Τα Ιωάννινα έχουν όσες πεταλούδες όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
Έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποκαλύπτει ότι η πόλη φιλοξενεί 59 είδη πεταλούδων, όσα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναδεικνύοντας τη μοναδική βιοποικιλότητά της.
Τα Ιωάννινα αποδεικνύονται… παράδεισος για τις πεταλούδες, καθώς φιλοξενούν 59 διαφορετικά είδη, όσες ακριβώς υπάρχουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο! Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προέρχεται από έρευνα του Νίκου Φιλιππίδη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή και της Δρ. Όλγας Τζωρτζακάκη.
Σε 27 διαφορετικές διαδρομές εντός και γύρω από την πόλη, καταγράφηκαν 1.258 πεταλούδες που ανήκουν σε 59 είδη, αριθμός που αναδεικνύει τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής. Η έρευνα έδειξε ότι τα Γιάννενα λειτουργούν ως καταφύγιο για είδη που απειλούνται, όπως το Anthocharis damone και το Thymelicus lineola, ενώ η ποικιλότητα των ειδών παραμένει σταθερή τόσο μέσα στην πόλη όσο και στις ημιαστικές περιοχές.
Ο ερευνητής τονίζει ότι οι πεταλούδες αποτελούν κρίσιμους δείκτες οικολογικής ισορροπίας, και πως ο αστικός σχεδιασμός μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενισχύοντας τη βλάστηση και τη συνδεσιμότητα των οικοτόπων.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η φωτογραφία είναι του κ. Φιλιππίδη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε επίσης:
Μια «θάλασσα πρασίνου» μεταμορφώνει την Αττική
Βλάβη στο τρένο Θεσσαλονίκη – Αθήνα και αποζημίωση επιβατών