MUST READ

Ο Κολοκοτρώνης πέθανε και δεν έμαθε ποτέ για τους δεινόσαυρους

Ο ήρωας του '21 πέθανε δίχως να γνωρίζει ότι υπήρξαν δεινόσαυροι. Δεν είχε ακούσει τη λέξη, ούτε είχε δει ποτέ απολίθωμα.
Ο Κολοκοτρώνης πέθανε και δεν έμαθε ποτέ για τους δεινόσαυρους

Ο Γέρος του Μοριά έζησε και πέθανε πιστεύοντας πως ο κόσμος είχε φτιαχτεί όπως τον έλεγαν τα εκκλησιαστικά βιβλία. Δεν είχε δει ούτε σχέδιο, ούτε απολίθωμα, ούτε είδε ποτέ του καμία θεωρία που να λέει ότι πριν από τον άνθρωπο υπήρξαν γιγάντια ερπετά που κυριαρχούσαν στη γη. Η λέξη «δεινόσαυρος» δεν είχε καν εφευρεθεί.

Ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε επιστημονικά για απολιθώματα ζώων που δεν υπάρχουν πια ήταν ο Άγγλος γεωλόγος Γουίλιαμ Μπάκλαντ. Το 1824, ονόμασε ένα οστό από γιγάντιο σαρκοφάγο «Megalosaurus». Αλλά η λέξη «δεινόσαυρος» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1842, όταν ο Ρίτσαρντ Όουεν πρότεινε να ενωθούν αυτά τα είδη κάτω από την ονομασία Dinosauria. Έναν χρόνο αργότερα, ο Κολοκοτρώνης πέθανε. Αγνοούσε τελείως ότι είχε αρχίσει να ξημερώνει μια εποχή που θα άλλαζε τον τρόπο που βλέπουμε την ιστορία του κόσμου.

Ούτε αυτός ούτε οι άλλοι αγωνιστές της Επανάστασης είχαν ακούσει ποτέ τίποτα για έναν πλανήτη γεμάτο τεράστιες σαύρες, που εξαφανίστηκαν από έναν αστεροειδή. Δεν ήξεραν ότι η Γη είχε δει εποχές πριν καν υπάρξει άνθρωπος, πριν υπάρξει Ελλάδα, πριν υπάρξει Ιστορία. Αν του έδειχνες ένα απολίθωμα, το πιο πιθανό είναι ότι θα το έβλεπε σαν παράξενο λίθο ή θα το συνέδεε με κάτι θεϊκό ή διαβολικό.

Οι άνθρωποι της εποχής πίστευαν ότι όλα τα πλάσματα που υπήρξαν, υπάρχουν ακόμη. Δεν υπήρχε καν αποδοχή της έννοιας της εξαφάνισης ειδών. Ό,τι είχε δημιουργήσει ο Θεός, θεωρούσαν ότι ακόμη κυκλοφορούσε εκεί έξω. Η ιδέα ότι κάτι ζούσε για εκατομμύρια χρόνια και μετά εξαφανίστηκε ήταν πέρα από κάθε φαντασία.

Μέχρι και η θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου, που θα βοηθούσε να συνδεθούν όλα αυτά τα ευρήματα σε ένα ενιαίο αφήγημα, δεν είχε ακόμα εκδοθεί. Ο Κολοκοτρώνης πέθανε το 1843, και το «Η Καταγωγή των Ειδών» θα κυκλοφορούσε 16 χρόνια αργότερα, το 1859.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που καθόρισε την τύχη της Ελλάδας, που έγραψε ιστορία με το σπαθί και το μυαλό του, πέθανε με μια κοσμοθεωρία εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα. Δεν ήταν άγνοια. Ήταν απλώς η εποχή του. Και είναι σχεδόν ποιητικό να σκεφτεί κανείς πως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της χώρας δεν είχε ιδέα για τους μεγαλύτερους κατοίκους που γνώρισε ποτέ αυτός ο πλανήτης.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου: Το «μπαμ» του Παναθηναϊκού στο Άμστερνταμ που έγραψε ευρωπαϊκή ιστορία

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου: Το «μπαμ» του Παναθηναϊκού στο Άμστερνταμ που έγραψε ευρωπαϊκή ιστορία

Παναθηναϊκός - Άγιαξ έγραψε ιστορία στο Άμστερνταμ, με τον Σαραβάκο να υπογράφει μια νίκη που άλλαξε το ευρωπαϊκό βλέμμα.

