ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή – Tι ορίζει η συμφωνία εκεχειρίας

Ειρηνευτικές δυνάμεις από τη Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα πως ελέγχουν τον διάδρομο Λατσίν, τον «ομφάλιο λώρο» που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που υπογράφηκε με το Αζερμπαϊτζάν. «Σήμερα οι προκεχωρημένες μονάδες του αποσπάσματος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν τον έλεγχο του...
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή – Tι ορίζει η συμφωνία εκεχειρίας

Ειρηνευτικές δυνάμεις από τη Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα πως ελέγχουν τον διάδρομο Λατσίν, τον «ομφάλιο λώρο» που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που υπογράφηκε με το Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα οι προκεχωρημένες μονάδες του αποσπάσματος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν τον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρούντσκι.

Περίπου 400 απο τους 1.960 στρατιώτες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, που πρόκειται να αναπτυχθούν τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στους Αρμένιους και τους Αζέρους, έφθασαν στην Αρμενία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Γερεβάν, το Μπακού και τη Μόσχα, οι Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο μέτρο που οι αρμενικές δυνάμεις θα αποχωρούν από τα εδάφη τα οποία περνούν και πάλι υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Νεκροί οι 4 Τούρκοι ψαράδες από τη σύγκρουση με το ελληνικό τάνκερ!

Στο τέλος το Μπακού θα ανακτήσει επτά περιφέρειες που συνορεύουν με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ένα μικρό τμήμα του ίδιου του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία, εξασθενημένη και συρρικνωμένη, επιβιώνει υπό την προστασία των ρώσων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός θα προστατεύει ιδιαίτερα τον διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική οδό ανεφοδιασμού που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Στο μεταξύ, η αρμενική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε πολυάριθμες συλλήψεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες στο Γερεβάν παρά τη σχετική απαγόρευση, για να καταγγείλουν τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία αποτελεί μια νίκη για το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα μπορέσετε να συλλάβετε όλη τη χώρα», φώναξε από τα μεγάφωνα ο βουλευτής του κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία» Αρμάν Αμποβιάν, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας φώναζε συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορείται ότι συνθηκολόγησε.

Συνελήφθησαν πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της «Ευημερούσας Αρμενίας» Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, καθώς και διαδηλωτές. Η συγκέντρωση είχε απαγορευθεί από τις αρχές επειδή ισχύει στρατιωτικός νόμος.

Συμπλοκές σημειώθηκαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει άλλους αντιπολιτευόμενους που ήθελαν να απευθυνθούν στο πλήθος των περίπου χιλίων ανθρώπων.

Δεκαεπτά πολιτικά κόμματα οργάνωσαν τη συγκέντρωση αυτή αφού κάλεσαν τον Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί εξαιτίας των όρων της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΟΚ: Ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες για τον Γενάρη

Φαν’τ Σχιπ: Κύριε δεξιούς μπακ, όμως, έχουμε!

Λιβάια: Υπάρχει έδαφος, θέλει χρόνο -Ο ρόλος Μελισσανίδη

Παναθηναϊκός: Μία κουβέντα περί 4-4-2

Όλες οι ειδήσεις από το Sportime σήμερα

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεωστρατηγική: Η κρυφή εκκίνηση του Ιράν: Πώς γεννήθηκε το πυρηνικό του πρόγραμμα και τι ακολούθησε

Η κρυφή εκκίνηση του Ιράν: Πώς γεννήθηκε το πυρηνικό του πρόγραμμα και τι ακολούθησε

Το Ιράν ξεκίνησε το πυρηνικό του πρόγραμμα με δυτική στήριξη, αλλά μετά την Ισλαμική Επανάσταση, όλα άλλαξαν. Από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, στις μυστικές επιδιώξεις και τη διεθνή καχυποψία.

Γεωστρατηγική
Γεωστρατηγική: Το Ιράν σήμερα: Πόσο κοντά είναι στην απόκτηση πυρηνικών όπλων;

Το Ιράν σήμερα: Πόσο κοντά είναι στην απόκτηση πυρηνικών όπλων;

Πίσω από τις φυγόκεντρες μηχανές και τα υπόγεια εργαστήρια, το Ιράν επενδύει σε ένα γεωπολιτικό εργαλείο με παγκόσμιες προεκτάσεις. Το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν είναι μόνο θέμα ενέργειας – είναι στρατηγική επιλογή επιβίωσης και επιρροής.

