Ελλάδα Πόλο: Παναγιώτης Τζωρτζάτος, ο τερματοφύλακας που έχει κλέψει την καρδιά του Βλάχου
Ελλάδα Πόλο και πάλι επιτυχία και μεγάλη η συνεισφορά του βασικού πορτιέρε και σε αυτό το Ευρωπαϊκό, του Παναγιώτη Τζωρτζάτου
Ελλάδα Πόλο και πάλι επιτυχία και μεγάλη η συνεισφορά του βασικού πορτιέρε και σε αυτό το Ευρωπαϊκό, του Παναγιώτη Τζωρτζάτου.
Η Εθνική Ανδρών βρίσκεται μια νίκη από το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της στη διοργάνωση. Μια ομάδα με Ολυμπιακό μετάλλιο και 5 σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Οι αγώνες θα μπουν στην ημιτελική φάση. Ελλάδα και Σερβία έχουν προκριθεί ήδη και δείχνουν τις καλύτερες εμφανίσεις μέχρι και τη 2η αγωνιστική της Β’ φάσης. Βέβαια, ένας ημιτελικός ειδικά με τους αντιπάλους που θα γίνει είναι ξεχωριστό κεφάλαιο.
Ελλάδα Πόλο δεν είναι μόνο οι σούπερ φουρνιές αμυντικών, περιφερειακών και φουνταριστών, που βγαίνουν κατά καιρούς. Και πολύ περισσότερο τα τελευταία 20-25 χρόνια. Η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστεί επειδή δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Βγάζει εκπληκτικά καλούς, ταλαντούχους, τεχνικά σχεδόν άρτιους αθλητές γουότερ πόλο.
Βγάζει όμως και καλούς τερματοφύλακες. Πολλούς καλούς τερματοφύλακες. Από τη σύγχρονη εποχή του Πάτρα και του Βολτυράκη. Του Νικόλα Δεληγιάννη και του Γιώργου Ρέππα. Του Κωνσταντίνου Φλέγκα. Και πλέον των Μάνου Ζερδεβά και Παναγιώτη Τζωρτζάτου.
Ειδικά ο Τζωρτζάτος είναι φοβερή περίπτωση. Και ίσως ειδική. Στα 33 του πλέον ζει τα τελευταία χρόνια μέσα στην πισίνα αυτό για το οποίο πάλευε τόσα χρόνια. Για καιρό μπακ απ αλλά εκεί όταν τον χρειαζόταν η Εθνική Ανδρών. Ο παίκτης του προπονητή. Με το μενταλιτέ που θέλουν όλοι οι προπονητές. Το βιογραφικό του ήδη γράφει μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις.
Στη Σιγκαπούρη στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο ήταν από τους κορυφαίους. Λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή τέθηκε εκτός ο Μάνος Ζερδεβάς. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Μαζί με τον Τζωρτζάτο, ταξίδεψε ο 23χρονος Μάνος Ανδρέαδης.
Ο κίπερ δηλαδή που πήρε την σκυτάλη από τον Τζωρτζάτο στον ΝΟ Βουλιαγμένης. Γιατί από το 2024, ο Τζωρτζάτος ανήκει στον Ολυμπιακό. Δεν χρειαζόταν να περάσει κάποιο τεστ. Αλλά εκεί στη Σιγκαπούρη έκανε το δικό του statement. Κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Ανήκει στους κορυφαίους του κόσμου.
Το ίδιο pattern ακολουθεί και στο Βελιγράδι. Ο Ζερδεβάς πήρε κάποιο χρόνο συμμετοχής στην επιστροφή του. Αλλά ο Θοδωρής Βλάχος έχει δώσει την μπαγκέτα στον Παναγιώτη Τζωρτζάτο. Και εκείνος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.
Με την Ιταλία είχε κομβικές στιγμές. Η απόκρουση του στο τέλος της τρίτης περιόδου με το σκορ στο 10-7. Αν εκεί γινόταν το 10-8, τοι τέταρτο 8λεπτο θα ξεκινούσε διαφορετικά. Οι 8 αποκρούσεις του συνολικά στο ματς, κοντά στο 40%. Με έναν αντίπαλο που παίζει αρκετά από την περιφέρεια και σουτάρει. Κάποιες φορές άτσαλα αλλά σουτάρει.
Ο Τζωρτζάτος δε ζει το ονειρό του. Ζει εκείνο για το οποίο έχει δουλέψει μέρες και μέρες στις πισίνες. Με τους συλλόγους του είχε πάντα επιτυχίες. Πρόσφατα με τον Ολυμπιακό, παλιότερα από τους στυλοβάτες του ΝΟ Βουλιαγμένης. Έχει παίξει και σε Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, Εθνικό Πειραιώς.
Αλλά στην Εθνική είναι τέτοια η θέση, που πολλές φορές ο ρόλος είναι άχαρος. Εκείνος εκεί όμως. Όπως κάθε στρατιώτης της Εθνικής ομάδας.