MUST READ

Τον έκανε διάδοχό του ο Πλάτωνας και αυτός απέρριψε τη θεωρία του

Ο Πλάτωνας του εμπιστεύτηκε την Ακαδημία, αλλά ο Σπεύσιππος επέλεξε τον δικό του δρόμο. Αρνήθηκε τις Ιδέες και έβαλε τον αριθμό στο κέντρο του σύμπαντος.
Τον έκανε διάδοχό του ο Πλάτωνας και αυτός απέρριψε τη θεωρία του

Όταν ο Πλάτωνας πέθανε το 347 π.Χ., δεν άφησε την Ακαδημία του σε έναν μαθητή τυχαίο. Την εμπιστεύτηκε στον ανιψιό του, τον Σπεύσιππο, γιο της αδελφής του Πωτώνης. Ήταν ο άνθρωπος που είχε συνοδεύσει τον μεγάλο φιλόσοφο στο ταξίδι του στη Σικελία και είχε ζήσει από κοντά τις απογοητεύσεις και τα οράματά του. Κι όμως, μόλις πήρε στα χέρια του την ηγεσία, ο Σπεύσιππος έκανε κάτι που φάνταζε αδιανόητο: απέρριψε την ίδια τη Θεωρία των Ιδεών του δασκάλου του.

Πίστευε πως οι Ιδέες, όπως τις όριζε ο Πλάτων, ήταν ασαφείς και μεταφυσικά ασταθείς. Αντί γι’ αυτές, ο Σπεύσιππος έδωσε κεντρικό ρόλο στους αριθμούς, τους οποίους θεωρούσε θεμέλια του κόσμου. Χωρίς ηθικές αποχρώσεις ή πνευματικές φορτίσεις, έβλεπε το «Εν» και τη «Δυάδα» σαν ουδέτερα στοιχεία – μητέρα και πατέρα κάθε μορφής, όχι όμως και πηγές του καλού ή του κακού.

Ο κόσμος, κατά τον Σπεύσιππο, ήταν ένα σύστημα ταξινομημένο σε σφαίρες: από τον άυλο κόσμο των αριθμών, μέχρι την ύλη και τη φύση. Ανάμεσά τους υπήρχε κάτι ιερό: η σφαίρα της ψυχής, αθάνατη, αυτόνομη και τοποθετημένη ψηλά, πριν καν το σώμα. Η ταξινόμηση των πάντων ήταν, για εκείνον, το πρώτο βήμα για να ορίσει κανείς οτιδήποτε – γιατί τίποτα δεν έχει νόημα μόνο του, αν δεν γνωρίζεις τι υπάρχει γύρω του.

Ο χαρακτήρας του περιγράφεται ως δύσκολος, με τάσεις απομόνωσης. Δεν έμενε μέσα στην Ακαδημία, κάτι που αποδίδεται είτε σε προβλήματα υγείας είτε στην απόφασή του να κρατήσει αποστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, αναδιοργάνωσε τη σχολή, εισήγαγε επιστημονικά στοιχεία από τη φυσιολογία και φρόντισε να μελετηθούν συγκριτικά τα ζώα και τα φυτά, σαν να προετοίμαζε τον δρόμο για τον Αριστοτέλη.

Μερικοί του αποδίδουν και το έργο “Όροι”, ένα φιλοσοφικό λεξικό, ενώ σε επιστολή του προς τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας υπερασπίζεται με πάθος τον Πλάτωνα, αποκαλώντας τον ακόμα και γιο του Απόλλωνα. Ίσως να είχε βαθύτερη πίστη στο πρόσωπο του θείου του παρά στη θεωρία του.

Πέθανε γύρω στο 339 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο Ξενοκράτης. Το έργο του Σπεύσιππου σώζεται αποσπασματικά, αλλά η σκιά του πλανάται πάνω από το μεταπλατωνικό τοπίο σαν υπενθύμιση ότι ακόμη και οι πιο πιστοί διάδοχοι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το γράμμα του Βύρωνα προς τον Μαυροκορδάτο. Αν θέλει να γίνει η Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει σήμερα

Το γράμμα του Βύρωνα προς τον Μαυροκορδάτο. Αν θέλει να γίνει η Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει σήμερα

«Αν θέλει να γίνει πραγματικά η Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, πρέπει να το αποφασίσει σήμερα» – έγραφε ο Βύρωνας. Ένα γράμμα που κουβαλούσε την ευθύνη ολόκληρου έθνους.

Must Read
Must Read: Όταν η Μοσάντ άνοιξε ξενοδοχείο με δύτες για να σώσει χιλιάδες ανθρώπους

Όταν η Μοσάντ άνοιξε ξενοδοχείο με δύτες για να σώσει χιλιάδες ανθρώπους

Καταδύσεις τη μέρα, αποστολές διάσωσης τη νύχτα. Η Μοσάντ έστησε ψεύτικο ξενοδοχείο στο Σουδάν για να σώσει 8.000 ανθρώπους από τον θάνατο.

