MUST READ

Τον πέταξαν έξω απ’ το Πατριαρχείο. Επέστρεψε για να φτιάξει σχολεία, να μοιράσει χρυσές λίρες και να κηρύξει ενάντια στη δουλεία

Έχασε τον πατέρα του μικρός, δούλεψε φτωχός, αναρριχήθηκε μόνος του στην κορυφή και πολέμησε ως Πατριάρχης με όλους όσους ήθελαν μια Εκκλησία υποταγμένη.
Τον πέταξαν έξω απ’ το Πατριαρχείο. Επέστρεψε για να φτιάξει σχολεία, να μοιράσει χρυσές λίρες και να κηρύξει ενάντια στη δουλεία

Ο Ιωάννης Κοκκώδης ήταν παιδί όταν έμεινε ορφανός. Στην Καλλιμασιά της Χίου, μεγάλωσε μόνο με τη μάνα του, που έβρισκε τρόπους να τον κρατήσει στο σχολείο. Εκείνος όμως ήξερε ότι η γνώση δεν έφτανε. Έπρεπε να ζήσει. Έγινε αρτεργάτης και κανονάρχης, δούλευε την ημέρα, διάβαζε τη νύχτα.

Στην Πόλη ανέβηκε μόνος του. Άντεξε την πείνα και τα πατώματα, υπηρέτησε Μητροπολίτες, έγινε γραμματέας, διάκος, και στα 25 του… επίσκοπος. Δρυϊνουπόλεως πρώτα. Ύστερα Ιωαννίνων. Όμως οι Ιωαννίτες τον ανέτρεψαν. Τον κατηγόρησαν. Ο Πατριάρχης τον έπαυσε και τον εξόρισε στο Άγιο Όρος.

Μα δεν έμεινε κάτω. Όταν ο διάδοχός του αποπέμφθηκε, ο Ιωακείμ επέστρεψε στα Γιάννενα. Ξανά στη Σύνοδο, ξανά στα μεγάλα αξιώματα. Το 1845 στάλθηκε στην Κυζικό. Εκεί δούλεψε 15 χρόνια. Τόσο καλά που όλοι ήξεραν πια πως αυτός θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης.

Τον Οκτώβρη του 1860 εκλέχθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης. Είχε όμως εχθρούς. Πολλούς. Μέσα στην Εκκλησία και έξω απ’ αυτήν. Δεν ανεχόταν τους Βούλγαρους στασιαστές και τους καθαίρεσε. Ήρθε σε ρήξη με Ιησουίτες, με Ρώσους, με κατώτερους ιερείς, ακόμα και με τον Σουλτάνο.

Έγραψε επιστολή κατά της δουλείας, υπερασπίστηκε τους μαύρους της Αμερικής. Παρενέβη στον Εμφύλιο των ΗΠΑ μέσω εφημερίδας. Ο πρώτος Πατριάρχης που ύψωσε τέτοια φωνή. Γι’ αυτό και εκθρονίστηκε. Οι ίδιοι που τον είχαν ανεβάσει, τον κατηγόρησαν. Τον έδιωξαν το 1863.

Ξαναγύρισε. Το 1873 εξελέγη ξανά. Γκρέμισε τα παλιά κτίρια του Πατριαρχείου και τα ανακαίνισε. Ίδρυσε σχολή στο Φανάρι, μετέφερε την Πατριαρχική κατοικία, με δικά του λεφτά. Πούλησε την περιουσία του για να ιδρύσει το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο.

Δεν έμεινε μόνο στα σχολεία. Έλυσε το πρόβλημα με τους Ρώσους του Αγίου Όρους. Πήγε να χτίσει συμμαχίες με τους Καθολικούς, τους Αρμένιους, τους Αγγλικανούς. Ήθελε η Ορθοδοξία να σταθεί ξανά στο επίκεντρο.

Όμως οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ποτέ. Η φτώχεια του Πατριαρχείου ήταν τέτοια που στα τέλη της ζωής του, ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν έβγαιναν. Εκείνος έδινε ό,τι είχε. Ακόμη και όταν ασθένησε.

Πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1878. Τάφηκε στη Ζωοδόχο Πηγή του Μπαλουκλί. Δεν είχε αφήσει ούτε περιουσία, ούτε απογόνους. Είχε αφήσει όμως πίσω του έναν θρόνο με υπόσταση, και ένα Πατριαρχείο που –έστω για λίγο– φάνηκε αντάξιο της ιστορίας του.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το λάθος που άλλαξε τον κόσμο και η εμμονή του Κολόμβου μέχρι το τέλος της ζωής του να λέει ότι είχε φτάσει στην Ινδία

Το λάθος που άλλαξε τον κόσμο και η εμμονή του Κολόμβου μέχρι το τέλος της ζωής του να λέει ότι είχε φτάσει στην Ινδία

Παρά το ιστορικό του ταξίδι, ο Κολόμβος δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι είχε βρει νέα ήπειρο και έμεινε πιστός στην ιδέα ότι είχε φτάσει στις Ινδίες

Must Read
Must Read: “Μπαμ” με Ελληνίδα διεθνή: Φεύγει με πλήρη υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

“Μπαμ” με Ελληνίδα διεθνή: Φεύγει με πλήρη υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

Η Ειρήνη Μανουκαράκη πήρε πλήρη υποτροφία στο Oral Roberts University και ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ, συνδυάζοντας σπουδές και ποδόσφαιρο.

Must Read
Ποδόσφαιρο: Το αγόρι που επέζησε μόνο του από το τσουνάμι και έφτασε να γίνει ποδοσφαιριστής στη Σπόρτινγκ χάρη στη στήριξη του Κριστιάνο Ρονάλντο

Το αγόρι που επέζησε μόνο του από το τσουνάμι και έφτασε να γίνει ποδοσφαιριστής στη Σπόρτινγκ χάρη στη στήριξη του Κριστιάνο Ρονάλντο

Από την απόλυτη καταστροφή του τσουνάμι μέχρι τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Πορτογαλίας η ζωή του Martunis

Ποδόσφαιρο
Must Read: Ολυμπιακός VS ΑΕΚ: Γιατί ο Ολυμπιακός έχει 1.65 και η ΑΕΚ 4.00 απόδοση ενώ προηγείται για να σηκώσουν την Super League

Ολυμπιακός VS ΑΕΚ: Γιατί ο Ολυμπιακός έχει 1.65 και η ΑΕΚ 4.00 απόδοση ενώ προηγείται για να σηκώσουν την Super League

Αναλυτικός Οδηγός μοντέλου υποκειμενικής δύναμης των ομάδων ΑΕΚ και Ολυμπιακού, δείτε τι συμβαίνει πίσω από τις αποδόσεις και παίξτε έξυπνα!

Must Read
VIRAL: Οι σειρές με τα περισσότερα streams στο Netflix το 2025

Οι σειρές με τα περισσότερα streams στο Netflix το 2025

Το Netflix είδε το 2025 σειρές-φαινόμενο να κυριαρχούν, με Adolescence, Squid Game και Stranger Things να οδηγούν τα streams.

VIRAL
Must Read: Η ταινία που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια το 2025 – Το απόλυτο box office φαινόμενο

Η ταινία που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια το 2025 – Το απόλυτο box office φαινόμενο

Δείτε ποια ταινία σάρωσε το 2025, κόβοντας τα περισσότερα εισιτήρια παγκοσμίως και ξεπερνώντας κάθε ανταγωνιστή στα ταμεία.

Must Read
Must Read: Οι 3 ακριβότερες μεταγραφές του 2025

Οι 3 ακριβότερες μεταγραφές του 2025

Η Liverpool κυριάρχησε στις ακριβότερες μεταγραφές του 2025, με Isak, Wirtz και Ekitiké να σπάνε τα οικονομικά όρια.

Must Read
Must Read: Θα γίνει… Ντουμπάι η Κέρκυρα;

Θα γίνει… Ντουμπάι η Κέρκυρα;

Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει κρίσιμες αποφάσεις, καθώς οι σεισμικές έρευνες έχουν δείξει ενθαρρυντικά γεωλογικά δεδομένα.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Σαν σήμερα το 1916 μια δολοφονία αλλάζει για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Η νύχτα που η δολοφονία του Ρασπούτιν άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Ρωσίας

Must Read