MUST READ

Πώς το κρέας ξανά έγινε προνόμιο των λίγων; Από τις θυσίες των αρχαίων Ελλήνων στα 20 ευρώ το κιλό

Ένα καλό κρέας για την Κυριακή, λίγο για τα παιδιά, καθόλου σπατάλη
Πώς το κρέας ξανά έγινε προνόμιο των λίγων; Από τις θυσίες των αρχαίων Ελλήνων στα 20 ευρώ το κιλό

Το κρέας ξαναγίνεται πολυτέλεια. Οι τιμές του ανεβαίνουν καθημερινά και οι καταναλωτές μετρούν τις μερίδες. Η εικόνα θυμίζει παλιές εποχές, τότε που μόνο οι εύποροι μπορούσαν να αγοράσουν ένα κομμάτι μοσχάρι. Σαν να κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που κρατάει χιλιάδες χρόνια.

Στην αρχαία Ελλάδα το κρέας δεν υπήρχε σε κάθε τραπέζι. Οι άνθρωποι το έτρωγαν μετά τις θυσίες, όταν οι θεοί έπαιρναν το μερίδιό τους και το υπόλοιπο μοιραζόταν στον λαό. Ήταν τροφή ιερής σημασίας, όχι καθημερινή συνήθεια. Ο φτωχός χωρικός μπορεί να περίμενε μήνες για να δοκιμάσει λίγη ψητή σάρκα. Οι θυσίες λειτουργούσαν σαν μια μορφή διανομής πλούτου, γιατί όλοι συμμετείχαν στο κοινό φαγητό. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο “εμπόριο” κρέατος. Και μαζί, η πρώτη έννοια κοινωνικής ισότητας μέσα από το φαγητό.

Αιώνες αργότερα, στο Βυζάντιο, το κρέας έγινε πραγματικό εμπόρευμα. Οι αγορές της Κωνσταντινούπολης γέμιζαν ζώα από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας. Οι εύποροι προτιμούσαν αρνί και κατσίκι, ενώ ο απλός λαός ζούσε με όσπρια και ψάρι. Το κρέας ήταν πια δείγμα τάξης και όχι ανάγκης. Οι τεχνίτες, οι μάγειροι και οι έμποροι του κρέατος έγιναν μέρος μιας αλυσίδας που εξυπηρετούσε την πρωτεύουσα. Και κάπως έτσι, το κρέας άρχισε να καθρεφτίζει τις κοινωνικές διαφορές.

Με την Οθωμανική κυριαρχία, οι Έλληνες κράτησαν το δικό τους μοντέλο ζωής. Σε κάθε χωριό υπήρχαν χοίροι και κατσίκια, και το κρέας φυλασσόταν με αλάτι για τον χειμώνα. Η γουρουνοχαρά των Χριστουγέννων ήταν κάτι περισσότερο από έθιμο. Ήταν η στιγμή που μια οικογένεια εξασφάλιζε την τροφή της για μήνες. Το πάστωμα, το λουκάνικο και το λίπος έγιναν μορφές επιβίωσης. Η αφθονία ήταν σπάνια και η σπατάλη άγνωστη.

Η βιομηχανική εποχή έφερε την ανατροπή. Οι τεχνολογίες ψύξης και κονσερβοποίησης μετέτρεψαν το κρέας σε προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Το εμπόριο ταξίδεψε πέρα από τα σύνορα. Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αργεντινή, τα σφάγια έφταναν στις ευρωπαϊκές αγορές με πλοία γεμάτα κατεψυγμένα φορτία. Οι εργάτες της Ευρώπης έτρωγαν φτηνό βοδινό για πρώτη φορά. Και έτσι το κρέας πέρασε από την πολυτέλεια στην αφθονία. Όμως, αυτή η αφθονία είχε τίμημα. Η βιομηχανική παραγωγή αύξησε την εξάρτηση από ζωοτροφές, καύσιμα και μαζικές εκτροφές.

Στην Ελλάδα η ιστορία ήταν πιο αργή. Οι μικρές εκτάσεις και η μορφολογία του εδάφους δεν ευνόησαν τη βοοτροφία. Οι περισσότεροι έτρωγαν χοιρινό ή αρνί, το μοσχάρι έμενε για τις μεγάλες μέρες. Μετά τον πόλεμο, όταν ήρθαν τα ψυγεία και τα λεφτά, η μπριζόλα έγινε σημάδι προόδου. Οι άνθρωποι που είχαν ζήσει την πείνα, γέμιζαν το τραπέζι με κρέας. Ήταν η απόδειξη ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Το σουβλάκι έγινε εθνικό σύμβολο ευημερίας.

