MUST READ

Ο Ζαμπέτας εξηγεί πως και για ποιαν έγραψε τη «Μαρίνα τη Σαλονικιά»

Το μοναδικό τραγούδι που έκανε επιτυχία μέσα από το δίσκο του με τον Πουλόπουλο.
Ο Ζαμπέτας εξηγεί πως και για ποιαν έγραψε τη «Μαρίνα τη Σαλονικιά»

Τα τραγούδια έχουν τις μικρές και μεγάλες ιστορίες τους.

Ο λόγος στον Γιώργο Ζαμπέτα μέσα από το βιβλίο που επιμελήθηκε για εκείνον η Ιωάννα Κλειάσιου «Γιώργος Ζαμπέτας-Βίος και πολιτεία» (εκδόσεις «Ντέφι» 1997).

Πάμε λοιπόν:

Το ’72 πήγα στη Θεσσαλονίκη, στον Ναζιρίδη, στις Αναμνήσεις, στο Καραμπουρνάκι. Σε μαγαζί πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Εγώ η Μαρίνα η Σαλονικιά, όπως τη βάφτισα κι η Μάγδα η Ρέη. Και στις δυο έδωσα τραγούδια μου και μου είπαν. Πήγα κει για μια βδομάδα και κάθισα ενάμιση μήνα.

Έπαιζα στη Θεσσαλονίκη τότε και είχα παραγγείλει στο Ζοζέφ να μου φτιάξει ένα μπαγλαμά. Τον φτιάχνει ο Ζοζέφ, κατεβαίνω στην Αθήνα να τον πάρω, 5.000 μου λέει, κάνει. Βρε Ζοζέφ τι λες, του λέω, με σφάζεις! Κοίτα τον πρώτα, μου λέει, εγώ ο ίδιος τον δούλεψα. Ο Ζοζέφ ήτανε πολύ αυστηρός, δεν έκανε σκόντο ποτέ του, δεν μπορούσες να του κόψεις δεκάρα. Πράγματι ο μπαγλαμάς κελάηδαγε.

Τον πήρα και ξαναπάω στη Θεσσαλονίκη. Ανέβηκα με το Θόδωρα τον Καλπαξίδη, το χορευτή, με τ’ αμάξι του πήγαμε. Του λέω, Θόδωρα, πρέπει να τα βγάλει τα έξοδά του αυτός ο μπαγλαμάς. Το βράδυ στο μαγαζί φτιάχνω ένα ρεφρέν με το μπαγλαμά:

Μου ‘χει κλέψει, μου ‘χει κλέψει, μου ‘χει κλέψει την καρδιά /η Μαρίνα, η Μαρίνα, η Σαλονικιά

Την άλλη μέρα σκαρώνω και το κουπλέ:

Ήτανε βαθύ σκοτάδι κι έβρεχε πολύ /σαν την είδα μες στα μάτια, την αγάπησα πολύ

Αυτό είναι το τραγούδι, που από δω θα βγάλει τα λεφτά του ο μπαγλαμάς, είπα στο Θόδωρα. Το τραγούδι το ‘βαλα λίγο αργότερα σε δίσκο με το Γιάννη τον Πουλόπουλο στον Πατσιφά. Είναι τραγούδι με αυθεντικές εικόνες, αυτά που έζησα εκείνο το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη κι απ’ τα λίγα τραγούδια που έχω βάλει εγώ τους στίχους.

Υπήρχε κι η Μαρίνα. Ήτανε η τραγουδίστρια στο μαγαζί που δούλευα, έτσι τη βαφτίσαμε, Μαρίνα Σαλονικιά. Δεν τη λέγανε ούτε Μαρίνα την κοπέλα… Μου έκανε και σε δίσκους φωνητικά. Λέμε μαζί το «Σαραβαλάκι», «Μάλιστα κύριε», «Πού ’σαι Θανάση» κι άλλα.

Ήταν κι άλλη μια τραγουδίστρια η Μάγδα Ρέη, που κι αυτή κάπως την είχα βαφτίσει. Στο δίσκο που έκανα μετά στον Πουλόπουλο, λέει κι αυτή δυο τραγούδια, σα Μάγδα Τζαβέλλα

«Η Μαρίνα η Σαλονικιά» εντάχθηκε στο μεγάλο δίσκο «Λαϊκό Μουσικόραμα Ζαμπέτα». Βγήκε και σε δισκάκι 45 στροφών… Ήταν η μοναδική επιτυχία του άλμπουμ παρότι ο ανεβασμένος τότε Πουλόπουλος  ερμήνευσε τα 8 από τα 12 τραγούδια.

