ΙΤΑΛΙΑ

Ίντερ: Πώς έχει φτάσει να βρίσκεται μία ανάσα από το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2010

Η Ίντερ υπέταξε και την Κάλιαρι (1-0) και πετάει προς τον τίτλο, προς το σβήσιμο μιας αναμονής, που κρατάει από το 2010.
Ίντερ: Πώς έχει φτάσει να βρίσκεται μία ανάσα από το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2010

Η Ίντερ υπέταξε και την Κάλιαρι (1-0) και πετάει προς τον τίτλο, προς το σβήσιμο μιας αναμονής, που κρατάει από το 2010.

Έντεκα συνεχόμενες νίκες, 14 διαδοχικά ματς δίχως ήττα. Έντεκα βαθμοί διαφορά από τον 2ο (Μίλαν). Πέντε ακόμα νίκες, στις 8 αγωνιστικές που απομένουν στη Serie A, θα οδηγήσουν σε μαθηματική επικύρωση της στέψης και σε γκρέμισμα της 9ετούς αυτοκρατορίας της Γιουβέντους στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Η Ίντερ είναι πολύ κοντά στο όνειρο, πολύ κοντά σε αυτό που τόσο πολύ θέλει.

Θα είναι ο θρίαμβος του Αντόνιο Κόντε; Κανείς πρέπει να είναι ο… Αντόνιο Κασάνο για να υποστηρίξει το αντίθετο. Όχι ότι ο παλαίμαχος επιθετικός δεν εκτιμά τις ικανότητες του 51χρονου προπονητή: «Το έχω πει πολλές φορές ότι μαζί του κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον +15 βαθμούς σε μια σεζόν». Τότε; Τι είναι αυτό που τον πειράζει; Το αμυντικογενές. Αυτό δεν το μπορεί, δεν το βαστά. Τόσο πολύ ώστε κάλεσε τη διοίκηση των «ιντερίστι» να απολύσει (!) τον Κόντε.

Εννοείται πως ο τρελό-Αντόνιο, όπως για άλλο λόγο τον λέγαμε όταν ακόμα έπαιζε μπάλα, δεν πρόκειται να εισακουστεί. Στο «νερατζούρο» κομμάτι του Μιλάνου πίνουν νερό στο όνομα του προπονητή τους. Κι άλλωστε, εξ αρχής ήξεραν τι αγόρασαν. Επιλέγοντας έναν τόσο «Γιουβεντοθρεμμένο» κόουτς, η Ίντερ έκανε μία έμμεση παραδοχή: Ότι χρειάζεται κάποιον να της μεταλαμπαδεύσει αυτήν την κουλτούρα νικητή που πρεσβεύει όσο λίγοι το κλαμπ του Τορίνο. Και η διαδικασία εξελίσσεται περίφημα.

Οργάνωση και πειθαρχία

Η Ίντερ είναι μία ομάδα που έπαθε και έμαθε, δούλεψε και διόρθωσε τις αδυναμίες της. Μια ομάδα επίσης με μεγάλη υπομονή, καλογυμνασμένη, λέει πολλά ότι το 70% των τερμάτων της έχουν σημειωθεί στο β’ ημίχρονο. «Μπορείτε να μας βάλετε γκολ;», είναι η σιωπηρή πρόκληση που κάθε αντίπαλος έχει να αντιμετωπίσει. Λιγοστοί τα καταφέρνουν. Ναι, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ναι, δεν είναι συνηθισμένο για wannabe πρωταθλήτρια να τελειώνει αναμετρήσεις λιγότερο ποσοστό κατοχής μπάλας από θεωρητικά και πρακτικά κατώτερους της αντιπάλους. Είναι, πάντως, μία συνειδητή επιλογή του Κόντε.

Ο αλενατόρε ποτέ δεν θα παραδεχτεί δημοσίως ότι η ομάδα του παίζει με αντεπιθέσεις, κοιτάει να το ωραιοποιήσει. Μία ή άλλη, έχει αποτέλεσμα. Και επειδή παντού και πάντα αυτό μετράει και δίνει τίτλους, όσοι τον κατακρίνουν χάνουν την ουσία. Δεν λένε, για παράδειγμα, ότι παρά τη θέση άμυνας, η Ίντερ επιτρέπει ελάχιστες ευκαιρίες στον αντίπαλο. Ότι σε κανένα παιχνίδι στο β’ μισό της σεζόν δεν βρέθηκε, έστω για ένα λεπτό, να κυνηγά στο σκορ! Αυτό απαιτεί υψηλότατο βαθμό οργάνωσης και πειθαρχίας. Νο1 στόχος και προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην κορυφή. Αυτός εξυπηρετείται προς ώρας μια χαρά. Αν και όταν με το καλό καλυφθεί αυτό το «τικ», τότε η Ίντερ, απελευθερωμένη και με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση, θα πρέπει και θα κοιτάξει το επόμενο στάδιο εξέλιξης.

