ΑΕΚ

Καρέρα: Ενας Ιταλός στην πόρτα της ΑΕΚ

Ο Μάσιμο Καρέρα, μετά τον Ρώσο Σλούτσκι, είναι ο Νο1 στόχος της ΑΕΚ! - Ποιός είναι 55χρονος Ιταλός προπονητής που... φλερτάρει με τον Ιβιτς
Καρέρα: Ενας Ιταλός στην πόρτα της ΑΕΚ

Ο Μάσιμο Καρέρα, μετά τον Ρώσο Σλούτσκι, είναι ο Νο1 στόχος της ΑΕΚ!

Ο Ιταλός έχει να δουλέψει περίπου ένα χρόνο. Και τώρα είναι κοντά στην ΑΕΚ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. 22 Οκτωβρίου του 2018 έφυγε από την Σπαρτάκ Μόσχας. Την είχε προτιμήσει από την Τσέλσι μάλιστα. Για να σηκώσει το πρώτο πρωτάθλημα της εκεί, μετά από 16 χρόνια. Λίγοι θα το έκαναν. Αυτός το τόλμησε. Ο Μάσιμο Καρέρα.

Είχε πάει το 2016 στη Μόσχα. Ως βοηθός προπονητή του Ντμίτρι Αλένιτσεφ. Όμως, όταν τον Αύγουστο η ΑΕΚ Λάρνακας έκλεψε με γκολ του Ιβάν Τρισκόφσκι στο 89′ την πρόκριση στα πλέι οφς του Europa League, κλήθηκε να αναλάβει το τιμόνι της ρωσικής ομάδας. Πρώτος προπονητής, μεταξύ… αγνώστων. Ομως έγινε… ίνδαλμα στην ομάδα και μετά το 2003 τους έφερε τίτλο.

«Τα χρωστάω όλα στον Κόντε»

Είναι άνθρωπος του Αντόνιο Κόντε. Είχαν τρομερή σχέση οι δυό τους από τις εποχές της Γιουβέντους. Από το 1991 για 5 χρόνια συμπαίκτες. Μετά, ο 54χρονος τεχνικός αποτέλεσε τον βοηθό του Κόντε στη Γιουβέντους (2012-14) και στην Εθνική Ιταλίας (2014-16). «Όσα είμαι αυτή τη στιγμή, τα χρωστάω στον Κόντε. Μου έμαθε πολλά. Κάθε ημέρα μαζί του ήταν σαν σχολείο», υπογράμμισε σε συνέντευξή του λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος. Για να αντιληφθείται τι είναι για τον Καρέρα ο Κόντε.

Ο Κόντε ήταν ένα σπουδαίο χαφ, ο Καρέρα ένας σημαντικός αμυντικός τη δεκαετία του ’90 παίζοντας στη Γιουβέντους υπό τις οδηγίες του Τζιοβάνι Τραπατόνι και του Μαρσέλο Λίπι. Νωρίτερα είχε αγωνιστεί στις Προ Σέστο, Ρούσι, Αλεσάντρια, Πεσκάρα και Μπάρι. Αποτέλεσε ένα από τα βασικά «συστατικά» της ομάδας του Τορίνο για την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1993 και του ιταλικού Supercup το 1995. Με τη φανέλα της κατέκτησε και το Champions League το 1996, καθώς και το UEFA Super Cup και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, προτού μετακομίσει στη Νάπολι. Μια καριέρα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις.

Η ώρα να γίνει προπονητής

Μετά την Τρεβίζο σταμάτησε το ποδόσφαιρο στην Προ Βερτσέλι στα 44! Μετά ανέλαβε προπονητής στα εφηβικά της Γιουβέντους προτού βρεθεί στο πλευρό του Κόντε. Μάλιστα, πήρε εξ ολοκλήρου το τιμόνι της ομάδας τον Αύγουστο του 2012, όταν επιβλήθηκε 10μηνος αποκλεισμός στον πρώην συμπαίκτη του για «στημένα» παιχνίδια και ο 8μηνος για τον έτερο βοηθό, Αντζέλο Αλέσιο.

«Τον ζούσα κάθε μέρα εδώ και έναν χρόνο που δουλεύω μαζί του. Οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον αντικαταστήσω», τόνισε ο Καρέρα. Το ντεμπούτο του έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Νίκησε με 4-2 τη Νάπολι στο Πεκίνο κατακτώντας το ιταλικό Super Cup. Είχε συνολικά 7 νίκες και 3 ισοπαλίες, προτού επιστρέψει από τον αποκλεισμό και αναλάβει ο Αλέσιο. Τον Δεκέμβριο τελείωσε η -τετράμηνη εν τέλει- ποινή του Κόντε και επέστρεψε στο τιμόνι των πρωταθλητών Ιταλίας. Ο Καρέρα είχε κάνει τη δουλειά του.

