MUST READ

Μανιακός με την καθαριότητα ήταν ο Ναπολέων

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν μανιακός με την καθαριότητα, περνούσε ώρες στη μπανιέρα και κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες κολόνιας, σε μια εποχή που το νερό θεωρούνταν επικίνδυνο.
Μανιακός με την καθαριότητα ήταν ο Ναπολέων

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν έμοιαζε σε τίποτα με τους περισσότερους Ευρωπαίους της εποχής του. Την ώρα που οι ευγενείς αρκούνταν σε λίγο λινό και βαριά αρώματα για να κρύβουν τη βρωμιά, εκείνος ξεκινούσε κάθε πρωί με ένα μακρύ καυτό μπάνιο. Διάβαζε εφημερίδες μέσα στη μπανιέρα, ενώ οι υπηρέτες έριχναν συνεχώς ζεστό νερό για να κρατάει τη θερμοκρασία ψηλά. Αφού έβγαινε, αφιέρωνε ώρα στο ξύρισμα και την περιποίηση. Ο προσωπικός του υπηρέτης Constant κρατούσε τον καθρέφτη, κι εκείνος φρόντιζε να είναι πάντα ξυρισμένος, ακόμη και σε εκστρατείες. Στην τσάντα του κουβαλούσε ψαλίδια, χτένες, λίμες νυχιών, ακόμη και οδοντιατρικά εργαλεία φτιαγμένα με χρυσές λαβές.

Η στοματική υγιεινή ήταν άλλη εμμονή. Χρησιμοποιούσε βούρτσες με ασημένιες ή χρυσές λαβές, τρίχες αλόγου και οδοντόκρεμα που περιείχε όπιο, μια συνταγή συνηθισμένη για τα δόντια του 18ου αιώνα. Δεν ήθελε ποτέ να μυρίζει άσχημα· αυτό ήταν κομμάτι της εικόνας του ως ηγέτη.

Η κολόνια που έγινε θρύλος

Το πιο παράξενο ίσως ήταν η λατρεία του για την eau de cologne. Δεν μιλάμε για μερικές σταγόνες: υπολογίζεται πως κατανάλωνε 2 έως 3 φιάλες κάθε μέρα. Έριχνε το άρωμα παντού· στο σώμα, στα ρούχα, ακόμη και στους τοίχους. Σε αποδείξεις του 1806 φαίνεται ότι παρήγγειλε 162 φιάλες σε τρεις μήνες.

Η αγαπημένη του συνταγή συνδύαζε εσπεριδοειδή, λεβάντα, θυμάρι και φυσικά δεντρολίβανο, που τον συνέδεε με την Κορσική. Έβαζε μερικές σταγόνες σε μαντήλι και το άγγιζε στα χείλη και το μέτωπο, πιστεύοντας ότι του έδινε ενέργεια, σχεδόν σαν καφές. Οι γιατροί του τον ενθάρρυναν να συνεχίζει τα ζεστά μπάνια, θεωρώντας τα ωφέλιμα για την υγεία του. Οι ίδιοι βέβαια ποτέ δεν ακολούθησαν τέτοια ρουτίνα. Για τους περισσότερους της εποχής, το νερό ήταν απειλή, γιατί πίστευαν ότι άνοιγε τους πόρους και έφερνε ασθένειες.

Ο Ναπολέων όμως έβλεπε την καθαριότητα ως πηγή δύναμης και αυτοπειθαρχίας. Σε στρατόπεδα γεμάτα σκόνη και ιδρώτα, ξεχώριζε για την εμμονή του να παραμένει φρέσκος. Ακόμη και στην εξορία του στη Σαντ Ελένα, η μεγαλύτερη έλλειψη δεν ήταν το φαγητό αλλά η κολόνια του.

Οι συνήθειές του άφησαν κληρονομιά. Η αριστοκρατία άρχισε σιγά σιγά να μιμείται την αγάπη του για τα μπάνια και τα αρώματα. Η προσωπική του μανία με την καθαριότητα έπαιξε ρόλο στη σταδιακή αλλαγή της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην υγιεινή. Ένα μικρό αλλά αποκαλυπτικό κομμάτι του πώς ένας στρατηλάτης μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και λάτρης της μπανιέρας.

 

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Μαρμαράς – Ιερισσός: Απίστευτο! Δύο γκολ με ψαλιδάκια από παίκτες άνω των 40 ετών και η Ιερισσός έφυγε με διπλό και αέρα πρωταθλητή.

