Ήταν ο πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ, έχει το ρεκόρ με 5 γκολ σε ένα ματς και τον θυμούνται ελάχιστοι – Μετά εξαφανίστηκε – Όχι δεν είναι ο Ροζέ Μιλά
Ήταν πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ και δεν τον θυμάται σχεδόν κανείς
Ήταν πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ και δεν τον θυμάται σχεδόν κανείς.
Ο Όλεγκ Σαλένκο έγινε γνωστός κυρίως για την εντυπωσιακή του επίδοση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Στις ΗΠΑ. Σσημείωσε πέντε γκολ με τη Ρωσία σε έναν μόνο αγώνα απέναντι στο Καμερούν. Ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο.
Γεννημένος το 1969 στο Λένινγκραντ, από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα, ο Σαλένκο ξεκίνησε την καριέρα του με την εθνική ομάδα νέων της Σοβιετικής Ένωσης. Με αυτή αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ Νέων του 1989.
Φόρεσε τη φανέλα τόσο της εθνικής Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, κάτι που τον καθιστά μοναδικό στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήρθε στις 28 Ιουνίου 1994, όταν, σε ηλικία 25 ετών, πέτυχε πέντε γκολ στον αγώνα Ρωσία–Καμερούν 6-1. Κατακτώντας έτσι τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, παρά τον αποκλεισμό της ομάδας του από τη φάση των ομίλων.
Η πορεία του δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Μετά τη μεταγραφή του στη Βαλένθια, υπέστη σοβαρό τραυματισμό που επηρέασε την καριέρα του. Οδηγώντας τον τελικά στην πρόωρη αποχώρηση από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 31 ετών .
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Σαλένκο αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν έχει ασχοληθεί ενεργά με τον χώρο του ποδοσφαίρου.
ΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!