Ο τυχερός Καρέρα

Το 2016 ο Καρέρα πήρε μια απόφαση που όπως αποδείχθηκε τον ανέβασε επίπεδο στην προπονητική του καριέρα. Μια συνάντηση με τον Αλένιτσεφ στη Λυών μετά το παιχνίδι της Ιταλίας με το Βέλγιο για το Euro 2016 ήταν αρκετή για να πείσει τον Ιταλό κόουτς να μετακομίσει στη Μόσχα: «Με κάλεσαν μετά το Euro. Ήμουν σίγουρος πως θα μπορούσα να έχω πάει στην Τσέλσι με τον Κόντε. Και πολύ μου άρεσε η ιδέα. Όμως, αυτό ήταν κάτι διαφορετικό».

Ο Ντμίτρι Αλένιτσεφ ήθελε έναν τεχνικό που να του βελτιώσει την αμυντική εικόνα της ομάδας του. Αρχικά, ο πρώτος στόχος ήταν ο Αλεσάντρο Νέστα, όμως ο πρώην αμυντικός των Μίλαν και Λάτσιο προτίμησε να αναλάβει την ομάδα του Μαϊάμι. Έτσι, βρέθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Σπάρτακ ο Καρέρα, ο οποίος κλήθηκε λίγο αργότερα κλήθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του να… βγει μπροστά και να αναλάβει ως πρώτος προπονητής τον πάγκο ομάδας. Και θριάμβευσε.

Οι δυσκολίες

Βέβαια, ο δρόμος του 54χρονου Ιταλού για την καταξίωση και την αποδοχή είχε και… ανηφοριές. Τις οποίες και ξεπέρασε. Μια από αυτές ήταν η ντροπιαστική ήττα με 7-0 από τη Λίβερπουλ τον περασμένο Δεκέμβριο για τους ομίλους του Champions League.

Η αυστηρή κριτική ήρθε από τον πρώην τεχνικό της ομάδας της Μόσχας, τον Αλένιτσεφ, ο οποίος παρά την αναγκαστική παραίτησή του, αποτελούσε εκ των αγαπημένων των οπαδών της ομάδας, λόγω της πορείας που είχε με τη φανέλα της ως παίκτης. «Είναι ντροπή για μια ρωσική ομάδα να χάνει 7-0», τόνισε.

Η αποχώρηση από Σπαρτάκ

Πολλοί όμως ήταν οι φίλοι της Σπαρτάκ που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν τον Ιταλό προπονητή. «Φάγαμε τρία γκολ στα πρώτα 20′. Τι θα μπορούσαμε να ‘σώσουμε’; Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να παλέψουμε. Έκανε όμως λάθος. Που πίστεψα πως είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε σε τέτοια ματς και παίξαμε επιθετικά. Όμως, αν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα έκανα πάλι το ίδιο».

Η τελευταία σεζόν για τη Σπαρτάκ δεν ήταν όπως η πρώτη του Ιταλού κόουτς. Στο πρωτάθλημα κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ αποκλείστηκε στους «32» του Europa League και στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η ομάδα του Καρέρα πανηγύρισε το ρωσικό Super Cup, με τον Ιταλό τεχνικό να χαρίζει ακόμη ένα τρόπαιο στους Ρώσους και να συνεχίζει να έχει την εύνοια των οπαδών.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Τάσος Καπετανάκος

Ρεπορτάζ ΑΕΚ από το 2004. Λίγο καιρό μετά την «ανάσταση» της με τον Ντέμη μπροστάρη. Εκτοτε έχουμε ζήσει μαζί της τα πάντα. Τίτλους, διακρίσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ταξίδια στο εξωτερικό, υποβιβασμό, χωράφια στην Γ’ εθνική, ταξίδι μέχρι και τη… Νάξο με 8-9 μποφόρ και μετά την μεγάλη επιστροφή με Μελισσανίδη. Στα ΜΜΕ έχουμε «γράψει» αρκετά χιλιόμετρα και κάτι εκατομμύρια σε λέξεις («ΩΡΑ» σε 3-4 διαφορετικές version της, «Score», «Livesport», «Δικέφαλος» σε χαρτί και internet, enwsi.gr, aek365.gr, iefimerida.gr, coppa.gr). Κατά βάση ποδόσφαιρο και εκεί μείναμε στα πρώτα και δεύτερα άντα μας, αλλά κάναμε και πέρασμα νωρίτερα από το μπάσκετ και το χάντμπολ της ΑΕΚ. «Δημοσιογράφος» λέει ο τιμητικός τίτλος. Ρεπόρτερ πέντε ηπείρων και επτά θαλασσών θα προτιμούσα εγώ. Και συνεχίζουμε...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Κλείνει τον χαφ η ΑΕΚ

