WORLD FOOTBALL

Ολλανδία: Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε

Οι «οράνιε» ξαναζούν, κάτι που μόνο κατά τύχη δεν προέκυψε
Ολλανδία: Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε

Το διαβάσαμε στο Twitter, συνοψίζει άρτια πόσο εντυπωσίασε η Ολλανδία κόντρα στη Γαλλία (2-0), έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το έγραψε Γάλλος δημοσιογράφος: «Δεν υπάρχει πατριωτισμός μετά από τέτοιο ματς. Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε και τρέχουμε να αγοράσουμε φανέλα του Φρένκι ντε Γιογκ!».

Ο συνάδελφος το απομονώνει στο νέο παιδί – θαύμα του Αγιαξ, στο ποδοσφαιρικό υβρίδιο του μέλλοντος («αμυντικοεπιθετικός μέσος», ας μας επιτραπεί). Μέσα από το ειδικό όμως, σαφώς και μπορούμε να πάμε στο γενικό. Στο ότι δηλαδή οι «οράνιε» ξαναζούν. Πιστοποιώντας πως τα μεγάλα ποδοσφαιρικά έθνη κλυδωνίζονται αλλά δεν βυθίζονται.

Το ερώτημα, εύλογο: τι άλλαξε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την ομάδα που είχε καταντήσει περίγελος με δύο συνεχείς αποκλεισμούς από μεγάλα τουρνουά; Ο Ρόναλντ Κούμαν είναι η πρώτη, προφανής, απάντηση. Ο 55χρονος κόουτς έχει αλλάξει τα μέγιστα το κλίμα. Παραλλήλως επιλέγει ξεκάθαρη τακτική, αφήνοντας κατά μέρος την εμμονή του «τα κάνουμε όλα σωστά» που παραδοσιακά είχαν οι Ολλανδοί και δεν τους άφησε να δουν την εξέλιξη (των άλλων).

Δεδομένα είναι και τυχερός, αφού η έλευσή του συνέπεσε με την εκτόξευση των Ντε Γιονγκ, του Ντε Λιχτ, το ξεπέταγμα των Ντούμφρις, Χρούνεφελντ, Μπέρχβαϊν. Πρέπει όμως να του πιστωθεί ότι έχει «αναστήσει» παίκτες που σερνόντουσαν επί Μπλιντ ή Αντβοκαατ (όπως κυρίως τον Ντεπάι, αλλά και τους Μπάμπελ και Βαϊνάλντουμ), δεν συνέβη κατά τύχη αυτό. Σημαντικότατο επίσης ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα στρατηγικής που εκπονήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Χρειάστηκε υπομονή, μεσολάβησαν ταπεινώσεις, αλλά πλέον η ταλαιπωρία είναι παρελθόν, η επόμενη μέρα προμηνύεται λαμπρή.

Με νίκη επί της Γερμανίας, η Ολλανδία τερματίζει πρώτη στον όμιλο της στο Nations League, σφραγίζει το comeback της. Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι αναρωτιούνται δυνατά πού πάνε. Προτάσσουν ως δικαιολογία τις απουσίες τους (Πογκμπά, Ιμτιτί, Λουκά Ερναντέζ), δεν βρίσκουν όμως και πολλά για να εξηγήσουν την παντελή έλλειψη ενέργειας, πλάνου και διάθεσης, την ανοργανωσιά που επέδειξαν στο Ρότερνταμ. Μόνο ο Ουγκό Λιορίς έπαιξε ως παγκόσμιος πρωταθλητής. Γι’ αυτό άλλωστε μείναμε «μόλις» στο 2-0.

Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Ο Σεμπάγιος της Μπόκα Τζούνιορς έκανε ντρίμπλα α λα Ρεντόντο

Ο Σεμπάγιος της Μπόκα Τζούνιορς έκανε ντρίμπλα α λα Ρεντόντο

Η ντρίμπλα του Ρεντόντο με τη Ρεάλ στο Ολντ Τράφορντ έχει μείνει στην ιστορία, επαναλήφθηκε όμως στην Αργεντινή

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ποδόσφαιρο: Όταν ο 17χρονος Νεϊμάρ έκανε σέντρα στον εαυτό του και έβαλε γκολ

Ποδόσφαιρο: Όταν ο 17χρονος Νεϊμάρ έκανε σέντρα στον εαυτό του και έβαλε γκολ

Ένα μεγάλο «αν» γι αυτόν τον παίκτη. Αν δηλαδή παρέμενε υγιείς και ίσως με... σωστές επιλογές στη ζωή του, τι θα είχαμε δει ακόμα από αυτόν.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Μέσι χάρισε στην Ίντερ Μαϊάμι το πρώτο MLS Cup

Ο Μέσι χάρισε στην Ίντερ Μαϊάμι το πρώτο MLS Cup

Η Ίντερ Μαϊάμι κέρδισε 3-1 τους Βανκούβερ Γουάιτκατς, με τον Μέσι να ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την διαδρομή του στο MLS, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Λίβερπουλ: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης

Λίβερπουλ: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης

Ο Αιγύπτιος άσος δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ως αλλαγή στο 3-3 της Λίβερπουλ με τη Λιντς, και έτσι μετά τον αγώνα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Γκάμπρι Βαλέρο: Βγάζει… μάτια ο 18χρονος από τις ακαδημίες της Ρεάλ με την εντυπωσιακή ντρίπλα

Γκάμπρι Βαλέρο: Βγάζει… μάτια ο 18χρονος από τις ακαδημίες της Ρεάλ με την εντυπωσιακή ντρίπλα

Οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης είναι βέβαιοι πως έχουν στα χέρια τους ένα ακατέργαστο διαμάντι, που δεν θα αργήσει να λάμψει.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Όταν ο Πέδρι έκανε το τέλειο κοντρόλ που ακόμα και ο αντίπαλός του σταμάτησε να τον μαρκάρει για να χαζέψει

Όταν ο Πέδρι έκανε το τέλειο κοντρόλ που ακόμα και ο αντίπαλός του σταμάτησε να τον μαρκάρει για να χαζέψει

Έμεινε και ο αντίπαλος να τον κοιτά αποσβολωμένος, θέλοντας να μη χάσει... δευτερόλεπτο από την μαγεία του νεαρού παίκτη της Μπαρτσελόνα.

Ποδόσφαιρο
Market: Σέντρα στη γνώση με το Football World Cups!

Σέντρα στη γνώση με το Football World Cups!

Το νέο επιτραπέζιο Football World Cups φέρνει την ατμόσφαιρα των γηπέδων στο σαλόνι σας, προσφέροντας πάνω από 1.000 ερωτήσεις για τα Παγκόσμια Κύπελλα.

Market
Ποδόσφαιρο: Επικός Χάαλαντ – Έφτασε τα 100 γκολ σε 111 εμφανίσεις

Επικός Χάαλαντ – Έφτασε τα 100 γκολ σε 111 εμφανίσεις

Απίθανα πράγματα από το Νορβηγό ο οποίος σπάει το ένα ρεκορ μετά το άλλο.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: VAR και στα κόρνερ – Θα κάνει 2 ώρες να τελειώσει το παιχνίδι;

VAR και στα κόρνερ – Θα κάνει 2 ώρες να τελειώσει το παιχνίδι;

Η FIFA πάντως υποστηρίζει πως το VAR στα κόρνερ δεν θα επιβραδύνει το παιχνίδι.

Ποδόσφαιρο