MUST READ

Στα απομνημονεύματά του περιγράφει τα οράματά και τα θαύματα που έζησε. Σήμερα κάποιοι λένε ότι είχε παραισθήσεις από χτύπημα στο κεφάλι

Ο στρατηγός Μακρυγιάννης περιγράφει οράματα αγίων και θεϊκή καθοδήγηση στα απομνημονεύματά του.
Στα απομνημονεύματά του περιγράφει τα οράματά και τα θαύματα που έζησε. Σήμερα κάποιοι λένε ότι είχε παραισθήσεις από χτύπημα στο κεφάλι

Ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης, ένας από τους πιο σημαντικούς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, δεν ήταν μόνο ένας πολεμιστής με αποφασιστικότητα και αυτοθυσία, αλλά και ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη. Τα απομνημονεύματά του, που καταγράφηκαν με κόπο και αγωνία μετά την απελευθέρωση, είναι γεμάτα οράματα και θαυμαστά γεγονότα που περιγράφει ως αληθινές εμπειρίες που καθόρισαν τη ζωή του.

Ο Μακρυγιάννης χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, και όπως αναφέρει ο ίδιος, πέρασε δύσκολες στιγμές σωματικά και ψυχικά. Τα όσα έζησε δεν ήταν απλές αναμνήσεις μάχης, αλλά μια πνευματική πορεία, όπου ισχυριζόταν ότι δεχόταν θεϊκές καθοδηγήσεις. Μιλούσε για οράματα αγίων, την εμφάνιση του Χριστού και μια αίσθηση θεϊκής παρουσίας που τον ενίσχυε στις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του.

Σήμερα, οι απόψεις για αυτές τις εμπειρίες διίστανται. Οι πιστοί βλέπουν στα γραπτά του Μακρυγιάννη μια μαρτυρία βαθιάς πνευματικότητας, ενώ ορισμένοι σύγχρονοι μελετητές αναρωτιούνται αν οι ισχυρές μεταφυσικές του εμπειρίες θα μπορούσαν να συνδέονται με το σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Είναι γνωστό ότι οι σωματικές κακουχίες και τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν ζωντανές οπτασίες ή ισχυρές εσωτερικές εμπειρίες, που ερμηνεύονται διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο ζωής και την πίστη του ατόμου.

Όποια κι αν είναι η ερμηνεία, τα «Οράματα και Θάματα» του Μακρυγιάννη παραμένουν μια μοναδική μαρτυρία πίστης, αγώνα και αυτογνωσίας. Είτε κάποιος τα βλέπει ως θεϊκές αποκαλύψεις είτε ως εσωτερικές ψυχικές εμπειρίες, το έργο του συνεχίζει να εμπνέει και να προκαλεί δέος. Σε μια εποχή όπου η Επανάσταση δεν ήταν μόνο στρατιωτικός αγώνας αλλά και πνευματικός, ο Μακρυγιάννης έβλεπε τη ζωή του ως μια αποστολή, καθοδηγούμενη από το θείο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το ελληνικό πλοίο "Θεσσαλονίκη" χάθηκε στον Ατλαντικό το 1916. Οι ναυτικοί πεινούσαν, εξέπεμπαν SOS αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.

Must Read
Must Read: Ο Δημοσθένης με 120 άντρες νίκησε τους Σπαρτιάτες που δεν νικιόντουσαν με τίποτα

Ο Δημοσθένης με 120 άντρες νίκησε τους Σπαρτιάτες που δεν νικιόντουσαν με τίποτα

Για πρώτη φορά, οι Σπαρτιάτες παραδίνονται χωρίς μάχη. Και όλα ξεκίνησαν από έναν Αθηναίο που δεν είχε καν στρατό.

Must Read
Must Read: Της πήραν τα πάντα. Και όμως έδωσε ό,τι της είχε απομείνει. Έτσι γεννήθηκε η Ψωροκώσταινα

Της πήραν τα πάντα. Και όμως έδωσε ό,τι της είχε απομείνει. Έτσι γεννήθηκε η Ψωροκώσταινα

Ξεριζωμένη, χήρα και άπορη, έδωσε το δαχτυλίδι και το τελευταίο της γρόσι για το Μεσολόγγι. Και έτσι γεννήθηκε η «Ψωροκώσταινα».

Must Read
Must Read: Ήταν η Αρχαία Ελλάδα ψαροκώσταινα; Ήταν οι Έλληνες φτωχοί σε σύγκριση με τους άλλους λαούς;

Ήταν η Αρχαία Ελλάδα ψαροκώσταινα; Ήταν οι Έλληνες φτωχοί σε σύγκριση με τους άλλους λαούς;

Ήταν η Αρχαία Ελλάδα φτωχή; Είχε ο λαός της πολυτέλειες ή έζησε σκληρά, λιτά και απλά, σε σύγκριση με άλλους πολιτισμούς όπως η Περσία και η Αίγυπτος;

Must Read
Must Read: Η πιο μισητή γυναίκα των ναζί, λένε πως διάλεγε φυλακισμένους με τατουάζ για να φτιάξει λάμπες από το δέρμα τους

Η πιο μισητή γυναίκα των ναζί, λένε πως διάλεγε φυλακισμένους με τατουάζ για να φτιάξει λάμπες από το δέρμα τους

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα των ναζί. Τη φώναζαν «μάγισσα» και έλεγαν πως έφτιαχνε λάμπες από ανθρώπινο δέρμα

Must Read
Must Read: Ήταν στιχουργός αλλά έγραφε σαν να του υπαγόρευε ο Καρυωτάκης και ο Καββαδίας μαζί. Ήθελε μόνο μια θάλασσα να φτάνει ως τη σκάλα.

Ήταν στιχουργός αλλά έγραφε σαν να του υπαγόρευε ο Καρυωτάκης και ο Καββαδίας μαζί. Ήθελε μόνο μια θάλασσα να φτάνει ως τη σκάλα.

Δεν δεχόταν καμία αλλαγή στους στίχους του. Έγραφε σαν να του υπαγόρευαν ο Καρυωτάκης και ο Καββαδίας.

Must Read
Must Read: Τον ήθελαν Άρσεναλ, Στουτγκάρδη και Λάτσιο. Δεν έπαιξε ποτέ Ευρώπη. Έμεινε στον Ηρακλή γιατί ήταν δεμένος με το κοινό

Τον ήθελαν Άρσεναλ, Στουτγκάρδη και Λάτσιο. Δεν έπαιξε ποτέ Ευρώπη. Έμεινε στον Ηρακλή γιατί ήταν δεμένος με το κοινό

Τον ήθελαν οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, αλλά έμεινε στον Ηρακλή. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής έγινε μύθος χωρίς να παίξει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος που έβαλε τα Μαθηματικά στις σχολές των Ελλήνων και τον έδιωξαν γι’ αυτό.

Ο πρώτος που έβαλε τα Μαθηματικά στις σχολές των Ελλήνων και τον έδιωξαν γι’ αυτό.

Πριν υπάρξουν εγχειρίδια, πριν η φυσική και τα μαθηματικά μπουν σε σχολεία, υπήρχε ένας μοναχικός δάσκαλος

Must Read
Must Read: Ο Τραμπ έχει ζητήσει λεπτομερή μελέτη για το «πώς η Τουρκία μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις CAATSA»

Ο Τραμπ έχει ζητήσει λεπτομερή μελέτη για το «πώς η Τουρκία μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις CAATSA»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Must Read