 

 

Κώστας Μπαλαχούτης

Διακεκριμένος ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Διευθυντής μουσικών περιοδικών (Δίφωνο, Όασις, ogdoo.gr). Αρχισυντάκτης και παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση (Κατάθεση Ψυχής, Νύχτα Στάσου, Σε χρόνο TV, Στα τραγούδια λέμε Ναι κ.ά.) και το ραδιόφωνο (Ντέρτι, Στο Κόκκινο, Βήμα Fm, Κανάλι Ένα). Επιμελητής ευρηματικών δισκογραφιών έργων (συλλογές, πορτραίτα). Στιχουργός με σπουδαίες συνεργασίες και τραγούδια που αγαπήθηκαν (Αρχιπέλαγος, Φίλα με, Κόκκινο ποτάμι, Γλυκάνισος, Συγγνώμη Πόλη μου κ.ά. ). Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές σε εφημερίδες, από την Καθημερινή έως την Sportime. Στην τελευταία, όπως και στην Sportday, για μεγάλο διάστημα «κρατούσε» το οπισθόφυλλο. «Κολλημένος» με το ποδόσφαιρο και γενικότερα τα… αθλητικά τα οποία παντρεύει από έρωτα με μουσικές και τραγούδια.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Η εξέγερση του Κιλελέρ: Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών στην Ελλάδα

Η εξέγερση του Κιλελέρ: Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών στην Ελλάδα

Το Κιλελέρ δεν ξεχνιέται. Δεν είναι μόνο ιστορία. Είναι κάτι που ξαναβλέπουμε κάθε φορά που μια ομάδα ανθρώπων νιώθει ότι πρέπει να διεκδικήσει το αυτονόητο.

Must Read
Must Read: Ο Μανιάτης που έπεισε τη Γαλλία ότι ήταν απόγονος αυτοκράτορα και μπήκε στα μυστικά σχέδια του Ναπολέοντα

Ο Μανιάτης που έπεισε τη Γαλλία ότι ήταν απόγονος αυτοκράτορα και μπήκε στα μυστικά σχέδια του Ναπολέοντα

Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από μια φτωχή γωνιά της Κορσικής με βαριά μανιάτικη ρίζα και έφτασε να συστήνεται ως απόγονος αυτοκράτορα

Must Read
Must Read: Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Πώς οι σημερινοί εργαζόμενοι ρισκάρουν στις καταιγίδες και γιατί τα μελλοντικά ρομπότ θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή από τις ίδιες πλατφόρμες.

Must Read
Must Read: Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ελευθερία στην ψηφιακή εποχή, με παρεμβάσεις νομικών και ειδικών που ανοίγουν διάλογο για τα δικαιώματα.

Must Read
Must Read: Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ψηφιακή ακεραιότητα και την offline ζωή ενώ η Ελλάδα προχωρά σε υποχρεωτική ψηφιακή ταυτοποίηση.

Must Read
Must Read: Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Η κακοκαιρία Adel δεν ονομάστηκε τυχαία αλλά μέσω του συστήματος ονοματοδοσίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ που λειτουργεί από το 2021.

Must Read
Must Read: Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Η πραγματική ιστορία της μικρής πόλης που βυθίστηκε στη φτώχεια, εμπιστεύτηκε έναν τραπεζίτη και βρέθηκε με περιουσίες που κράτησαν γενιές.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Από την Απαγορευμένη Πόλη στους δρόμους του Πεκίνου η ανθρώπινη ιστορία του Που Γι αποκαλύπτει τη βαθιά μεταμόρφωση ενός αυτοκράτορα.

Must Read
Must Read: Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Ο Αλέξανδρος Τουφερής γεννήθηκε στην Αθήνα έγινε ο πρώτος ολυμπιονίκης της Γαλλίας στους Αγώνες του 1896 και έπειτα έφτασε να υπηρετεί στην Αντίσταση γράφοντας μια μοναδική ιστορία ανάμεσα σε δύο πατρίδες

Must Read