτης και άλλοι αρχαίοι ιατροί αναφέρονται στη χρήση βοτάνων και αιθέριων ελαίων.
Κάπνιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν κάπνιζαν με την έννοια που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή την κατανάλωση καπνού μέσω τσιγάρων ή άλλων μέσων. Ο καπνός (Νικοτιανή, Nicotiana tabacum) είναι ένα φυτό που κατάγεται από την Αμερική και δεν ήταν γνωστός στην Ευρώπη πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων εξερευνητών στην Αμερική τον 15ο αιώνα. Ο καπνός εισήχθη στην Ευρώπη μετά το 1492, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος και άλλοι εξερευνητές τον ανακάλυψαν στις περιοχές που επισκέφθηκαν.

Τι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες αντί του καπνίσματος;

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν διάφορα αρωματικά φυτά και ρητίνες για θυμίαμα ή θεραπευτικούς σκοπούς.
Ο καπνός από το θυμίαμα (π.χ. λιβάνι, μύρο) χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές για να εξαγνίσουν τον χώρο ή να τιμήσουν τους θεούς.
Ιατρικές χρήσεις

Ο Ιπποκράτης και άλλοι αρχαίοι ιατροί αναφέρονται στη χρήση βοτάνων και αιθέριων ελαίων για εισπνοή, προκειμένου να ανακουφίσουν από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η εισπνοή καπνού από καύση φυτών όπως το θυμάρι ή η δάφνη συνιστούταν για ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα.

Για χαλάρωση, οι Αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν κρασί και συμμετείχαν σε συμποσιακές δραστηριότητες, όπου συζητούσαν, τραγουδούσαν ή έπαιζαν μουσική. Δεν υπήρχε όμως συνήθεια καπνίσματος, καθώς ο καπνός ήταν άγνωστος.

Αν και δεν γνώριζαν τον καπνό, η καύση βοτάνων και η χρήση τους για αρωματικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς ήταν διαδεδομένη. Αν είχαν έρθει σε επαφή με τον καπνό, είναι πιθανό ότι θα τον ενέτασσαν στις τελετουργίες ή στις ιατρικές πρακτικές τους.

Έτσι, οι Αρχαίοι Έλληνες δεν κάπνιζαν, αλλά χρησιμοποιούσαν καπνό από άλλα φυτά κυρίως για αρωματικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα πιόνια στο σκάκι είναι βασιλιάς, βασίλισσα, πύργοι, αξιωματικοί και άλογα;

Τι συνέβαινε στους Έλληνες ομήρους κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read