Μαρμαράς – Ιερισσός: Απίστευτο! Δύο γκολ με ψαλιδάκια από παίκτες άνω των 40 ετών και η Ιερισσός έφυγε με διπλό και αέρα πρωταθλητή.

Μαρμαράς - Ιερισσός το ματς που έγραψε ιστορία με δύο ψαλιδάκια από παίκτες άνω των 40 και διπλό το οποίο δίνει αέρα πρωταθλητή στην Ιερισσό!

Must Read
Must Read: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων που ανεβαίνουν ουρανοξύστες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και κόβουν την ανάσα

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων που ανεβαίνουν ουρανοξύστες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και κόβουν την ανάσα

Τι αλλάζει στον εγκέφαλο ανθρώπων που ανεβαίνουν ουρανοξύστες χωρίς προστασία και πώς καταφέρνουν να ελέγχουν τον φόβο σε συνθήκες μηδενικού λάθους

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Η μέρα που το μπάσκετ άλλαξε για πάντα με τον Μάικλ Τζόρνταν

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Η μέρα που το μπάσκετ άλλαξε για πάντα με τον Μάικλ Τζόρνταν

Στις 25 Ιανουαρίου ο Μάικλ Τζόρνταν υπέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα βράδια στην ιστορία του NBA και του παγκόσμιου αθλητισμού.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: Η βολή που έσπασε την ιστορία στη σφαιροβολία

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου: Η βολή που έσπασε την ιστορία στη σφαιροβολία

Η βολή των 22,82 μέτρων στο κλειστό έσπασε ρεκόρ δεκαετιών, άλλαξε τα δεδομένα στη σφαιροβολία και έγραψε μια παγκόσμια στιγμή ιστορίας.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου: Η μέρα που ξεκίνησε επίσημα ο δρόμος για το «Αθήνα 2004»

Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου: Η μέρα που ξεκίνησε επίσημα ο δρόμος για το «Αθήνα 2004»

Σαν σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε στη ΔΟΕ τον φάκελο για το «Αθήνα 2004», ξεκινώντας επίσημα τη διαδρομή προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Must Read
Must Read: Ο Μαρινάκης πουλά και άλλο πλοίο για 120 εκατ. σε Γερμανό εφοπλιστή

Ο Μαρινάκης πουλά και άλλο πλοίο για 120 εκατ. σε Γερμανό εφοπλιστή

Συνεχίζονται οι πωλήσεις πλοίων από το χαρτοφυλάκιο του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τη γερμανική αγορά.

Must Read
Must Read: Γιατί πλημμύρισε η Άνω Γλυφάδα χθες και πώς το νερό από τον Υμηττό βρήκε δρόμο μέσα από μπαζωμένα ρέματα και στενά περάσματα

Γιατί πλημμύρισε η Άνω Γλυφάδα χθες και πώς το νερό από τον Υμηττό βρήκε δρόμο μέσα από μπαζωμένα ρέματα και στενά περάσματα

Η έντονη βροχή έπεσε πάνω στη λεκάνη απορροής του Υμηττού και το νερό μαζεύτηκε σε δρόμους που λειτουργούν σαν παλιά ρέματα, με φερτά υλικά να φράζουν στόμια και να κάνουν την πλημμύρα χειρότερη.

Must Read
Must Read: Η πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου πριν από 130 χρόνια: Όταν η Αθήνα και ο Πειραιάς έγιναν μια απέραντη λίμνη

Η πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου πριν από 130 χρόνια: Όταν η Αθήνα και ο Πειραιάς έγιναν μια απέραντη λίμνη

Η κακοκαιρία του Νοεμβρίου 1896 μετέτρεψε την Αθήνα και τον Πειραιά σε ποτάμια προκαλώντας δεκάδες θανάτους και ανυπολόγιστες ζημιές

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 22 Ιανουαριίου: Η βραδιά που ο Κόμπι Μπράιαντ άγγιξε την αιωνιότητα με 81 πόντους!

Σαν σήμερα 22 Ιανουαριίου: Η βραδιά που ο Κόμπι Μπράιαντ άγγιξε την αιωνιότητα με 81 πόντους!

Σαν σήμερα ο Κόμπι Μπράιαντ πέτυχε 81 πόντους στο ΝΒΑ, μετατρέποντας ένα απλό παιχνίδι σε αιώνια μπασκετική ιστορία.

Must Read