FORMULA 1

Ολική επαναφορά Ferrari στο Μπαχρέιν, στην κορυφή ξανά ο Vettel

Νικητής ο Φέτελ έχοντας διαλυμένα λάστιχα
Ολική επαναφορά Ferrari στο Μπαχρέιν, στην κορυφή ξανά ο Vettel

Μία μάχη στρατηγικής (και τύχης) αποδείχθηκε τελικά η αναμέτρηση του Grand Prix του Μπαχρέιν, με το αποτέλεσμα και την εξέλιξη του αγώνα να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αφενός, η εκκίνηση του Hamilton από την 9η θέση (λόγω της ποινής των πέντε θέσεων) δεν έδειχνε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αλλά ο Βασιλιάς Lewis έχει επανέλθει από χειρότερες καταστάσεις. Αυτό και έκανε και στο Μπαχρέιν, εκμεταλλευόμενος και το Virtual Safety Car στην αρχή του αγώνα για τη γρήγορη αναρρίχησή του στην πέμπτη θέση. Από εκεί, η στρατηγική της Mercedes για μόνο μία αλλαγή γόμας τον έφερε σχεδόν στιγμιαία στην πρώτη θέση ενώ ο Vettel έβαζε μαλακή γόμα, κάτι που ωστόσο δεν κράτησε για πολύ. Οι ταχύτατοι γύροι του Γερμανού τον έφεραν σε εμβέλεια DRS, την εκμεταλλεύτηκε σωστά και βρέθηκε μπροστά από το ασημί βέλος.

Μία γρήγορη αλλαγή σε μέση γόμα έφερε τον Hamilton στην τρίτη θέση, μένοντας μπροστά από τον Räikkönen, o οποίος βίωσε τη δική του καταστροφή κατά τη στάση του στα pits στο 36ο τουρ, όταν ο πίσω αριστερός τροχός του αρνήθηκε να βγει, με την εσφαλμένη εκκίνηση του πιλότου να εκτινάσσει το νέο τροχό πάνω στον μηχανικό που προσπαθούσε να βγάλει τον προηγούμενο, τραυματίζοντάς τον, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο για ιατρική βοήθεια και σταματώντας το μονοθέσιο του Kimi ακαριαία, βγάζοντας τον Φινλανδό εκτός αγώνα.

Μόνο «καταστροφική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμφάνιση της Red Bull στο Μπαχρέιν, με τα δύο μονοθέσιά της να υφίστανται την διπλή ατυχία που καθήλωσε στο GP της Μελβούρνης την ομάδα της Haas.

Η επαφή (έως και σύγκρουση) του Verstappen με το Hamilton στην αρχή του αγώνα είδε τον Ολλανδό να φτάνει μετά βίας στα pits με ένα εντελώς διαλυμένο πίσω αριστερό λάστιχο – μία γρήγορη αλλαγή δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα, καθώς σύντομα υπέκυψε στη μοίρα ενός σοβαρότερου μηχανικού προβλήματος, προφανώς στην ανάρτηση λόγω της σύγκρουσης με τη Mercedes.

Σχεδόν ταυτόχρονα ωστόσο είχε συμβεί η εγκατάλειψη-έκπληξη του Ricciardo που εκ των υστέρων (και σύμφωνα με τη Red Bull) φαίνεται ότι προήλθε από πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά του κινητήρα.

Από την άλλη, ο Alonso αντιμετώπισε σωστά την κατάσταση, ξεκινώντας από τη 13η θέση και ανεβαίνοντας στην 7η, δείχνοντας για μία ακόμα φορά πως η McLaren βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα φέτος, ειδικά μετά την αλλαγή σε μοτέρ της Renault.

Πολύ καλός αγώνας και για τον Ericsson, με το μονοθέσιο της Alfa Romeo Sauber να βρίσκεται σε μάχη με τον Hulkenberg για την έκτη θέση, αν και ο πιλότος της Renault χρησιμοποίησε το DRS στρατηγικά στον 43ο γύρο για να βρεθεί μπροστά από το Δανό. Αμέσως μετά ο Ericsson βρέθηκε στο στόχαστρο του Alonso, που στο μεταξύ είχε πέσει στην 8η θέση, με την κόντρα των δύο να καταλήγει σε επικράτηση του Ισπανού, που απέδειξε τα ανώτερα οδηγικά του αντανακλαστικά. Καλή και η απόδοση του Sainz, που πολέμησε αποτελεσματικά τις προσπάθειες του Ocon για τη δέκατη θέση, απίστευτη τέταρτη θέση για τον Gasly που έφερε την Toro Rosso (και τη Honda, μετά τα προβλήματα των τελευταίων ετών) σε μία εξαιρετική -σχεδόν- νίκη.

Η διαφορά του τρίτου Hamilton από τον Vettel αυξήθηκε τελικά δέκα γύρους από το τέλος, χάρη και στο γεγονός πως οι τρεις πρώτοι βρέθηκαν να ρίχνουν γύρο (!) στα μονοθέσια από την έκτη θέση και πίσω, πρόβλημα που ωστόσο απασχόλησε και τον Vettel που αναζητούσε απεγνωσμένα τη μπλε σημαία στον ασύρματο με την ομάδα του.

