MUST READ

Όταν το θέατρο ήταν αμαρτία, αυτή πήγε Αμερική. Η γυναίκα που έστησε ελληνική σκηνή στα πιο σκοτεινά χρόνια

Ήταν η γυναίκα που έκανε το θέατρο σπίτι της, την εποχή που οι άλλοι της έκλειναν την πόρτα. Η Σοφία Ταβουλάρη δεν έπαιξε απλώς ρόλους – έγραψε ιστορία.
Όταν το θέατρο ήταν αμαρτία, αυτή πήγε Αμερική. Η γυναίκα που έστησε ελληνική σκηνή στα πιο σκοτεινά χρόνια

Ήταν η εποχή που μια γυναίκα πάνω στη σκηνή θεωρούνταν ντροπή, αν όχι καταδίκη. Το κοινό τη μισούσε και τη θαύμαζε ταυτόχρονα, οι εφημερίδες τη χλεύαζαν, μα οι αίθουσες γέμιζαν. Η Σοφία Ταβουλάρη δεν ήρθε για να γίνει διάσημη· ήρθε για να υπάρξει σε έναν κόσμο που δεν την ήθελε. Και τα κατάφερε.

Γεννήθηκε το 1843, όταν η Ελλάδα ακόμα γυάλιζε τις πληγές του ’21 και η Αθήνα έμοιαζε περισσότερο με επαρχιακή πόλη παρά με πρωτεύουσα. Έζησε την εποχή που το ελληνικό θέατρο μόλις γεννιόταν, και γεννήθηκε κι εκείνη μαζί του. Παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Πανά, επίσης ηθοποιό, αλλά έμεινε χήρα νωρίς. Τότε βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνώρισε έναν άλλον άντρα της σκηνής: τον Διονύσιο Ταβουλάρη. Ήταν το ξεκίνημα μιας ζωής γεμάτης ρόλους, περιπλανήσεις και χειροκροτήματα που δεν έσβησαν ποτέ από τη μνήμη του θεάτρου.

Με τον σύζυγό της γύρισαν την Ανατολή. Πατούσαν σαν στρατιώτες το σανίδι στις πιο μεγάλες πόλεις του ελληνισμού: Αθήνα, Σύρο, Σμύρνη. Ίδρυσαν και στελέχωσαν θιάσους που έγραψαν ιστορία. Πήγαν στον θίασο «Σοφοκλής» του Καρύδη, μετά στον «Αισχύλο» που έγινε «Μένανδρος» – τα μεγάλα σχήματα της εποχής. Ήταν η εποχή που δεν υπήρχαν μισθοί και συμβόλαια: μόνο πάθος και τρόμος.

Η Σοφία Ταβουλάρη δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα. Έφτασε μέχρι την Αγγλία. Και μετά, με τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, τον άνθρωπο που έφερε την ανανέωση στη σκηνή, ταξίδεψαν μέχρι την Αμερική. Από το 1903 έως το 1904, έστησαν παραστάσεις για Έλληνες μετανάστες, κουβαλώντας στις αποσκευές τους τραγωδίες και πάθη από μια πατρίδα που οι θεατές τους δεν ήξεραν αν θα ξαναδούν. Στήθηκε ελληνική σκηνή στα σκοτεινά σοκάκια της ξενιτιάς. Ήταν μια πράξη πολιτιστικής αντίστασης, την εποχή που οι γυναίκες με θεατρικό πάθος έπρεπε να το κρύβουν, όχι να το βροντοφωνάζουν.

Η Σοφία δεν ήταν απλώς μια ηθοποιός. Ήταν η προσωποποίηση του θάρρους. Πατούσε το σανίδι όταν αυτό σήμαινε κοινωνική αποβολή. Ήταν παρούσα όταν χτιζόταν το Εθνικό Θέατρο. Κι όμως, όταν έφυγε από τη ζωή το 1916, το όνομά της είχε ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει, όπως οι παλιές ταμπέλες στις θεατρικές αφίσες.

Σήμερα, ελάχιστοι θυμούνται τη Σοφία Ταβουλάρη. Κι όμως, κάθε φορά που ανεβαίνει ελληνική παράσταση στο εξωτερικό, κάθε φορά που μια γυναίκα πατάει στη σκηνή με αξιοπρέπεια, είναι σαν να συνεχίζει εκείνη το έργο της. Χωρίς φωνές. Χωρίς παράπονο. Μόνο με φως.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Η επιστροφή του Τζόρνταν άλλαξε ξανά το παιχνίδι, με μια ανακοίνωση που έγραψε ιστορία και γύρισε ολόκληρο το ΝΒΑ ανάποδα.

Must Read
Must Read: Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Πού βρίσκεται το νησί Τριζόνια και πώς θα πάτε εκεί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απλές οδηγίες

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα το Τορίνο άνοιξε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, με την Ελλάδα παρούσα στην παρέλαση και τη φλόγα να δίνει το σύνθημα.

Must Read
Must Read: Τον έβαλαν στα 26 του στις ίδιες εκθέσεις με τον Πόλοκ. Ο Έλληνας που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ζωγραφικής πριν τον μάθει η Ελλάδα

Τον έβαλαν στα 26 του στις ίδιες εκθέσεις με τον Πόλοκ. Ο Έλληνας που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ζωγραφικής πριν τον μάθει η Ελλάδα

Στα 26 του ο Θεόδωρος Στάμος εκθέτει δίπλα στον Τζάκσον Πόλοκ και μπαίνει στον πυρήνα της αμερικανικής ζωγραφικής, χρόνια πριν αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

Must Read
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παναθηναϊκός – Άρης ο τελικός που έμεινε αξέχαστος!

Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παναθηναϊκός – Άρης ο τελικός που έμεινε αξέχαστος!

Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου ο τελικός Κυπέλλου στο Ηράκλειο έγραψε ιστορία, με καθαρό μήνυμα ισχύος και τρόπαιο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Must Read: Βγήκε όπλο στο γήπεδο του Αιγάλεω

Βγήκε όπλο στο γήπεδο του Αιγάλεω

Και ξαφνικά στους πανηγυρισμούς φαίνεται ξεκάθαρα το όπλο και ακούγονται οι πυροβολισμοί στον αέρα.

Must Read
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου: Η Θύρα 7 που άλλαξε για πάντα το ελληνικό γήπεδο

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου: Η Θύρα 7 που άλλαξε για πάντα το ελληνικό γήπεδο

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου 1981: Η χαρά ενός αγώνα έγινε εθνικό πένθος, αφήνοντας 21 ζωές και μνήμη που δεν σβήνει σε κάθε γήπεδο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Must Read: Τι είναι αυτό το μαύρο πράγμα στα χέρια των αθλητών στο επί κοντώ

Τι είναι αυτό το μαύρο πράγμα στα χέρια των αθλητών στο επί κοντώ

Στο επί κοντώ οι λεπτομέρειες παίζουν τεράστιο ρόλο.. Τι είναι όμως αυτό το μαύρο πράγμα που βάζουν οι αθλητές στα χέρια τους;

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου 1984: Ο θρίαμβος της Εθνικής στο Χάμπντεν Παρκ

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου 1984: Ο θρίαμβος της Εθνικής στο Χάμπντεν Παρκ

Σαν σήμερα, το 1984 η Ελλάδα διέλυσε τη Σκωτία 3-0 στο Χάμπντεν Παρκ γράφοντας μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της.

Must Read