MUST READ

Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε αποικίσει την Αμερική στην αρχαιότητα;

Αν ένας Έλληνας ναυτικός έφτανε στην Αμερική στην αρχαιότητα, τι πολιτισμικές συγκρούσεις, επιρροές και αναμείξεις θα άλλαζαν τον κόσμο;
Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε αποικίσει την Αμερική στην αρχαιότητα;

Όταν οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν για τους Ηράκλειους Στήλες, εννοούσαν τα στενά του Γιβραλτάρ. Πέρα από αυτά, έλεγαν, υπάρχει η άγνωστη δύση, ένας απέραντος ωκεανός που οδηγεί στο άγνωστο. Κι όμως, για τους Φωκαείς και τους Ροδίτες, η θάλασσα δεν ήταν φραγμός, ήταν κάλεσμα. Οι αποικίες τους έφταναν στην Ιβηρική, στη Μασσαλία, ακόμα και στο Γιβραλτάρ. Κι αν ένας από αυτούς είχε συνεχίσει; Αν ένας Έλληνας εξερευνητής είχε διασχίσει τον Ατλαντικό, χίλια οκτακόσια χρόνια πριν τον Κολόμβο;

Τα αρχαία ελληνικά πλοία, κυρίως οι πεντήρεις και τα εμπορικά στρογγυλά σκάφη, δεν ήταν φτιαγμένα για τον ωκεανό. Ήταν σχεδιασμένα για τις νησιώδεις θάλασσες της Μεσογείου. Όμως υπάρχουν αναφορές ότι Έλληνες ναυτικοί είχαν βρεθεί σε “νησιά με δέντρα που δεν καρποφορούν σαν τα δικά μας, και θηρία που δεν μοιάζουν σε κανένα γνωστό.” Άλλοι περιγράφουν «γη πέρα από τον άνεμο του Δυτικού Βορέα», όπου ο ήλιος δύει με βία και η θάλασσα δεν έχει τέλος. Οι μαρτυρίες ήταν αόριστες, ποιητικές, αλλά οι πιθανότητες, τρομακτικά ρεαλιστικές.

Αν ένα τέτοιο σκάφος είχε παρασυρθεί στον Ατλαντικό από ρεύματα ή καταιγίδες και κατέληγε σε ακτές της σημερινής Καραϊβικής ή του Κεντρικού Μεξικού, δεν θα επέστρεφε. Όμως θα μπορούσε να ιδρύσει μια μικρή εγκατάσταση. Ένα εμπορικό σταθμό. Ίσως μια αποικία. Εκεί, ανάμεσα στους Μάγιας και τους Ολμέκους, ο ελληνικός πολιτισμός θα συναντούσε ένα άλλο αρχαίο σύμπαν, πολύ διαφορετικό, αλλά όχι λιγότερο πλούσιο. Η συνάντηση δεν θα ήταν κατάκτηση — δεν είχαν ούτε τα όπλα ούτε τον πληθυσμό για κάτι τέτοιο. Θα ήταν πολιτισμική όσμωση.

Οι Έλληνες ήταν έμποροι, φιλόσοφοι, καταγραφείς. Δεν θα έχτιζαν αυτοκρατορίες, αλλά θα άφηναν πίσω τους λέξεις, γεωμετρικά σχέδια, και ιδέες. Οι πυραμίδες του Τεοτιουακάν ίσως είχαν ελληνικές επιρροές. Η Μυθολογία των Αζτέκων ίσως είχε δανειστεί τους Ολύμπιους θεούς. Ίσως το αλφάβητο των Μάγιας να είχε εμπλουτιστεί με φοινικικά γράμματα. Και οι τοιχογραφίες του Παλένκε να απεικόνιζαν ανθρώπους με λευκούς χιτώνες και δάδες από ελιά.

Στον αρχαίο κόσμο, η γνώση ταξίδευε με τον μύθο. Κι αν υπήρχε ένας μύθος για ένα «λιμάνι στη δύση, όπου η μέρα δεν τελειώνει ποτέ», αυτό θα έφτανε μέχρι τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Εκεί, η ιστορία του ταξιδιού θα καταγραφόταν, και οι φιλόσοφοι θα συζητούσαν αν ο κόσμος είναι ένας ή δύο. Ο Αριστοτέλης ίσως μιλούσε για έναν δεύτερο ηπειρωτικό κύκλο, απέναντι από τον δικό μας. Και ο Ερατοσθένης θα έβρισκε τρόπους να υπολογίσει την απόσταση.