Γεωστρατηγική
Γεωστρατηγική: Rampage, Delilah, Popeye: Η φονική «τριάδα» του Ισραήλ που παρέλυσε τις ιρανικές αεράμυνες

Rampage, Delilah, Popeye: Η φονική «τριάδα» του Ισραήλ που παρέλυσε τις ιρανικές αεράμυνες

Το Ισραήλ ξεδίπλωσε το πιο προηγμένο οπλοστάσιό του σε μία νύχτα: Rampage, Delilah και Popeye επιστρατεύτηκαν συνδυαστικά για να «τυφλώσουν» την ιρανική αεράμυνα και να εξουδετερώσουν στρατηγικούς στόχους.

Γεωστρατηγική
Featured: Οι «έξυπνες» βόμβες που τρυπούν βουνά: JDAM και GBU-28 αλλάζουν το τοπίο της σύγκρουσης

Οι «έξυπνες» βόμβες που τρυπούν βουνά: JDAM και GBU-28 αλλάζουν το τοπίο της σύγκρουσης

Με όπλα-κλειδιά τις κατευθυνόμενες JDAM και τις βαριά διατρητικές GBU-28, το Ισραήλ έχει φέρει νέα δεδομένα στις αεροπορικές του επιχειρήσεις.

Featured
Γεωστρατηγική: Τουρκία: Ο «ταλαντευόμενος παίκτης» στο νέο γεωστρατηγικό παιχνίδι

Τουρκία: Ο «ταλαντευόμενος παίκτης» στο νέο γεωστρατηγικό παιχνίδι

Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, η Τουρκία του Ερντογάν παίζει διπλό παιχνίδι, προσπαθώντας να εκβιάσει ισχύ και γεωπολιτικά οφέλη. Πόσο αντέχει όμως αυτό το σκοινί;

Γεωστρατηγική
Γεωστρατηγική: Ο Πόλεμος Ισραήλ – Ιράν και η αναδιάταξη ισχύος στη Μέση Ανατολή

Ο Πόλεμος Ισραήλ – Ιράν και η αναδιάταξη ισχύος στη Μέση Ανατολή

Η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν συνιστά το νέο καυτό μέτωπο στο γεωπολιτικό παιχνίδι επιρροής μεταξύ υπερδυνάμεων, απειλώντας να ανατρέψει τις ισορροπίες από τη Μεσόγειο μέχρι την Ινδία.

Γεωστρατηγική
Γεωστρατηγική: Ο διάδρομος Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη (IMEC): Το αμερικανικό αντίβαρο στον Δρόμο του Μεταξιού

Ο διάδρομος Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη (IMEC): Το αμερικανικό αντίβαρο στον Δρόμο του Μεταξιού

Η επίθεση της Χαμάς το 2023 δεν άλλαξε μόνο την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, αλλά μπλόκαρε και έναν παγκόσμιο εμπορικό σχεδιασμό: τον διάδρομο IMEC, το δυτικό αντίπαλο δέος στο κινεζικό BRI.

Γεωστρατηγική
Γεωστρατηγική: Το νέο Μεγάλο Παιχνίδι: ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία σε γεωστρατηγική σύγκρουση για την κυριαρχία της Ευρασίας

Το νέο Μεγάλο Παιχνίδι: ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία σε γεωστρατηγική σύγκρουση για την κυριαρχία της Ευρασίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα παγκόσμια αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία ελίσσονται στη γεωπολιτική σκακιέρα...

Γεωστρατηγική
Γεωστρατηγική: Γερμανία: Επιστροφή στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία – Πίσω από τις «λέξεις» το γεωπολιτικό παιχνίδι

Γερμανία: Επιστροφή στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία – Πίσω από τις «λέξεις» το γεωπολιτικό παιχνίδι

Η Γερμανία άνοιξε ξανά τον δρόμο για στρατιωτικές εξαγωγές προς την Τουρκία, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Άγκυρας.

Γεωστρατηγική