Πώς το κρέας ξανά έγινε προνόμιο των λίγων;

Η κατάσταση άλλαξε ξανά τα τελευταία χρόνια. Οι ζωονόσοι και οι ξηρασίες χτύπησαν την παραγωγή. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι δεν άντεξαν. Στην Ευρώπη, οι πολιτικές για μείωση εκπομπών σημαίνουν λιγότερα κοπάδια. Η προσφορά μειώνεται παντού. Η Ελλάδα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από εισαγωγές και πληρώνει ακριβότερα κάθε χρόνο. Το μοσχάρι που έρχεται από τη Γαλλία ή τη Γερμανία φτάνει πανάκριβο στον πάγκο του κρεοπωλείου.

Η κρίση με τα αιγοπρόβατα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα χάθηκαν από ασθένειες. Οι παραγωγοί φέτας δεν βρίσκουν γάλα και πολλοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις τιμές. Το αρνί έχει αγγίξει τα 17 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι ξεπερνά τα 20 και το χοιρινό ακολουθεί. Οι καταναλωτές στρέφονται στα φτηνά είδη, αλλά κι αυτά ανεβαίνουν γιατί όλοι τα ζητούν.

Πολλοί θυμούνται πια τις παλιές συνήθειες. Ένα καλό κρέας για την Κυριακή, λίγο για τα παιδιά, καθόλου σπατάλη. Η παράδοση ξαναγυρίζει με τον τρόπο της. Ο κόσμος μαθαίνει να ψωνίζει προσεκτικά, να μαγειρεύει διαφορετικά, να σέβεται την τροφή. Η οικονομική πίεση ξαναδιδάσκει το μέτρο. Το κρέας παύει να είναι δεδομένο και γίνεται πάλι ακριβό αγαθό.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ελευθερία στην ψηφιακή εποχή, με παρεμβάσεις νομικών και ειδικών που ανοίγουν διάλογο για τα δικαιώματα.

Must Read
Must Read: Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ψηφιακή ακεραιότητα και την offline ζωή ενώ η Ελλάδα προχωρά σε υποχρεωτική ψηφιακή ταυτοποίηση.

Must Read
Must Read: Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Η κακοκαιρία Adel δεν ονομάστηκε τυχαία αλλά μέσω του συστήματος ονοματοδοσίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ που λειτουργεί από το 2021.

Must Read
Must Read: Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Η πραγματική ιστορία της μικρής πόλης που βυθίστηκε στη φτώχεια, εμπιστεύτηκε έναν τραπεζίτη και βρέθηκε με περιουσίες που κράτησαν γενιές.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Από την Απαγορευμένη Πόλη στους δρόμους του Πεκίνου η ανθρώπινη ιστορία του Που Γι αποκαλύπτει τη βαθιά μεταμόρφωση ενός αυτοκράτορα.

Must Read
Must Read: Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Ο Αλέξανδρος Τουφερής γεννήθηκε στην Αθήνα έγινε ο πρώτος ολυμπιονίκης της Γαλλίας στους Αγώνες του 1896 και έπειτα έφτασε να υπηρετεί στην Αντίσταση γράφοντας μια μοναδική ιστορία ανάμεσα σε δύο πατρίδες

Must Read
Must Read: Νικόλαος Παπαδόπουλος: Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ

«Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ», σχολίασε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Must Read
Must Read: Το εκκλησάκι στην Αρκαδία που… αψηφά τη λογική: 17 δέντρα στη στέγη του χωρίς ρίζες!

Το εκκλησάκι στην Αρκαδία που… αψηφά τη λογική: 17 δέντρα στη στέγη του χωρίς ρίζες!

Είναι δυνατόν ένα εκκλησάκι να κρατάει στη στέγη του 17 ολόκληρα δέντρα, χωρίς οι ρίζες τους να είναι ορατές στο εσωτερικό; Κι όμως, αυτό το απίστευτο φαινόμενο συμβαίνει στην καρδιά της Αρκαδίας, σε ένα μικρό χωριό που κρύβει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ορθοδοξίας και της Φύσης!

Must Read
Must Read: Στο δικαστήριο μάθαμε την πραγματική τιμή των βλάσφημων εικόνων στην Εθνική Πινακοθήκη – Δείτε για πόσο είχαν ασφαλιστεί

Στο δικαστήριο μάθαμε την πραγματική τιμή των βλάσφημων εικόνων στην Εθνική Πινακοθήκη – Δείτε για πόσο είχαν ασφαλιστεί

Η πολιτική θύελλα γύρω από την υπόθεση των επίμαχων εικόνων στην Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε νέο κύκλο συζήτησης μετά τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στη δικαστική διαδικασία και φανέρωσαν την πραγματική αξία των έργων.

Must Read