ΣΠΟΡ

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896: To κόψιμο του… νήματος από τον Σπύρο Λούη

Σαν σήμερα το 1896 ο Σπύρος Λούης τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα.
Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896: To κόψιμο του… νήματος από τον Σπύρο Λούη

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896: Σαν σήμερα το 1896 ο Σπύρος Λούης τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα.

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896: Ο Σπύρος Λούης στις 29 Μαρτίου του 1896 τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Σπύρος Λούης: Πιο συγκεκριμένα την πέμπτη ημέρα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο Γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896 (10 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου 100.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.

Άλλωστε, μόνο οι Έλληνες αθλητές είχαν τρέξει μαραθώνιο και ο Ούγγρος Κέλνερ μια φορά στη Βουδαπέστη. Οι υπόλοιποι τρεις ξένοι είχαν έλθει στην Αθήνα για την περιπέτεια και τη χαρά της συμμετοχής. Ο Ιταλός Κάρλο Αϊρόλντι αποκλείστηκε από τον αγώνα, επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας. Όλοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο στοιχημάτιζαν ότι νικητής θα ήταν ο έμπειρος Χαρίλαος Βασιλάκος ή ο Ιωάννης Λαυρέντης που είχε το ρεκόρ διαδρομής με 3 ώρες 11 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. H απόσταση του Μαραθωνίου εκείνη την εποχή ήταν 40 χιλιόμετρα και όχι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, όπως είναι σήμερα και καθορίσθηκε από τη ΔΟΕ το 1908.

Την εκκίνηση έδωσε ακριβώς στις 2 το μεσημέρι με πιστολιά αφέτης, o ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Τους αθλητές ακολουθούσαν γιατροί, νοσοκόμες και κριτές πάνω σε ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες. Ο Γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό ανέλαβε να οδηγήσει. Έχοντας άγνοια της χωμάτινης διαδρομής, έδωσε γρήγορο τέμπο στην κούρσα και μέχρι το Πικέρμι είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους κατά 2 χιλιόμετρα. Τον ακολουθούσαν ο Αυστραλός Φλακ, ο Αμερικανός Μπλέικ και ο Ούγγρος Κέλνερ. Οι Έλληνες αθλητές, γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της διαδρομής, έτρεχαν έξυπνα και υπολογισμένα, μένοντας πίσω. Στο Πικέρμι, πρώτος από τον όμιλο των Ελλήνων αθλητών έφθασε ο Λούης. Σταμάτησε για λίγο, ήπιε ένα ποτήρι κρασί και δήλωσε στους χωρικούς που τον επευφημούσαν ότι ένοιωθε σίγουρος για τη νίκη του.

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 - Σπύρος Λούης

Μετά το Πικέρμι αρχίζουν οι μεγάλες ανηφόρες, που δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα τους μαραθωνοδρόμους. Ο προπορευόμενος Λερμιζιό επιβράδυνε το βήμα του από την κούραση, το ίδιο και ο Κέλνερ, ενώ ο Μπλέικ εγκατέλειψε. Πάντως, ο Γάλλος εξακολουθούσε να προηγείται και πέρασε πρώτος από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), όπου οι χωρικοί του πρόσφεραν λουλούδια. Όμως, στο 32ο χιλιόμετρο οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και αναγκάσθηκε και αυτός να εγκαταλείψει. Επικεφαλής τέθηκε τότε ο Αυστραλός Φλακ, ένας αθλητής ημιαντοχής. Ο Βασιλάκος, που ήταν το μεγάλο φαβορί, ο Σπύρος Λούης και ο Σπύρος Μπελόκας ακολουθούσαν με άνεση τον Αυστραλό.

Στο 34ο χιλιόμετρο ο Φλακ είπε σ’ έναν ποδηλάτη να τρέξει γρήγορα στο Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του. Οι 100.000 με το άκουσμα της είδησης πάγωσαν. Νωρίτερα, είχαν δει τον Αμερικανό Γκάρετ να κερδίζει στη δισκοβολία, ένα αγώνισμα καθαρά ελληνικό. Στο 37ο χιλιόμετρο ο Λούης, με αλλαγή ρυθμού, προσπέρασε τον Φλακ, ο οποίος κατέβαλε την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην πρωτοπορία, αλλά κατέρρευσε και εγκατέλειψε.

