ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Εταιρεία λαϊκής βάσης ο Ερασιτέχνης

Ο Παναθηναϊκός, στον δρόμο για τον Βοτανικό, μπορεί να… μετατρέψει τον Αθλητικό Όμιλο σε εταιρεία λαϊκής βάσης. Αυτό που, ουσιαστικά, είναι!
Παναθηναϊκός: Εταιρεία λαϊκής βάσης ο Ερασιτέχνης

Ο Παναθηναϊκός, στον δρόμο για τον Βοτανικό, μπορεί να… μετατρέψει τον Αθλητικό Όμιλο σε εταιρεία λαϊκής βάσης. Αυτό που, ουσιαστικά, είναι!

Στα πάντα επιβάλλεται το καλάθι να είναι μικρό. Πρόκειται για δύσκολο, σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα ό,τι αρχίζει. Ταυτόχρονη στέγαση ποδοσφαίρου, μπάσκετ, ερασιτεχνικών τμημάτων. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Στην Ελλάδα σίγουρα…

Ήδη διακινούνται ονόματα εύπορων Παναθηναϊκών, ικανών να συνεισφέρουν. Όμως χρειάζεται προσοχή. Το αράδιασμα ονομάτων δημιουργεί προσδοκίες. Μία από τις δύσκολες συνιστώσες του πλάνου που παρουσίασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι η εφαρμογή της λαϊκής βάσης. Πλάνο απαιτητικό όχι μόνο για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και για να εφαρμοστεί νομότυπα.

Ο όρος «μέτοχος» για τον κάθε φίλαθλο που θα συνεισφέρει, προκύπτει καταχρηστικά. Δεν μπορεί η συμμετοχή, πέραν του εκλέγειν, να τον καθιστά μέτοχο με όλη τη σημασία της λέξης. Να έχει, δηλαδή, οικονομική προσδοκία από την κερδοφορία της εταιρείας και υποχρεώσεις σε αυτήν. Οπότε το σενάριο της απόδειξης για τη συνδρομή που θα οριστεί, να ισοδυναμεί με μετοχές «καίγεται» a priori.

Παναθηναϊκός: Από τον Όμιλο θα εκπορεύεται η εξουσία

Συν τοις άλλοις σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, σε ανώνυμες εταιρείες δηλαδή, η απόλυτη εφαρμογή πλάνου λαϊκής βάσης επιβάλλεται να θωρακιστεί νομικά. Για λόγους απολύτως ευνόητους. Αυτόματα ο Ερασιτέχνης αποτελεί τη δίοδο, ώστε να ολοκληρωθούν οι παραπάνω απαραίτητες ενέργειες όπως πρέπει. Άλλωστε και ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος κορυφαία ιδιότητα στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, αυτήν του Προέδρου του Αθλητικού Ομίλου επέλεξε.

Μέσω του ΑΟ, λοιπόν, μπορεί να γίνεται με σχετική άνεση όποια διαδικασία χρειάζεται. Εισπρακτικά και διοικητικά, αν το εγχείρημα φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Άλλωστε, σε σμίκρυνση, αυτό συμβαίνει τώρα στον Ερασιτέχνη. Έχοντας μικρή εκλογική βάση, εκλέγει τον Πρόεδρό του και παίρνει βοήθεια από τη συνδρομή των μελών του. Στην πορεία θα γίνει αντιληπτό ότι οι μέτοχοι των ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν γίνεται να… καταργηθούν!

Η συμμετοχή του Ερασιτέχνη, τώρα, είναι βάσει νόμου 10% δίχως να χρειάζεται η συνεισφορά στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου για διατήρηση του ποσοστού. Η εταιρεία λαϊκής βάσης θα είναι ο Όμιλος λοιπόν. Από εκεί θα εκπορεύεται κάθε εξουσία, εκεί θα βρίσκεται η πηγή κάθε οικονομικής διακίνησης. Πάλι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ειδικό πλαίσιο, ωστόσο το τελικό πρόσταγμα για αυτό θα έχουν τα νομικά τμήματα ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτέχνη όταν -ευχή όλων- έρθει η ώρα.