Τελικά όμως, ο Bottas αποδείχθηκε η καλύτερη ελπίδα της Mercedes να απειλήσει τον Vettel (και ομολογουμένως το πάλεψε), με τη στρατηγική ελαστικών του Vettel να τον προδίδει στα τελευταία τέσσερα τουρ και τον Φινλανδό να βρίσκεται κάτω από το δευτερόλεπτο πίσω από το χρυσό. Με τον Hamilton εκτός συναγωνισμού, ο Bottas έδειξε τα δόντια του, τα έδωσε όλα χωρίς να διατηρήσει την ψυχραιμία του (τα λοκαρίσματα στους τελευταίους δύο γύρους αυτό έδειξαν) και… ο Vettel βρέθηκε στην κορυφή (μόλις)!

Εξαιρετική performance από τον Vettel, που κατάφερε να κρατήσει τα ελαστικά του και να κερδίσει δύο στα δύο GP του φετινού πρωταθλήματος, με ξέφρενους πανηγυρισμούς και κάμποσα «mamma mia!» στον ασύρματο γιατί τα λάστιχά του είχαν κυριολεκτικά φτάσει στο τέλος τους!

Φίλιππος Ντάσκας

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime BET: Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα roadshow με το showcar της McLaren F1 Team – Πέντε πόλεις έγιναν σημεία αναφοράς για χιλιάδες fans της Formula 1 και όχι μόνο

Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα roadshow με το showcar της McLaren F1 Team – Πέντε πόλεις έγιναν σημεία αναφοράς για χιλιάδες fans της Formula 1 και όχι μόνο

Tο εντυπωσιακό roadshow με πρωταγωνιστή το showcar της McLaren F1 Team...

Sportime BET
Formula 1: Ο Φερστάπεν απογοητευμένος μετά το «rubbish» sprint στη Βραζιλία

Ο Φερστάπεν απογοητευμένος μετά το «rubbish» sprint στη Βραζιλία

Ο Μαξ Φερστάπεν χαρακτήρισε «σκουπίδι» τη sprint προκριματική στη Βραζιλία, καθώς η Red Bull δεν είχε καθόλου πρόσφυση και οδήγηση.

Formula 1
Formula 1: Ο Μαξ Φερστάπεν έγραψε τον ταχύτερο γύρο στην Ιστορία της Formula 1

Ο Μαξ Φερστάπεν έγραψε τον ταχύτερο γύρο στην Ιστορία της Formula 1

Ο Μαξ Φερστάπεν πέτυχε στη Μόντσα τον ταχύτερο γύρο όλων των εποχών στη Formula 1 με μέση ταχύτητα 264,682 km h γράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Formula 1
Formula 1: Αυτοί είναι οι δύο οδηγοί με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη Φόρμουλα 1

Αυτοί είναι οι δύο οδηγοί με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη Φόρμουλα 1

Δύο είναι οι οδηγοί που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα στη Φόρμουλα 1, ένας ο απόλυτος θρύλος, ένας ακόμα αγωνίζεται

Formula 1
Formula 1: Ο πιο μικρός σε ηλικία που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φόρμουλα 1

Ο πιο μικρός σε ηλικία που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φόρμουλα 1

Ο πιο μικρός σε ηλικία που κέρδισε τη Φόρμουλα 1

Formula 1
Formula 1: McLaren και Allwyn «έβαψαν» πορτοκαλί την Trafalgar Square – Αποθέωση για Norris και Piastri από χιλιάδες φαν της ομάδας

McLaren και Allwyn «έβαψαν» πορτοκαλί την Trafalgar Square – Αποθέωση για Norris και Piastri από χιλιάδες φαν της ομάδας

Λίγο πριν το 12ο Grand Prix της χρονιάς στην ιστορική πίστα του Silverstone, η Trafalgar Square στο Λονδίνο «ντύθηκε» στα χρώματα της McLaren

Formula 1
Formula 1: Ο οδηγός που έπιασε τη μεγαλύτερη ταχύτητα στη Φόρμουλα 1, άγγιξε τα 380 χιλιόμετρα την ώρα

Ο οδηγός που έπιασε τη μεγαλύτερη ταχύτητα στη Φόρμουλα 1, άγγιξε τα 380 χιλιόμετρα την ώρα

Η μεγαλύτερη ταχύτητα στη Φόρμουλα 1

Formula 1
Formula 1: Ο σούπερ σταρ που ειχε πέσει σε κώμα, επέστρεψε και κέρδισε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Ο σούπερ σταρ που ειχε πέσει σε κώμα, επέστρεψε και κέρδισε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Είχε πέσει σε κώμα αλλά επέστρεψε και κέρδισε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Formula 1
Formula 1: Ο πρώτος οδηγός που είχε 5 παγκόσμια πρωταθλήματα στη Formula 1 – Είχε το ρεκόρ για 50 χρόνια πριν του το πάρει ο Σουμάχερ

Ο πρώτος οδηγός που είχε 5 παγκόσμια πρωταθλήματα στη Formula 1 – Είχε το ρεκόρ για 50 χρόνια πριν του το πάρει ο Σουμάχερ

Αυτός είχε το μεγάλο ρεκόρ στη Formula 1

Formula 1