Ο 23χρονος Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας με την προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη, όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό και γνώριζε καλά ότι διέθετε μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο. Ο νεαρός Μαρουσιώτης δεν εφάρμοσε κάποια συγκεκριμένη τακτική στον αγώνα. Απλώς έτρεχε. Όμως, φρόντιζε να τρέχει με σταθερό ρυθμό κι αυτό ήταν τελικά που μέτρησε στην κούρσα.

Με το που είδε τον Λούη στην κεφαλή της κούρσας τρία χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, ο Παπαδιαμαντόπουλος μετέβη έφιππος στο στάδιο κι ενημέρωσε αμέσως τον Γεώργιο Α’ και τη βασιλική οικογένεια ότι ένας Έλληνας προηγείται. Η είδηση μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και μια κραυγή συγκλόνισε το Στάδιο, «Έλλην, Έλλην».

Ο Σπύρος Λούης μπήκε, πράγματι, πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μέσα σε γενικό παραλήρημα των φιλάθλων. Ο χρόνος του, 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, ήταν ο καλύτερος που είχε σημειωθεί στην απόσταση. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο συνδιαλεγόμενος με τους χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν κατά μήκος της διαδρομής. Τρίτος κατετάγη ο Σπυρίδων Μπελόκας, ο οποίος όμως ακυρώθηκε, ύστερα από καταγγελία ότι είχε διανύσει μέρος του Μαραθωνίου πάνω σε κάρο! Έτσι, την τρίτη θέση πήρε ο Ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ σε 3 ώρες 9 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, που πάντως δεν βραβεύτηκε, καθώς μετάλλια έπαιρναν μόνον οι δύο πρώτοι.

Στον αγώνα ζήτησε να πάρει μέρος και μια γυναίκα, η Σταμάτα Ρεβύθη. Οι κριτές δεν την άφησαν, καθώς δεν προβλεπόταν συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η τριαντάχρονη γυναίκα έτρεξε μόνη της την επομένη μέρα (30 Μαρτίου) και διάνυσε τη διαδρομή σε 5ώρες και 30 λεπτά.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 1896, ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε η τελετή απονομής των μεταλλίων στους νικητές όλων των αγωνισμάτων. Ο Σπύρος Λούης, εν μέσω γενικής αποθέωσης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, έλαβε κλάδο ελαίας και το ασημένιο μετάλλιο (χρυσό δεν προβλεπόταν τότε) και ο δεύτερος Χαρίλαος Βασιλάκος, ένα δάφνινο στεφάνι και το ασημένιο μετάλλιο.

Ο Σπυρίδων Λούης ήταν πλέον λαϊκός ήρωας. Όλοι ήθελαν να του προσφέρουν ένα δώρο και να κλέψουν λίγη από τη δόξα του. Από τις εφημερίδες εποχής διαβάζουμε: «Ο κύριος Κυπαρίσσης πρόεδρος της συντεχνίας αργυροχρυσοχόων, του πρόσφερε μία χρυσή αλυσίδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τζιβανόπουλος ένα δαχτυλίδι, ο καφεπώλης Δημήτριος Μπαβέας δωρεάν καφέδες για ένα χρόνο, ο Παύλος Αθανασίου 100 οκάδες κρασί, η ξενοδόχος Δήμητρα Βιβή δωρεάν φαγητό εφόρου ζωής, οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δωρεάν εισιτήριο εφόρου ζωής, ο Μιχαήλ Βόδας μια κυνηγετική καραμπίνα και η εταιρεία Σίνγκερ μία ραπτομηχανή».

Αποτελέσματα

Α/Α Αθλητής Χρόνος
1 Ελλάδα Σπυρίδων Λούης 2:58:50
2 Ελλάδα Χαρίλαος Βασιλάκος 3:06:03
3 Ουγγαρία Γκιούλα Κέλνερ 3:06:35
4 Ελλάδα Ιωάννης Βρεττός Άγνωστος
5 Ελλάδα Ελευθέριος Παπασυμεών Άγνωστος
6 Ελλάδα Δημήτριος Δεληγιάννης Άγνωστος
7 Ελλάδα Ευάγγελος Γερακέρης Άγνωστος
8 Ελλάδα Σταμάτιος Μασούρης Άγνωστος
9 Γαλλία Σωκράτης Λαγουδάκης Άγνωστος
– Αυστραλία Έντουιν Φλακ Εγκατέλειψε στο 37ο χλμ
– Γαλλία Αλμπέν Λερμιζιό Εγκατέλειψε στο 32ο χλμ
– Ελλάδα Ιωάννης Λαυρέντης Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
– Ελλάδα Γεώργιος Γρηγορίου Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
– Ελλάδα Ηλίας Καφετζής Εγκατέλειψε στο 9ο χλμ
– Ελλάδα Δημήτριος Χριστόπουλος Εγκατέλειψε
– ΗΠΑ Άρθουρ Μπλέικ Εγκατέλειψε
– Ελλάδα Σπυρίδων Μπελόκας Ακυρώθηκε