Must Read
Must Read: Οι Έλληνες κατάσκοποι που έπαιρναν εντολές μέσα από χαρτονομίσματα

Οι Έλληνες κατάσκοποι που έπαιρναν εντολές μέσα από χαρτονομίσματα

Ήταν ένα κατοστάρικο. Ήταν και μια εντολή επίθεσης. Οι Έλληνες της Αντίστασης μετέφεραν τα μηνύματά τους μέσα στα πιο απίθανα χαρτονομίσματα.

Must Read
Must Read: Τον έβαλαν μέσα σε ξύλινο κουτί με τρύπες και τον έστειλαν στην Αθήνα. Ήταν η μόνη λύση για να παντρευτεί

Τον έβαλαν μέσα σε ξύλινο κουτί με τρύπες και τον έστειλαν στην Αθήνα. Ήταν η μόνη λύση για να παντρευτεί

Την έκλεισαν σε ξύλινο κιβώτιο με τρύπες και την έστειλαν με το πλοίο στην Αθήνα για να παντρευτεί τον άντρα που αγαπούσε. Ήταν η μόνη τους ελπίδα.

Must Read
Must Read: Πέθανε έχοντας παντρέψει τις κόρες του με όλους τους βασιλιάδες της εποχής. Ήταν ο άνθρωπος που κράτησε την Ελλάδα όρθια όσο ο Αλέξανδρος κατακτούσε την Ασία

Πέθανε έχοντας παντρέψει τις κόρες του με όλους τους βασιλιάδες της εποχής. Ήταν ο άνθρωπος που κράτησε την Ελλάδα όρθια όσο ο Αλέξανδρος κατακτούσε την Ασία

Δεν σήκωσε σπαθί στην Ινδία ούτε περπάτησε στην Περσέπολη. Αλλά ο Αντίπατρος ήταν αυτός που κράτησε ζωντανή την Ελλάδα.

Must Read
Featured: Αν το σηκώνουν, είσαι τυχερός. Αν όχι, άδεια από τη δουλειά και πήγαινε στα τυφλά. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο το 2025.

Αν το σηκώνουν, είσαι τυχερός. Αν όχι, άδεια από τη δουλειά και πήγαινε στα τυφλά. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο το 2025.

Πήρες άδεια, πήγες στην υπηρεσία και ήταν κλειστά. Το τηλέφωνο δεν το σηκώνουν ποτέ. Και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πουθενά. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο.

Featured
Must Read: Έφτασε στην Κέρκυρα και είδε γυμνούς ανθρώπους να ζουν δεμένοι στα χωράφια. Τους κρατούσαν εκεί γιατί τους θεωρούσαν τρελούς

Έφτασε στην Κέρκυρα και είδε γυμνούς ανθρώπους να ζουν δεμένοι στα χωράφια. Τους κρατούσαν εκεί γιατί τους θεωρούσαν τρελούς

Ένας γιατρός έφτασε στην Κέρκυρα το 1839 και αντίκρισε το αδιανόητο: ανθρώπους γυμνούς, δεμένους με αλυσίδες στα χωράφια, να ζουν απομονωμένοι επειδή τους θεωρούσαν τρελούς. Κι όμως, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε ένας.

Must Read
Must Read: Ήταν μαζί 27 χρόνια χωρίς να παντρευτούν. Όταν το έκαναν, εκείνος της χάρισε το νεφρό του και της έσωσε τη ζωή

Ήταν μαζί 27 χρόνια χωρίς να παντρευτούν. Όταν το έκαναν, εκείνος της χάρισε το νεφρό του και της έσωσε τη ζωή

Δεν ήταν ένας απλός γάμος. Ήταν η αρχή της πιο συγκινητικής ιστορίας αγάπης. Ένα νεφρό, μια δεύτερη ευκαιρία, και η Τίνα Τέρνερ ξαναγεννήθηκε.

Must Read
Must Read: Το ξύλινο τραπέζι, η λιμνούλα με τα ψάρια και το πείραμα που άλλαξε για πάντα τη Φυσική

Το ξύλινο τραπέζι, η λιμνούλα με τα ψάρια και το πείραμα που άλλαξε για πάντα τη Φυσική

Ένα πείραμα που φαινόταν λανθασμένο, ένα τραπέζι από ξύλο και μια λιμνούλα με ψάρια. Το 1934, στο Ινστιτούτο Φυσικής της Ρώμης, ο Ενρίκο Φέρμι άλλαξε για πάντα την πορεία της Φυσικής.

Must Read