MUST READ

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;
Ουίσκι από ούρα!

Τα ούρα διαβητικών περιέχουν τόση ζάχαρη που μπορούν να γίνουν ουίσκι έχει προκαλέσει χαμό στα social. Τι λέει η επιστήμη;

Μπορεί να μοιάζει με μιμίδιο από τα πιο «WTF του Internet», αλλά πίσω από αυτό το viral meme κρύβεται ένα… ίχνος επιστημονικής αλήθειας. Μια ομάδα καλλιτεχνών στη Βρετανία, πριν μερικά χρόνια, πραγματοποίησε ένα πειραματικό πρότζεκτ που βασίστηκε στην απομόνωση σακχάρου από ούρα διαβητικών. Η ιδέα ήταν να δείξουν, με ειρωνικό τρόπο, πόσο μεταβολικά πλούσια είναι τα υγρά του σώματος — και να θίξουν το θέμα της σπατάλης βιολογικών πόρων.

Η ουσία του θέματος είναι η εξής: οι διαβητικοί συχνά αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης μέσω των ούρων, ιδιαίτερα αν δεν είναι ρυθμισμένοι. Αυτό το σάκχαρο, σε θεωρητικό επίπεδο, μπορεί να συλλεχθεί, να καθαριστεί, να ζυμωθεί και να αποσταχθεί — δηλαδή η ίδια διαδικασία με την παραγωγή αλκοόλ.

Στην πράξη; Δεν υπάρχει πραγματική παραγωγή τέτοιου «ουίσκι από ούρα». Το πείραμα ήταν καλλιτεχνική και κοινωνική σάτιρα, όχι μαζική βιομηχανία. Όμως, η ιδέα προκάλεσε συζητήσεις για την εκμετάλλευση μη συμβατικών πηγών ζάχαρης και για τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από το τι είναι «αηδιαστικό» και τι όχι.

Κώστας Παπαδόπουλος

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Το 1784 ο Benjamin Franklin έγραψε μια σατιρική πρόταση για να αξιοποιούμε το πρωινό φως—όχι για να αλλάξουν τα ρολόγια. Η θερινή ώρα ήρθε αργότερα, με άλλους ανθρώπους και κυρίως με τον πόλεμο και την ενέργεια.

Must Read
Must Read: Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας, αυτόχθονας και διφυής βασιλιάς, στέκεται ως μάρτυρας στη διαμάχη Αθηνάς–Ποσειδώνα και δένει τον μύθο με την ταυτότητα της πόλης. Από την Κεκροπία ως το Κεκρόπιο, γίνεται σύμβολο κανόνων και συνέχειας.

Must Read
Must Read: Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Σε μια τηλεοπτική «συνέντευξη» στο Βόρειο Βιετνάμ, ο Jeremiah Denton ανοιγόκλεισε τα μάτια του σε ρυθμό Μορς και έστειλε τη λέξη «TORTURE». Το μήνυμα έγινε ένδειξη για όσα περνούσαν οι

Must Read
Must Read: Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Αστακός, στρείδια, χαβιάρι, πίτσα και άλλα φαγητά που ξεκίνησαν ως λαϊκές λύσεις ανάγκης και κατέληξαν σύμβολα πολυτέλειας και υψηλής γαστρονομίας.

Must Read
Must Read: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Η ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από το 1839 μέχρι σήμερα, ο ρόλος του σε αποζημιώσεις, εγγυήσεις, απαλλοτριώσεις και η συμβολή του στη χρηματοδότηση έργων και δήμων.

Must Read
Must Read: «Σήκωσε» 300 εκατ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης

«Σήκωσε» 300 εκατ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Άκρως επιτυχημένη η έκδοση ομολόγου από την Capital Clean Energy Carriers.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που έφτασε στην κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Έλληνας γιατρός που έφτασε στην κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Μάρκος Πασάς Πιτσιπιός γεννήθηκε στη Σύρο το 1824 και εξελίχθηκε σε ανώτατο γιατρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβάλλοντας στη στρατιωτική ιατρική και στην ίδρυση της Ερυθράς Ημισελήνου.

Must Read
Must Read: Πριν γίνει κυρίαρχος της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν όμηρος σε ελληνικά νερά

Πριν γίνει κυρίαρχος της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν όμηρος σε ελληνικά νερά

Ο νεαρός Ιούλιος Καίσαρας αιχμαλωτίστηκε το 75 πΧ από Κίλικες πειρατές στο Αιγαίο, χλεύασε τους δεσμώτες του και, μόλις ελευθερώθηκε, επέστρεψε για να τους σταυρώσει, σε ένα επεισόδιο που προανήγγειλε τον μελλοντικό κυρίαρχο της Ρώμης.

Must Read
Must Read: Η γυναίκα του Διστόμου που κοίταξε τον φακό και πάγωσε τον κόσμο

Η γυναίκα του Διστόμου που κοίταξε τον φακό και πάγωσε τον κόσμο

Η Μαρία Παντίσκα στέκεται με μαύρη μαντίλα τέσσερις μήνες μετά τη Σφαγή του Διστόμου. Το καρέ του Life κάνει το πένθος είδηση σε όλο τον κόσμο.

Must Read