Must Read
Must Read: Έσκαψαν σε ένα χωράφι της Τήνου, και βρήκαν την εικόνα που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα

Έσκαψαν σε ένα χωράφι της Τήνου, και βρήκαν την εικόνα που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα

Η νύχτα που η Τήνος κατέβηκε με φανάρια και η αξίνα έφερε στο φως την εικόνα του Ευαγγελισμού στις 30 Ιανουαρίου 1823

Must Read
Must Read: Η πιο παράξενη δίκη και εκτέλεση στην ιστορία ο κατηγορούμενος είχε πεθάνει ήδη δύο χρόνια πριν

Η πιο παράξενη δίκη και εκτέλεση στην ιστορία ο κατηγορούμενος είχε πεθάνει ήδη δύο χρόνια πριν

Η ιστορία της πιο παράξενης δίκης που έγινε ποτέ και του πολιτικού μηνύματος που ήθελε να στείλει η εξουσία

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που είπε όχι στον λαό του και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ο βασιλιάς που είπε όχι στον λαό του και το πλήρωσε με τη ζωή του

Η ιστορία του βασιλιά που αρνήθηκε να λογοδοτήσει και οδήγησε τη χώρα του σε μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της

Must Read
Must Read: Πως ένας πόλεμος 80 χρονων έφτιαξε την Ολλανδία όπως τη ξέρουμε σήμερα

Πως ένας πόλεμος 80 χρονων έφτιαξε την Ολλανδία όπως τη ξέρουμε σήμερα

Η ιστορία του πολέμου που ξεκίνησε ως εξέγερση και κατέληξε να δημιουργήσει την Ολλανδία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου: Η βραδιά που ο Τζόρνταν έγραψε ιστορία με 64 πόντους στο Boston Garden

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου: Η βραδιά που ο Τζόρνταν έγραψε ιστορία με 64 πόντους στο Boston Garden

30 Ιανουαρίου 1988 - ο Μάικλ Τζόρνταν έβαλε 64 πόντους στο Boston Garden απέναντι στους Σέλτικς, γράφοντας ιστορία στο NBA.

Must Read
Must Read: Ραγίζει καρδιές ο Τσιμίκας πριν το Παναθηναϊκός – Ρόμα

Ραγίζει καρδιές ο Τσιμίκας πριν το Παναθηναϊκός – Ρόμα

Συγκλονισμένος ο Κώστας Τσιμίκας πριν το Παναθηναϊκός - Ρόμα μιλά για το πένθος μετά το τροχαίο στη Ρουμανία και στέλνει μήνυμα δύναμης.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε να γράφει για να ζήσει, έκρυβε από όλους ότι ήταν άρρωστος και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών

Ξεκίνησε να γράφει για να ζήσει, έκρυβε από όλους ότι ήταν άρρωστος και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών

Η άγνωστη πλευρά του Αντόν Τσέχωφ, από τα πρώτα κείμενα για βιοπορισμό μέχρι τα έργα που τον έκαναν παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Must Read
Must Read: Γεννήθηκε πρίγκιπας, έζησε σαν εξερευνητής και πέθανε μακριά από το παλάτι που ποτέ δεν ένιωσε σπίτι του

Γεννήθηκε πρίγκιπας, έζησε σαν εξερευνητής και πέθανε μακριά από το παλάτι που ποτέ δεν ένιωσε σπίτι του

Η ζωή του Λουίτζι Αμεντέο της Σαβοΐας, από τα παλάτια της Ευρώπης μέχρι τους πάγους της Αρκτικής και τα βουνά του K2.

Must Read