ΑΕΚ: Κλείνει τον χαφ η ΑΕΚ

Η προσπάθεια απόκτησης του χαφ από την ΑΕΚ έχει μπει στην τελική ευθεία και όλα είναι ανοικτά για το πως θα έρθει

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Τίποτα δεν είναι τυχαίο με Στρακόσα

ΑΕΚ: Τίποτα δεν είναι τυχαίο με Στρακόσα

Ο Θωμάς Στρακόσα γίνεται κομβικός παίκτης για την ΑΕΚ φέτος αλλά η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία για έναν εξαιρετικό πορτιέρε

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Μεγάλο το πρόβλημα με τις κάρτες εν όψει Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

ΑΕΚ: Μεγάλο το πρόβλημα με τις κάρτες εν όψει Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Σημαντικό το ζήτημα που προέκυψε για την ΑΕΚ μετά το ματς στην Τρίπολη, μια και τέσσερις παίκτες έχουν κίτρινες

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Ο Νίκολιτς προσπαθεί να τον χωρέσει!

ΑΕΚ: Ο Νίκολιτς προσπαθεί να τον χωρέσει!

Μαζεύτηκαν πολλοί και δεν μπορούν να παίζουν όλοι. Ο Νίκολιτς σκέφτεται να αλλάξει θέση στον Ελίασον.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Το πριμ του Γιόβιτς που θέλησαν να «θάψουν» στην ΑΕΚ

Το πριμ του Γιόβιτς που θέλησαν να «θάψουν» στην ΑΕΚ

Το έξτρα πριμ στον Γιόβιτς μετά τα τέσσερα γκολ που έβαλε στον Παναθηναϊκό.

Ποδόσφαιρο
Sportime BET: Η Allwyn Arena είναι εδώ! Ολοκληρώθηκε το rebranding στο γήπεδο της ΑΕΚ  

Η Allwyn Arena είναι εδώ! Ολοκληρώθηκε το rebranding στο γήπεδο της ΑΕΚ  

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου ο πρώτος αγώνας της ΑΕΚ στην Allwyn Arena με αντίπαλο τον Ολυμπιακό

Sportime BET
Ποδόσφαιρο: Χαμός στην εκπομπή του Gazzetta – Αρπάχτηκε με Αθανασίου ο Νικολακόπουλος για το πέναλτι του Ατρομήτου και ήθελε να φύγει!

Χαμός στην εκπομπή του Gazzetta – Αρπάχτηκε με Αθανασίου ο Νικολακόπουλος για το πέναλτι του Ατρομήτου και ήθελε να φύγει!

Ανέβηκαν οι τόνοι όπως ποτέ άλλοτε στην εκπομπή του Gazzetta. Ήθελε να φύγει από την εκπομπή ο Νικολακόπουλος εξαιτίας του Αθανασίου

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Βαρούχας για την ΑΕΚ : Κανένα φάουλ του Πήλιου, άδικα φωνάζει η Ένωση για τις κάρτες (vid)

Βαρούχας για την ΑΕΚ : Κανένα φάουλ του Πήλιου, άδικα φωνάζει η Ένωση για τις κάρτες (vid)

Ο Παναγιώτης Βαρούχας έκανε λόγο για καθαρό γκολ της ΑΕΚ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Τι είπε για τις κάρτες…

Ποδόσφαιρο
Media: Τηλεθέαση αθλητικών εκπομπών:: Το Monobala κρατά την κορυφή – Μειώνει την απόσταση η Super Μπάλα Live

Τηλεθέαση αθλητικών εκπομπών:: Το Monobala κρατά την κορυφή – Μειώνει την απόσταση η Super Μπάλα Live

Σταθερά στην κορυφή της τηλεθέασης παραμένει το Monobala του ΣΚΑΪ τις Κυριακές, με τη Super Μπάλα Live του MEGA να μειώνει την απόσταση, δείχνοντας όμως και εκείνη σημάδια αντοχής και σταθερού κοινού.

Media