CHAMPIONS LEAGUE

Γιουβέντους: Κερδίστε… χάνοντας με ορίζοντα το μέλλον

Πόνεσε πολύ τη Γιουβέντους ο αποκλεισμός από την Πόρτο, η νέα αποτυχία στο Champions League. Κι όμως, αποτελεί αποδεκτή απώλεια.
Γιουβέντους: Κερδίστε… χάνοντας με ορίζοντα το μέλλον

Πόνεσε πολύ τη Γιουβέντους ο αποκλεισμός από την Πόρτο, η νέα αποτυχία στο Champions League. Κι όμως, αποτελεί αποδεκτή απώλεια.

Μπορούμε να μιλήσουμε για ατυχία. Αν η Γιουβέντους δεν είχε κάνει δώρο δύο γκολ στην Πόρτο στο πρώτο ματς. Αν δεν είχε δύο δοκάρια στη ρεβάνς. Αν οι Μοράτα, Ραμπιό και Ρονάλντο ήταν στοιχειωδώς πιο γενναίοι στην παράταση στο μοιραίο εκ του αποτελέσματος φάουλ του Σέρτζιο Ολιβέιρα (μα ήταν τείχος αυτό που έκαναν;). Αν, αν, αν, τότε ίσως να μην διαβάζατε αυτές τις γραμμές. Αλλά, προφανώς, ό,τι έγραψε έγραψε. Κι άλλωστε, δεν ήταν άδικη η κατάληξη. Η «Γηραιά Κυρία» δεν έκανε συνολικά αρκετά ώστε να περάσει, ούτε το αριθμητικό αβαντάζ (μετά την αποβολή του Ταρεμί) αξιοποίησε ως όφειλε. Γενικώς ήταν ένα κλικ πιο αργή σε σύγκριση με τους αξιοθαύμαστους «δράκους» των διαδοχικών υπερβάσεων.

Ο αποκλεισμός συνιστά ακόμα μία μεγάλη αποτυχία για τη Γιουβέντους στο Champions League. Τα τρία τελευταία χρόνια, έχει πεταχτεί εκτός διαδοχικά στη διοργάνωση από Άγιαξ, Λιόν και Πόρτο, στα αρχικά στάδια των νοκ άουτ. Τρία κλαμπ δηλαδή που είναι αμφίβολο αν ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας, Αντρέα Ανιέλι θεωρεί αρκετά «γκλάμουρ» ώστε να συμμετάσχουν σε μία ευρωπαϊκή Super League. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Το συνειδητό ρίσκο της Γιουβέντους

Πρόκειται για συνεχόμενες κραυγαλέες αποτυχίες. Οταν στοχεύεις στην ευρωπαϊκή κορυφή, όταν θες να λέγεσαι πρωτοπόρος, είναι απαράδεκτο να είσαι off τόσο νωρίς και από θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους. Το γεγονός μάλιστα ότι φέτος μπορεί να χαθεί το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά από εννέα σερί στέψεις (η Ιντερ έχει ξεφύγει 10 βαθμούς) το κάνει χειρότερο.

Είναι έτσι, όμως; Ή ο γίγαντας του ιταλικού ποδοσφαίρου έχει συνειδητά βρεθεί σε αυτό το σημείο; Στη Γιούβε του «η νίκη δεν έχει σημασία… είναι το μόνο που μετράει» (φράση ιστορικά συνδεδεμένη με τη νοοτροπία του κλαμπ), μερικά πράγματα απαγορεύεται να ειπωθούν δυνατά. Οπως το «μεταβατική περίοδος». Ελα όμως που αυτό ακριβώς ισχύει εν προκειμένω. Η επιλογή του «πρωτάρη» Αντρέα Πίρλο για την κομβική θέση του προπονητή το φανερώνει. Το ίδιο και οι μεταγραφές παικτών που ακόμα είναι «ατελή προϊόντα» (Φεντερίκο Κιέζα, Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, Γουίστον ΜακΚένι). Η Γιουβέντους είναι στην αρχή ενός project που έχει δομηθεί με σκοπό να φέρει μακροπρόθεσμα την επιτυχία.

Νιάτα, ένταση, επιθετικό ποδόσφαιρο, γενναιότητα. Αυτό είναι το «θέλω» για το χαρακτήρα του μέλλοντος. Ακόμα δεν είναι η πραγματικότητα. Εχει το χάρισμα, την ανθεκτικότητα και την προσωπικότητα να υπογράψει ο Πίρλο τη νέα εποχή; Μόνο ο χρόνος θα απαντήσει. Αλλά ανεξαρτήτως προσώπων, η φιλοσοφία αυτή (θα) είναι.

Ρονάλντο: Αυτό ήταν και τέλος;

Αποκτώντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο, το 2018, η Γιουβέντους έκανε εμμέσως την παραδοχή ότι ένας παίκτης έχει αυτό που αυτή ψάχνει ώστε να το πάει ως το τέλος στην Ευρώπη. Μην το υποτιμάμε. Για το «εγώ» του οργανισμού Γιουβέντους, που τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο από το κλαμπ, ήταν κολοσσιαία υποχώρηση. Ούτε ο CR7 των 5 Champions League όμως, κατάφερε να νικήσει την «κατάρα».

