Τον πήγαν να τον παντρέψουν, αλλά πρώτα έπρεπε να γίνει μουσουλμάνος. Δεν έγινε. Τον έβγαλαν στο παζάρι και τον κρέμασαν.
Δεν ήθελε ούτε τιμές, ούτε προίκα. Του ζήτησαν να αρνηθεί την πίστη του για να παντρευτεί. Εκείνος αρνήθηκε.
Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στο Τσούρχλι Γρεβενών, ένα φτωχό αλλά χριστιανικό χωριό, που αργότερα θα μετονομαζόταν σε Άγιο Γεώργιο. Έχασε από μικρός τους γονείς του και μεγάλωσε με την αδελφή του. Όταν έφτασε στην εφηβεία, πήγε στα Ιωάννινα για να εργαστεί ως υπηρέτης. Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως ο άσημος αυτός νέος θα γινόταν ένα από τα πιο ματωμένα σύμβολα της πίστης και της ελευθερίας.
Σε ηλικία μόλις 18 ετών βρέθηκε να εργάζεται στο σπίτι ενός μουσουλμάνου άρχοντα. Οι σχέσεις ήταν φιλικές και ο Γεώργιος αγαπήθηκε από την οικογένεια. Τόσο, που του πρότειναν να παντρευτεί την κόρη τους. Υπήρχε όμως ένας όρος. Έπρεπε να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος. Ο Γεώργιος δεν δίστασε στιγμή. Αρνήθηκε. Δεν τον ένοιαζαν ούτε η προίκα, ούτε το κύρος, ούτε η νέα του ζωή.
Η οικογένεια της κοπέλας δεν άντεξε την προσβολή. Τον παρέδωσαν στις αρχές με την κατηγορία ότι εξαπάτησε τη νεαρή μουσουλμάνα, κάνοντάς την να πιστέψει πως θα την παντρευτεί. Τον έσυραν στον Κατή και απαίτησαν να αλλάξει πίστη. Ο Γεώργιος επανέλαβε μπροστά στο δικαστήριο: «Είμαι χριστιανός και θα πεθάνω χριστιανός».
Τον φυλάκισαν και επί ημέρες τον βασάνιζαν με ραβδισμούς, απειλές και πείνα. Του έταζαν δώρα και γη. Του υποσχέθηκαν ατιμωρησία. Έπειτα ήρθε η σκληρή εντολή: αν δεν αρνηθεί την πίστη του, θα τον κρεμάσουν στο παζάρι των Ιωαννίνων, εκεί που όλοι θα τον βλέπουν. Εκείνος χαμογέλασε και είπε: «Μην αργείτε, εγώ επισκέπτομαι πάντα τον Χριστό».
Στις 17 Ιανουαρίου του 1838, τον έβγαλαν στον δρόμο. Ήταν μόλις 28 ετών. Οδηγήθηκε στα σκαλιά του παζαριού. Εκεί, μπροστά σε εμπόρους, γυναίκες, παιδιά και φρουρούς, του έδεσαν τα χέρια. Ο Γεώργιος ζήτησε συγχώρεση από όλους. Ύστερα είπε με δύναμη: «Συγχωρέστε με, αδέλφια, και ο Θεός συγχωρήσει εσάς». Έπειτα τον κρέμασαν.
Το σώμα του έμεινε εκεί για τρεις ημέρες. Όχι για παραδειγματισμό, αλλά για να μη βρουν οι χριστιανοί τρόπο να τον κηδέψουν. Μα κάποιοι βρήκαν τον δρόμο. Τη νύχτα, κρυφά, το πήραν και το έθαψαν με τιμές, δίπλα στον ναό του Αγίου Αθανασίου. Λίγο αργότερα αναγνωρίστηκε επίσημα ως Νεομάρτυρας και Άγιος της Εκκλησίας.
Ο νεαρός από το Τσούρχλι, που αρνήθηκε έναν γάμο, μια περιουσία, και μια άνετη ζωή, για να μην προδώσει τον Χριστό του, είναι πια ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων. Δεν έγινε ποτέ γαμπρός. Έγινε όμως μάρτυρας και ήρωας. Και η μορφή του αγιογραφήθηκε από τους ίδιους τους ζωγράφους της εποχής, μόλις λίγες μέρες μετά τη θυσία του.