MUST READ

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια οι Αμερικανοί έριξαν πύραυλο στο τουρκικό αντιτορπιλικό Muavenet σκοτώντας τον κυβερνήτη – Γιατί συνέβη

Σαν σήμερα πριν 33 χρόνια το USS Saratoga έπληξε με δύο Sea Sparrow το τουρκικό Muavenet στο Αιγαίο αφήνοντας έξι νεκρούς.
Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια οι Αμερικανοί έριξαν πύραυλο στο τουρκικό αντιτορπιλικό Muavenet σκοτώντας τον κυβερνήτη – Γιατί συνέβη

Τριάντα τρία χρόνια πριν, σαν σήμερα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Saratoga έπληξε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow το τουρκικό αντιτορπιλικό Muavenet κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Display Determination 92 στο Αιγαίο. Επισήμως χαρακτηρίστηκε «ατύχημα», όμως, σύμφωνα με τους Τούρκους, όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ενέργεια.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή στον κυβερνήτη του πλοίου, Πλοίαρχο (τότε Υποπλοίαρχο) Kudret Güngör και σε πέντε ακόμη Τούρκους ναύτες. Το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο που η Τουρκία διεξήγαγε επιχειρήσεις κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ, με την Άγκυρα να θεωρεί πως η «λανθασμένη» εκτόξευση δεν ήταν τυχαία, αλλά συνδεόταν με την αμερικανική δυσαρέσκεια απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Η εκτόξευση των Sea Sparrow ήταν διαδικασία πολλών βημάτων, κάτι που καθιστούσε δύσκολο το ενδεχόμενο πραγματικού λάθους. Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε εσωτερική έρευνα, η οποία κατέληξε στην απομάκρυνση του κυβερνήτη του Saratoga, ωστόσο η Τουρκία θεώρησε την έρευνα ανεπαρκή και προσχηματική. Η τότε τουρκική κυβέρνηση, παρά τις αμφιβολίες, αποδέχθηκε την αμερικανική εκδοχή περί «ατυχήματος».

Το Muavenet και τα θύματά του κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη συλλογική μνήμη της Τουρκίας, καθώς συνδέθηκαν με την προσπάθεια της χώρας να αποτρέψει γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας που πολλοί στην Άγκυρα αποκαλούν «δεύτερο Ισραήλ». Σήμερα, η υπόθεση εξακολουθεί να θυμίζει τις λεπτές ισορροπίες και τις εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας ο Ουάσινγκτον.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Άναψε η φλόγα στο Λέικ Πλάσιντ και ο αθλητισμός ετοιμάστηκε για το «θαύμα»

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Άναψε η φλόγα στο Λέικ Πλάσιντ και ο αθλητισμός ετοιμάστηκε για το «θαύμα»

Σαν σήμερα στο Λέικ Πλάσιντ άναψε η ολυμπιακή φλόγα του 1980 και άνοιξε ο δρόμος για το περίφημο Miracle on Ice.

Must Read
Must Read: Βαρβάκειος Αγορά: Ποιος την έφτιαξε, γιατί δημιουργήθηκε και πώς έγινε η κεντρική αγορά της Αθήνας

Βαρβάκειος Αγορά: Ποιος την έφτιαξε, γιατί δημιουργήθηκε και πώς έγινε η κεντρική αγορά της Αθήνας

Από τις παράγκες της παλιάς αγοράς μέχρι το δημοτικό έργο που ολοκληρώθηκε το 1886, η Βαρβάκειος έγινε ο σταθερός κόμβος τροφίμων στο κέντρο της Αθήνας.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Άνοιξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Βανκούβερ, μια βραδιά που άλλαξε τόνο πριν καν ξεκινήσει

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Άνοιξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Βανκούβερ, μια βραδιά που άλλαξε τόνο πριν καν ξεκινήσει

Οι Χειμερινοί Αγώνες του Βανκούβερ άνοιξαν με συγκίνηση, μνήμη και σιωπή, θυμίζοντας ότι πίσω από τη γιορτή υπάρχει πάντα ανθρώπινο κόστος.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Η επιστροφή του Τζόρνταν άλλαξε ξανά το παιχνίδι, με μια ανακοίνωση που έγραψε ιστορία και γύρισε ολόκληρο το ΝΒΑ ανάποδα.

Must Read
Must Read: Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Πού βρίσκεται το νησί Τριζόνια και πώς θα πάτε εκεί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απλές οδηγίες

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα το Τορίνο άνοιξε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, με την Ελλάδα παρούσα στην παρέλαση και τη φλόγα να δίνει το σύνθημα.

Must Read
Must Read: Τον έβαλαν στα 26 του στις ίδιες εκθέσεις με τον Πόλοκ. Ο Έλληνας που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ζωγραφικής πριν τον μάθει η Ελλάδα

Τον έβαλαν στα 26 του στις ίδιες εκθέσεις με τον Πόλοκ. Ο Έλληνας που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ζωγραφικής πριν τον μάθει η Ελλάδα

Στα 26 του ο Θεόδωρος Στάμος εκθέτει δίπλα στον Τζάκσον Πόλοκ και μπαίνει στον πυρήνα της αμερικανικής ζωγραφικής, χρόνια πριν αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

Must Read
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παναθηναϊκός – Άρης ο τελικός που έμεινε αξέχαστος!

Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παναθηναϊκός – Άρης ο τελικός που έμεινε αξέχαστος!

Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου ο τελικός Κυπέλλου στο Ηράκλειο έγραψε ιστορία, με καθαρό μήνυμα ισχύος και τρόπαιο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Must Read: Βγήκε όπλο στο γήπεδο του Αιγάλεω

Βγήκε όπλο στο γήπεδο του Αιγάλεω

Και ξαφνικά στους πανηγυρισμούς φαίνεται ξεκάθαρα το όπλο και ακούγονται οι πυροβολισμοί στον αέρα.

Must Read