Ο Λουκάκου και οι άλλοι

Σε επίπεδο παικτών, η ιταλική ομάδα έχει όλα τα φόντα να νιώθει καλυμμένη. Με Ρομέλου Λουκάκου και Λαουτάρο Μαρτίνες μπροστά, διαθέτει το καλύτερο δίδυμο επιθετικών στην Ευρώπη, 36 γκολ και 14 ασίστ έχουν τα δυο τους. Ειδικά ο Βέλγος κάνει σεζόν βγαλμένη από το εγχειρίδιο του πώς πρέπει να παίζει ένα σύγχρονο 9άρι. Πηγές ικανοποίησης έρχονται και από εκεί που δεν το περιμέναμε. Ποιος περίμενε ότι ο Ιβάν Πέρισιτς θα μπορούσε να παίξει τόσο καλά ως φουλ μπακ; Ποιος περίμενε ότι ο Κρίστιαν Έρικσεν είχε ακόμα μέλλον με τη «νερατζούρο» φανέλα όταν τον Γενάρη πλασαριζόταν από τα ΜΜΕ ως τελειωμένος;

Προσθέστε την ιδιοφυία του Μπαρέλα στο κέντρο, τη συνέπεια του Μπρόζοβιτς, την ταχύτητα και την ποικιλία του Χακίμι στα άκρα, την συνεχή πρόοδο του Μπαστόνι και την πείρα του Σκρίνιαρ στα στόπερ, τη διαχρονικότητα του Χαντάνοβιτς και έχετε τους πρωταγωνιστές. Με την απαραίτητη υποσημείωση ότι στην εντέλεια αποδίδουν και οι λεγόμενοι ρολίστες, όπως για παράδειγμα οι Νταρμιάν και Ασλεϊ Γιανγκ.

Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Στρεφέτσα: Από όνειρο σε νέα αρχή

Στρεφέτσα: Από όνειρο σε νέα αρχή

Ο Στρεφέτσα έζησε έξι μήνες στον Ολυμπιακό με περιορισμένο ρόλο και συνεχίζει στην Πάρμα, ψάχνοντας χρόνο και σταθερότητα.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Έγινε… Ηλιόπουλος ο Σπαλέτι και την «έπεσε» στον διαιτητή

Έγινε… Ηλιόπουλος ο Σπαλέτι και την «έπεσε» στον διαιτητή

Το αποτέλεσμα δίνει σημαντική ώθηση στην ομάδα του Μιλάνου στη μάχη της κορυφής.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Πάει για βασικός ο Στρεφέτσα που βγάζει μάτια στην Πάρμα

Πάει για βασικός ο Στρεφέτσα που βγάζει μάτια στην Πάρμα

Ο Ιταλοβραζιλιάνος εξτρέμ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει κερδίσει πόντους στις προπονήσεις.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Η αποστολή της Ρόμα για Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ – Μέσα ο Τσιμίκας

Η αποστολή της Ρόμα για Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ – Μέσα ο Τσιμίκας

Η Ρόμα ανακοίνωσε την αποστολή για το ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με Σβιλάρ, Γκολίνι, Ντιμπάλα, Σουλέ, και Τσιμίκα στις επιλογές.

Ποδόσφαιρο
Sportime BET: Σούπερ προσφορά* για τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα Σούπερ Καπ Ισπανίας και Γαλλίας από το Pamestoixima.gr

Σούπερ προσφορά* για τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα Σούπερ Καπ Ισπανίας και Γαλλίας από το Pamestoixima.gr

Με δυνατές αναμετρήσεις συνεχίζονται η Premier League και η Serie A

Sportime BET
Ποδόσφαιρο: Πληρώνει ακόμη το… καταραμένο φιλικό με τον Ολυμπιακό ο Λουκάκου

Πληρώνει ακόμη το… καταραμένο φιλικό με τον Ολυμπιακό ο Λουκάκου

Ο Ρομέλου Λουκάκου έμεινε εκτός αποστολής της Νάπολι με την Κρεμονέζε, με τον τραυματισμό από το φιλικό με τον Ολυμπιακό να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Μόρο τα σπάει στην Μπολόνια

Ο Μόρο τα σπάει στην Μπολόνια

Ο Νίκολα Μόρο είχε διαφανεί ως πρώτος στόχος της ΑΕΚ για τα χαφ, πλέον κάνει συγκλονιστική σεζόν στην Μπολόνια

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Η ιστορική ομάδα που κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό

Η ιστορική ομάδα που κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό και στην... πόλη έχει σημάνει συναγερμός

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Χρήστος Μανδάς: Συνεχίζει να πιέζει η Γουλβς – Πιθανή αποχώρηση από τη Λάτσιο τον Ιανουάριο!

Χρήστος Μανδάς: Συνεχίζει να πιέζει η Γουλβς – Πιθανή αποχώρηση από τη Λάτσιο τον Ιανουάριο!

Πού θα βρίσκεται στο μέλλον ο Χρήστος Μανδάς!

Ποδόσφαιρο