Λάμπρος Γκαραγκάνης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Μην την πληρώσει ο Μπόκος

Παναθηναϊκός: Μην την πληρώσει ο Μπόκος

Ο Παναθηναϊκός πάει από το κακό στο χειρότερο αγωνιστικά και το ζήτημα θα είναι να μην την πληρώσει ο Μπόκος, που είναι πρότζεκτ

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Θα τους αλλάξει όλους το καλοκαίρι!

Παναθηναϊκός: Θα τους αλλάξει όλους το καλοκαίρι!

Η γραμμή του Παναθηναϊκού που το καλοκαίρι θα υποστεί ολική αλλαγή!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, δεν υπάρχει Μπενίτεθ, δεν υπάρχει σωτηρία!

Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, δεν υπάρχει Μπενίτεθ, δεν υπάρχει σωτηρία!

Aπό το κακό στο χειρότερο τα πεπραγμένα της νέας τάξης πραγμάτων και προσώπων στον Παναθηναϊκό.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Χαμός στην εκπομπή του Gazzetta – Αρπάχτηκε με Αθανασίου ο Νικολακόπουλος για το πέναλτι του Ατρομήτου και ήθελε να φύγει!

Χαμός στην εκπομπή του Gazzetta – Αρπάχτηκε με Αθανασίου ο Νικολακόπουλος για το πέναλτι του Ατρομήτου και ήθελε να φύγει!

Ανέβηκαν οι τόνοι όπως ποτέ άλλοτε στην εκπομπή του Gazzetta. Ήθελε να φύγει από την εκπομπή ο Νικολακόπουλος εξαιτίας του Αθανασίου

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Εξαντλεί τα περιθώρια για να… μην φέρει τον Κραλ!

Παναθηναϊκός: Εξαντλεί τα περιθώρια για να… μην φέρει τον Κραλ!

Η πλευρά Κοτσόλη ψάχνει κάτι καλύτερο στην αγορά από τον... συμφωνημένο εδώ και μέρες, Άλεξ Κραλ.

Ποδόσφαιρο
Media: Τηλεθέαση αθλητικών εκπομπών:: Το Monobala κρατά την κορυφή – Μειώνει την απόσταση η Super Μπάλα Live

Τηλεθέαση αθλητικών εκπομπών:: Το Monobala κρατά την κορυφή – Μειώνει την απόσταση η Super Μπάλα Live

Σταθερά στην κορυφή της τηλεθέασης παραμένει το Monobala του ΣΚΑΪ τις Κυριακές, με τη Super Μπάλα Live του MEGA να μειώνει την απόσταση, δείχνοντας όμως και εκείνη σημάδια αντοχής και σταθερού κοινού.

Media
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ δεν μπορεί να είναι μόνιμα στο απυρόβλητο

Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ δεν μπορεί να είναι μόνιμα στο απυρόβλητο

Ο Παναθηναϊκός δε δείχνει σημάδια βελτίωσης με τον Μπενίτεθ στον πάγκο και είναι κάτι που θα πρέπει να το δουν στο κλαμπ

Ποδόσφαιρο
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Media
Ποδόσφαιρο: Παναγιώτης Βαρούχας : Έπρεπε να πάρει και 2ο πέναλτι ο Ατρόμητος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Παναγιώτης Βαρούχας : Έπρεπε να πάρει και 2ο πέναλτι ο Ατρόμητος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Κι άλλο πέναλτι, πριν από αυτό που πήρε, έπρεπε να πάρει ο Ατρόμητος στο ματς με τον Παναθηναϊκό, ανέφερε ο Παναγιώτης Βαρούχας

Ποδόσφαιρο