Η Ρώμη θα είχε αντιγράψει την αποικία. Το Βυζάντιο θα την είχε ενσωματώσει. Οι σταυροφόροι θα έφταναν όχι στην Ιερουσαλήμ, αλλά στις “Ελληνικές Ινδίες” της Δύσης. Και όταν η Αναγέννηση θα ξεκινούσε, δεν θα ξεκινούσε από τη Φλωρεντία — αλλά από τις ακτές ενός άλλου Αιγαίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου: Η βραδιά που ο Τζόρνταν έγραψε ιστορία με 64 πόντους στο Boston Garden

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου: Η βραδιά που ο Τζόρνταν έγραψε ιστορία με 64 πόντους στο Boston Garden

30 Ιανουαρίου 1988 - ο Μάικλ Τζόρνταν έβαλε 64 πόντους στο Boston Garden απέναντι στους Σέλτικς, γράφοντας ιστορία στο NBA.

Must Read
Must Read: Ραγίζει καρδιές ο Τσιμίκας πριν το Παναθηναϊκός – Ρόμα

Ραγίζει καρδιές ο Τσιμίκας πριν το Παναθηναϊκός – Ρόμα

Συγκλονισμένος ο Κώστας Τσιμίκας πριν το Παναθηναϊκός - Ρόμα μιλά για το πένθος μετά το τροχαίο στη Ρουμανία και στέλνει μήνυμα δύναμης.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε να γράφει για να ζήσει, έκρυβε από όλους ότι ήταν άρρωστος και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών

Ξεκίνησε να γράφει για να ζήσει, έκρυβε από όλους ότι ήταν άρρωστος και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών

Η άγνωστη πλευρά του Αντόν Τσέχωφ, από τα πρώτα κείμενα για βιοπορισμό μέχρι τα έργα που τον έκαναν παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Must Read
Must Read: Γεννήθηκε πρίγκιπας, έζησε σαν εξερευνητής και πέθανε μακριά από το παλάτι που ποτέ δεν ένιωσε σπίτι του

Γεννήθηκε πρίγκιπας, έζησε σαν εξερευνητής και πέθανε μακριά από το παλάτι που ποτέ δεν ένιωσε σπίτι του

Η ζωή του Λουίτζι Αμεντέο της Σαβοΐας, από τα παλάτια της Ευρώπης μέχρι τους πάγους της Αρκτικής και τα βουνά του K2.

Must Read
Must Read: Πήρε 9 μόλις δολάρια για το ποίημα που τον έκανε γνωστό σε όλο τον πλανήτη πριν απο 180 χρόνια

Πήρε 9 μόλις δολάρια για το ποίημα που τον έκανε γνωστό σε όλο τον πλανήτη πριν απο 180 χρόνια

Το The Raven δημοσιεύτηκε το 1845 και έκανε τον Έντγκαρ Άλαν Πόε παγκόσμια γνωστό, χωρίς όμως να τον κάνει ποτέ πλούσιο.

Must Read
Must Read: Έγραψαν για αυτόν ο Ιούλιος Βερν, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Oliver Bell Bunce αλλά και ο Σολωμός και ο Βαλαωρίτης

Έγραψαν για αυτόν ο Ιούλιος Βερν, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Oliver Bell Bunce αλλά και ο Σολωμός και ο Βαλαωρίτης

Ο Μάρκος Μπότσαρης δεν έμεινε μόνο στην ελληνική ιστορία αλλά πέρασε σε βιβλία ποιήματα και θεατρικά έργα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Must Read
Media: Όταν οι αεροπειρατές κατάλαβαν ποιος ήταν ο διάσημος Έλληνας της πτήσης , του έφεραν τούρτα για τα γενέθλιά του.

Όταν οι αεροπειρατές κατάλαβαν ποιος ήταν ο διάσημος Έλληνας της πτήσης , του έφεραν τούρτα για τα γενέθλιά του.

Ο Ντέμης Ρούσσος ήταν επιβάτης στην πτήση TWA 847 το 1985 και έζησε την αεροπειρατεία από πρώτο χέρι, με ένα παράδοξο επεισόδιο στα γενέθλιά του.

Media
Must Read: Serendipity: Η αγγλική λέξη που θεωρείται από τις πιο δύσκολες να μεταφραστεί και γεννήθηκε τον 18ο αιώνα

Serendipity: Η αγγλική λέξη που θεωρείται από τις πιο δύσκολες να μεταφραστεί και γεννήθηκε τον 18ο αιώνα

Η serendipity είναι μια αγγλική λέξη του 18ου αιώνα που περιγράφει την ευτυχισμένη ανακάλυψη χωρίς να την ψάχνεις και δεν μεταφράζεται εύκολα.

Must Read
Must Read: Αττική μποτιλιάρισμα και κίνηση στους δρόμους: Πώς αντιμετωπίζουν την κίνηση οι μεγάλες πόλεις του εξωτερικού που δεν κάνει η Ελλάδα

Αττική μποτιλιάρισμα και κίνηση στους δρόμους: Πώς αντιμετωπίζουν την κίνηση οι μεγάλες πόλεις του εξωτερικού που δεν κάνει η Ελλάδα

Η κυκλοφοριακή ασφυξία της Αθήνας δεν είναι μοναδική, όμως οι μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Must Read