ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αλαφούζος: 24 μήνες… μακριά από τον Παναθηναϊκό!

Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο νέος τρόπος άσκησης διοίκησης που εφαρμόζει και ο ρόλος του συνδετικού κρίκου Νίκου Νταμπίζα.
Αλαφούζος: 24 μήνες… μακριά από τον Παναθηναϊκό!

Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο νέος τρόπος άσκησης διοίκησης που εφαρμόζει και ο ρόλος του συνδετικού κρίκου Νίκου Νταμπίζα.

O μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ απέχει για 2η σεζόν από το γήπεδο, έχοντας αλλάξει τη διοικητική του πολιτική 180 μοίρες σε σχέση με το 2012. Διατηρώντας έναν πολύ «σφιχτό» κύκλο προσώπων γύρω του.

23 Απριλίου 2017, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, νίκη 1-0 του Παναθηναϊκού επί του Ατρόμητου. Η τελευταία παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου (φωτό από εκείνο το παιχνίδι) σε γήπεδο που το «τριφύλλι» αγωνίζεται. Ο μεγαλομέτοχος, ο οποίος στην αρχή της θητείας του είχε άμεση εμπλοκή και παρουσία στα πάντα, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Από το «φαίνεσθαι», μια και εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός άνδρας φύσει και θέσει της ΠΑΕ.

Ακολούθησαν αναρίθμητα παιχνίδια των «πράσινων», σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ΟΑΚΑ. Στην Ευρώπη, στις εγχώριες διοργανώσεις, στα φιλικά προετοιμασίας. Εκεί που ο Αλαφούζος συνήθιζε να δηλώνει και παρουσία στην εκκίνηση της θητείας του το 2012. Έχει τη σημασία της η φυσική παρουσία. Υποδηλώνει τη ζέση ή όχι του διοικητικού ηγέτη για την εταιρεία που έχει στην κατοχή του! Κυνικό το συμπέρασμα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Ο Παναθηναϊκός είναι μία εκ των ΑΕ που έχει στην κατοχή του ο γνωστός εφοπλιστής.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΡΑ…

Αν μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης της υφής ενασχόλησής του, τότε (όταν ανέλαβε) με τώρα (που θέλει ν’ απεμπλακεί) είναι πιο ειλικρινής και τίμια η παρούσα κατάσταση! Ο Αλαφούζος διοικεί από απόσταση και δίχως την αυλή του παρελθόντος, η οποία κατέστρεψε τον σύλλογο και τη δημόσια εικόνα του ίδιου. Γιώργος Στάμος και Αλέκος Σφυρής είναι οι πιο στενοί οικονομικοί του συνεργάτες, ο Νίκος Νταμπίζας ο δίαυλος επικοινωνίας με το ποδοσφαιρικό τμήμα και ορισμένα πρόσωπα (όπως ο Νίκος Ξύδης) που φέρουν αφανή ρόλο.

Σαφώς την καθημερινότητά του ουδείς μπορεί να τη γνωρίζει με ασφάλεια. Είναι μιντιακό προνόμιο ολίγων να γνωρίζουν, για παράδειγμα, με ποιους μιλάει, με ποιους συναναστρέφεται γύρω από τον Παναθηναϊκό. Η είδηση, σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά του, είναι πως κλείνει την Κυριακή (απέναντι στον Παναιτωλικό) η 2η σεζόν που βρίσκεται ξεκάθαρα μακριά από την ομάδα, ως φυσική παρουσία τουλάχιστον…

ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ!

Η αλήθεια είναι πως η διοικητική πυραμίδα του Παναθηναϊκού, αυτή τη στιγμή, δεν έχει πολλές γωνίες… Ο Νταμπίζας είναι το πρόσωπο κλειδί και ο συνδετικός κρίκος διοίκησης ποδοσφαιρικού τμήματος. Ίσως αυτή η απλουστευμένη εταιρική λειτουργία ευνοεί περισσότερο τον ίδιο τον Αλαφούζο και είναι πιο λειτουργική. Χωρίς πολλούς να μπλέκονται, να έχουν γνώμη, να την εκφράζουν ή να προσπαθούν να την επιβάλλουν.

Τούτο, όσο και αν δεν έχει βγει προς τα έξω, δημιούργησε φέτος και μία πιο καθαρή σχέση ανάμεσα στον μεγαλομέτοχο, τον τεχνικό διευθυντή, τον προπονητή. Αύξησε δε την επιθυμία του Γιάννη Αλαφούζου να μετάσχει σε εκδήλωση της ομάδας. Κάποια στιγμή φημολογήθηκε, μάλιστα, πως θα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ! Ελάχιστες φορές πείστηκε να το κάνει, αλλά δεν υλοποίησε τη σκέψη του. Προφανώς δεν επιδιώκει εκ νέου σύνδεση με τους «πράσινους», με τόση αμεσότητα. Τέτοια κίνηση, άλλωστε, θα λάβει μεγάλη διάσταση.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ…

Είναι απορία που έχει τεθεί, περισσότερες φορές της μίας. Αν και πότε θα θελήσει να τοποθετηθεί δημόσια ο Γιάννης Αλαφούζος για το διάστημα της… απουσίας του! Έγιναν πολλά αυτά τα 2 χρόνια ημερολογιακά, 2 αγωνιστικές σεζόν και κάτι σε ποδοσφαιρικό χρόνο. Τούτη την ώρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει έστω 1% να συμβεί αυτό. Μόνο υποθέσεις εργασίας.