Αναρωτιέται κανείς μάλιστα αν με την παρουσία του έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Πίρλο λειτουργεί καλύτερα χωρίς τον Ρονάλντο ή πιο σωστά, με έναν… νεότερο Ρονάλντο. Μην τρελαθούμε. Δεν είναι ότι ο CR7 σέρνεται. Με την Πόρτο ωστόσο, ήταν αόρατος. Αν δεν ήταν ο Κιέζα δεν θα είχαμε φτάσει καν σε παράταση. Ηταν άραγε αυτή η τελευταία προσπάθεια του Πορτογάλου με τη Γιούβε σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεν θα προκαλέσει (τόσο) εντύπωση ενδεχόμενη μεταγραφή του το καλοκαίρι. Ειδικά αν σκεφτούμε το τεράστιο κόστος του συμβολαίου του (30 εκατ. ευρώ ετησίως) και ότι το κλαμπ πήρε συνειδητά και αναγκαστικά (ελέω κορονοϊού και συσσωρευμένων χρεών) την απόφαση να μειώσει τα έξοδα.

Η πολυτέλεια του Πίρλο

Με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, η «Γηραιά Κυρία» έφτασε κοντά στο να γίνει ξανά η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Δύο χαμένοι τελικοί. Το 2015 από την Μπαρτσελόνα και το 2017 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τουλάχιστον ήταν εκεί, κοντά. Εν συνεχεία, τζίφος. Η «επανάσταση» με τον Μαουρίσιο Σάρι δεν πέτυχε, ο Αντρέα Πίρλο μαθαίνει. Αναζητά την κατάλληλη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, του λείπει πολύ ένας playmaker με τα όλα του (κανείς εκ των Αρτούρ, Ραμπιό, Ράμσεϊ και Μπετανκούρ δεν είναι). Το ψάχνει πάντως, με μια πολυτέλεια που στη Γιούβε δεν υπήρχε παλαιότερα: χρόνο.

Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Media: Ολυμπιακός: Ζωντανά στο MEGA η κλήρωση των πλέι-οφ του Champions League

Ολυμπιακός: Ζωντανά στο MEGA η κλήρωση των πλέι-οφ του Champions League

Ο Ολυμπιακός μαθαίνει τον επόμενο ευρωπαϊκό του αντίπαλο και το MEGA News θα είναι εκεί, μεταδίδοντας ζωντανά την κλήρωση των πλέι-οφ του Champions League από τη Νιόν.

Media
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός : Τι γίνεται με την ευρωπαϊκή λίστα – Αντρέ Λουίζ, Γιάρεμτσουκ και Πασχαλάκη

Ολυμπιακός : Τι γίνεται με την ευρωπαϊκή λίστα – Αντρέ Λουίζ, Γιάρεμτσουκ και Πασχαλάκη

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Ολυμπιακός και την ευρωπαϊκή του λίστα. Τις αλλαγές δηλαδή που θα γίνουν με τον Αντρέ Λουίζ και όχι μόνο.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: UEFA ranking: Ο Ολυμπιακός έφερε την Ελλάδα μια ανάσα από τη 10η θέση

UEFA ranking: Ο Ολυμπιακός έφερε την Ελλάδα μια ανάσα από τη 10η θέση

Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Άγιαξ δεν είχε μόνο ευρωπαϊκή συνέχεια για τους «ερυθρόλευκους», αλλά έδωσε και σημαντική ώθηση στην Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Πρόκριση που «κλειδώνει» και το Champions League του αύριο

Ολυμπιακός: Πρόκριση που «κλειδώνει» και το Champions League του αύριο

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη νίκη επί του Άγιαξ και την πρόκριση στα playoffs, όμως το όφελος από το 2-1 στο Άμστερνταμ είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Η Αταλάντα πήγε… ντογρού για τον Ολυμπιακό και μπορεί να μετανιώσει

Η Αταλάντα πήγε… ντογρού για τον Ολυμπιακό και μπορεί να μετανιώσει

Η Αταλάντα δεν έπεισε στις Βρυξέλλες όμως κράτησε το εισιτήριο για τη συνέχεια και περιμένει αντίπαλο στα πλέι οφ.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Champions League: Η ώρα και η ημερομηνία της κλήρωσης του Ολυμπιακού

Champions League: Η ώρα και η ημερομηνία της κλήρωσης του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός μετά τη μεγάλη νίκη-πρόκριση επί του Άγιαξ στρέφει πλέον το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα του Champions League, καθώς την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των playoffs της διοργάνωσης.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Νίκη-χρυσάφι στο Άμστερνταμ – Πάνω από 40 εκατ. ευρώ εγγυημένα από την UEFA

Ολυμπιακός: Νίκη-χρυσάφι στο Άμστερνταμ – Πάνω από 40 εκατ. ευρώ εγγυημένα από την UEFA

Ο Ολυμπιακός δεν έγραψε απλώς άλλη μία ευρωπαϊκή επιτυχία, αλλά είδε και το ταμείο του να γεμίζει, καθώς το 2-1 επί του Άγιαξ εκτόξευσε τα εγγυημένα έσοδα από την UEFA πάνω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Άγιαξ – Ολυμπιακός : Το πρόβλημα με το Ελ Κααμπί και Ταρέμι μαζί στην ενδεκάδα

Άγιαξ – Ολυμπιακός : Το πρόβλημα με το Ελ Κααμπί και Ταρέμι μαζί στην ενδεκάδα

Ο μοναδικός προβληματισμός για τη συνύπαρξη στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού των Ελ Κααμπί και Ταρέμι

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός νέα : Το κόλπο του Μεντιλίμπαρ για να είναι φρέσκοι οι παίκτες του κόντρα στην ΑΕΚ

Ολυμπιακός νέα : Το κόλπο του Μεντιλίμπαρ για να είναι φρέσκοι οι παίκτες του κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν ήθελε οι παίκτες του Ολυμπιακού να επιστρέψουν άρον άρον από την Ολλανδία. Ο λόγος; Η ΑΕΚ!

Ποδόσφαιρο