MUST READ

Τους κλείδωσαν για 3 χρόνια και τους έδιναν μόνο ψωμί και νερό μέχρι να βγάλουν Πάπα

Στο κονκλάβιο της Βιτέρμπο, οι καρδινάλιοι κλειδώθηκαν σχεδόν τρία χρόνια με ψωμί και νερό, μέχρι να εκλέξουν τον νέο Πάπα.
Τους κλείδωσαν για 3 χρόνια και τους έδιναν μόνο ψωμί και νερό μέχρι να βγάλουν Πάπα

Το 1268, μετά τον θάνατο του Πάπα Κλήμη Δ΄, η εκλογή του νέου Πάπα μετατράπηκε σε έναν από τους πιο εξαντλητικούς εφιάλτες στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Οι καρδινάλιοι μαζεύτηκαν στην πόλη Βιτέρμπο της Ιταλίας για να εκλέξουν διάδοχο, αλλά οι πολιτικές ίντριγκες, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι συγκρούσεις συμφερόντων διέλυσαν κάθε ελπίδα γρήγορης συμφωνίας.

Οι μήνες περνούσαν, οι καρδινάλιοι έμεναν κλειδωμένοι σε ένα παλάτι και τίποτα δεν προχωρούσε. Οι κάτοικοι της Βιτέρμπο, απηυδισμένοι από την αδράνεια, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους: έκλεισαν ερμητικά το κτίριο, κλείδωσαν τους εκλέκτορες μέσα και άρχισαν να τους περιορίζουν σε ψωμί και νερό για να τους πιέσουν να πάρουν μια απόφαση.

Όταν ούτε αυτό έφερε αποτέλεσμα, έφτασαν στο ακραίο μέτρο να ξηλώσουν ακόμα και τη στέγη του παλατιού, αφήνοντας τους καρδινάλιους εκτεθειμένους στη βροχή, στον ήλιο και στο κρύο, για να τους αναγκάσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Η αγωνία κράτησε σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια. Τελικά, το 1271, υπό αφόρητη πίεση, οι καρδινάλιοι αποφάσισαν να αναθέσουν την εκλογή σε μια επιτροπή μόλις έξι μελών. Αυτή, με γρήγορες διαδικασίες, εξέλεξε τον Τεύτονα Γρηγόριο Ι΄ ως νέο Πάπα.

Το μαρτύριο του κονκλαβίου της Βιτέρμπο οδήγησε σε ριζικές αλλαγές. Ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ εξέδωσε τον κανονισμό “Ubi Periculum” το 1274, ορίζοντας αυστηρούς κανόνες απομόνωσης για τις μελλοντικές εκλογές: οι καρδινάλιοι θα έπρεπε να παραμένουν κλειδωμένοι “cum clave” (με το κλειδί) και αν καθυστερούσαν, η διατροφή τους θα περιοριζόταν σταδιακά σε ψωμί, νερό και κρασί.

Από εκείνη τη στιγμή, οι κονκλάβιες έγιναν πιο γρήγορες και πειθαρχημένες, για να μη ξαναζήσει η Εκκλησία έναν εφιάλτη σαν αυτόν της Βιτέρμπο.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ελευθερία στην ψηφιακή εποχή, με παρεμβάσεις νομικών και ειδικών που ανοίγουν διάλογο για τα δικαιώματα.

Must Read
Must Read: Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ψηφιακή ακεραιότητα και την offline ζωή ενώ η Ελλάδα προχωρά σε υποχρεωτική ψηφιακή ταυτοποίηση.

Must Read
Must Read: Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Η κακοκαιρία Adel δεν ονομάστηκε τυχαία αλλά μέσω του συστήματος ονοματοδοσίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ που λειτουργεί από το 2021.

Must Read
Must Read: Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Η πραγματική ιστορία της μικρής πόλης που βυθίστηκε στη φτώχεια, εμπιστεύτηκε έναν τραπεζίτη και βρέθηκε με περιουσίες που κράτησαν γενιές.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Από την Απαγορευμένη Πόλη στους δρόμους του Πεκίνου η ανθρώπινη ιστορία του Που Γι αποκαλύπτει τη βαθιά μεταμόρφωση ενός αυτοκράτορα.

Must Read
Must Read: Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Πώς ένας Αθηναίος τραπεζίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος ολυμπιονίκης και ήρωας της Αντίστασης

Ο Αλέξανδρος Τουφερής γεννήθηκε στην Αθήνα έγινε ο πρώτος ολυμπιονίκης της Γαλλίας στους Αγώνες του 1896 και έπειτα έφτασε να υπηρετεί στην Αντίσταση γράφοντας μια μοναδική ιστορία ανάμεσα σε δύο πατρίδες

Must Read
Must Read: Νικόλαος Παπαδόπουλος: Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ

«Αντί να μας φυλάει τα χέρια που τον κάναμε γνωστό, δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μας έκανε αγωγή και ζητά 240.000 ευρώ», σχολίασε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Must Read
Must Read: Το εκκλησάκι στην Αρκαδία που… αψηφά τη λογική: 17 δέντρα στη στέγη του χωρίς ρίζες!

Το εκκλησάκι στην Αρκαδία που… αψηφά τη λογική: 17 δέντρα στη στέγη του χωρίς ρίζες!

Είναι δυνατόν ένα εκκλησάκι να κρατάει στη στέγη του 17 ολόκληρα δέντρα, χωρίς οι ρίζες τους να είναι ορατές στο εσωτερικό; Κι όμως, αυτό το απίστευτο φαινόμενο συμβαίνει στην καρδιά της Αρκαδίας, σε ένα μικρό χωριό που κρύβει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ορθοδοξίας και της Φύσης!

Must Read
Must Read: Στο δικαστήριο μάθαμε την πραγματική τιμή των βλάσφημων εικόνων στην Εθνική Πινακοθήκη – Δείτε για πόσο είχαν ασφαλιστεί

Στο δικαστήριο μάθαμε την πραγματική τιμή των βλάσφημων εικόνων στην Εθνική Πινακοθήκη – Δείτε για πόσο είχαν ασφαλιστεί

Η πολιτική θύελλα γύρω από την υπόθεση των επίμαχων εικόνων στην Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε νέο κύκλο συζήτησης μετά τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στη δικαστική διαδικασία και φανέρωσαν την πραγματική αξία των έργων.

Must Read