Δεν προκύπτει διάθεση έκθεσής του στον Τύπο, όπου η αλήθεια είναι ότι θα κληθεί -αν το αποφασίσει- ν’ απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήματα. Οι πιο πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του αφορούν την υπόθεση του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, για την εξέλιξη της οποίας δεν υφίσταται καμία επίσημη ενημέρωση. Μόνο δημοσιεύματα του ελληνικού και του βέλγικου Τύπου. Μένει να φανεί αν η θεώρηση που υπάρχει, περί κομβικού Μαΐου σε όλα τα μέτωπα, θα επαληθευτεί.

ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ!

Ο Γιάννης Αλαφούζος, με τα χρήματα που φαίνεται πως έχει βάλει από το 2012, θα μπορούσε να είναι ένα από τα σημεία αναφοράς στην ιστορία του συλλόγου. Μόνο επιφανείς και κοινώς αποδεκτοί παράγοντες μπορούν να εμφανίσουν μία πιο ισχυρή οικονομική παρουσία στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο επί των ημερών του το «τριφύλλι» βυθίστηκε στην πλέον βαθιά κρίση της ιστορίας του.

Στην προκειμένη περίπτωση ο εφοπλιστής θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί, μέχρι την έξοδό του από τους «πράσινους». Αυτό διαφαίνεται στον ορίζοντα… Όποια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ανοίξει από εδώ και πέρα -εκτός αν είναι στο πλαίσιο διοικητικής εξέλιξης- θα έχει χρηματοδοτικό χαρακτήρα. Τα περί αύξησης ποσοστού του που κυκλοφορούν είναι, επιεικώς, αστεία. Ήδη ο Γιάννης Αλαφούζος, με το 10% της ΠΑΕ ν’ ανήκει στον Ερασιτέχνη, έχει ποσοστό που προσεγγίζει το 88%. Πόσο να το κάνει; 200%;

Λάμπρος Γκαραγκάνης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Θα τους αλλάξει όλους το καλοκαίρι!

Παναθηναϊκός: Θα τους αλλάξει όλους το καλοκαίρι!

Η γραμμή του Παναθηναϊκού που το καλοκαίρι θα υποστεί ολική αλλαγή!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, δεν υπάρχει Μπενίτεθ, δεν υπάρχει σωτηρία!

Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, δεν υπάρχει Μπενίτεθ, δεν υπάρχει σωτηρία!

Aπό το κακό στο χειρότερο τα πεπραγμένα της νέας τάξης πραγμάτων και προσώπων στον Παναθηναϊκό.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Χαμός στην εκπομπή του Gazzetta – Αρπάχτηκε με Αθανασίου ο Νικολακόπουλος για το πέναλτι του Ατρομήτου και ήθελε να φύγει!

Χαμός στην εκπομπή του Gazzetta – Αρπάχτηκε με Αθανασίου ο Νικολακόπουλος για το πέναλτι του Ατρομήτου και ήθελε να φύγει!

Ανέβηκαν οι τόνοι όπως ποτέ άλλοτε στην εκπομπή του Gazzetta. Ήθελε να φύγει από την εκπομπή ο Νικολακόπουλος εξαιτίας του Αθανασίου

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Εξαντλεί τα περιθώρια για να… μην φέρει τον Κραλ!

Παναθηναϊκός: Εξαντλεί τα περιθώρια για να… μην φέρει τον Κραλ!

Η πλευρά Κοτσόλη ψάχνει κάτι καλύτερο στην αγορά από τον... συμφωνημένο εδώ και μέρες, Άλεξ Κραλ.

Ποδόσφαιρο
Media: Τηλεθέαση αθλητικών εκπομπών:: Το Monobala κρατά την κορυφή – Μειώνει την απόσταση η Super Μπάλα Live

Τηλεθέαση αθλητικών εκπομπών:: Το Monobala κρατά την κορυφή – Μειώνει την απόσταση η Super Μπάλα Live

Σταθερά στην κορυφή της τηλεθέασης παραμένει το Monobala του ΣΚΑΪ τις Κυριακές, με τη Super Μπάλα Live του MEGA να μειώνει την απόσταση, δείχνοντας όμως και εκείνη σημάδια αντοχής και σταθερού κοινού.

Media
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ δεν μπορεί να είναι μόνιμα στο απυρόβλητο

Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ δεν μπορεί να είναι μόνιμα στο απυρόβλητο

Ο Παναθηναϊκός δε δείχνει σημάδια βελτίωσης με τον Μπενίτεθ στον πάγκο και είναι κάτι που θα πρέπει να το δουν στο κλαμπ

Ποδόσφαιρο
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Media
Ποδόσφαιρο: Παναγιώτης Βαρούχας : Έπρεπε να πάρει και 2ο πέναλτι ο Ατρόμητος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Παναγιώτης Βαρούχας : Έπρεπε να πάρει και 2ο πέναλτι ο Ατρόμητος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Κι άλλο πέναλτι, πριν από αυτό που πήρε, έπρεπε να πάρει ο Ατρόμητος στο ματς με τον Παναθηναϊκό, ανέφερε ο Παναγιώτης Βαρούχας

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Μέσες άκρες ο Αντώνης Πανούτσος είπε πως ο Μπενίτεθ τα έκανε σαλάτα (vid)

Μέσες άκρες ο Αντώνης Πανούτσος είπε πως ο Μπενίτεθ τα έκανε σαλάτα (vid)

Κριτική στον Ράφα Μπενίτεθ άσκησε ο Αντώνης Πανούτσος για την εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο

Ποδόσφαιρο