Η ατζέντα της ημέρας (29/3)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπορ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στηρίζει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στηρίζει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα στηρίξει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή ελεύθερης πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη στην προετοιμασία του μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.

Σπορ
Σπορ: Ιστιοπλοΐα: Μια ιστιοδρομία έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα iQFOiL

Ιστιοπλοΐα: Μια ιστιοδρομία έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα iQFOiL

Μόλις μία ιστιοδρομία, λόγω καιρικών συνθηκών, έγινε χθες στους άνδρες για το open ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ολυμπιακής κλάσης iQFOiL

Σπορ
Σπορ: Ιστιοπλοΐα: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα iQFOiL

Ιστιοπλοΐα: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα iQFOiL

Ιστιοπλοΐα: Μέτρια εμφάνιση πραγματοποιούν οι τρεις Ελληνες ιστιοπλόοι οι οποίοι συμμετέχουν στο open ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ολυμπιακής κλάσης iQFOiLπου διεξάγεται στην Ιταλία.

Σπορ
Ποδόσφαιρο: Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα Δευτέρα 24/11: Όλα τα ματς και τα κανάλια

Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα Δευτέρα 24/11: Όλα τα ματς και τα κανάλια

Οι αθλητικές μεταδόσεις σήμερα (24/11) περιλαμβάνουν δράση σε Super League, Serie A, Premier League, La Liga, χάντμπολ, Elite League μπάσκετ...

Ποδόσφαιρο
Μεταδόσεις: Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα: Όλα τα ματς του Σαββάτου (23/11) – Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Davis Cup, Premier League

Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα: Όλα τα ματς του Σαββάτου (23/11) – Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Davis Cup, Premier League

Οι αθλητικές μεταδόσεις σήμερα (23/11) περιλαμβάνουν σούπερ αγώνες σε Super League, Premier League, Serie A, La Liga, GBL, τον τελικό του Davis Cup

Μεταδόσεις
Σπορ: Το Motor Festival απέκτησε επίσημο ύμνο και γράφει 13 χρόνια ιστορίας – video αφιέρωμα 26 διοργανώσεων

Το Motor Festival απέκτησε επίσημο ύμνο και γράφει 13 χρόνια ιστορίας – video αφιέρωμα 26 διοργανώσεων

Το Motor Festival κάνει αυτό που όλοι συζητούν και λίγοι τολμούν: παρουσιάζει τον πρώτο επίσημο ύμνο του και ταυτόχρονα κυκλοφορεί ένα κινηματογραφικό video που συμπυκνώνει την ιστορία 26 διοργανώσεων

Σπορ
Σπορ: Γυμναστική: Ιστορία έγραψε η ελληνική αεροβική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ganja

Γυμναστική: Ιστορία έγραψε η ελληνική αεροβική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ganja

Με ιδανικό τρόπο ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβικής Γυμναστικής Ανδρών–Γυναικών, που διεξήχθη στην Ganja του Αζερμπαϊτζάν.

Σπορ
Σπορ: Γυμναστική: Μεγάλη επιτυχία για την Εθνική Ομάδα Αεροβικής Γυμναστικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ganja

Γυμναστική: Μεγάλη επιτυχία για την Εθνική Ομάδα Αεροβικής Γυμναστικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ganja

Την ημέρα των τελικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβικής Γυμναστικής Εφήβων – Νεανίδων και Παίδων – Κορασίδων η ελληνική αποστολή χάρισε μοναδικές στιγμές

Σπορ
Sportime BET: Το μεγαλύτερό βήμα τους μέχρι το επόμενο έκαναν οι δρομείς του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Το μεγαλύτερό βήμα τους μέχρι το επόμενο έκαναν οι δρομείς του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Δράσεις εμψύχωσης για τους 76.000 δρομείς και αξέχαστες εμπειρίες για όλους από τον ΟΠΑΠ, Μεγάλο Χορηγό της διοργάνωσης

Sportime BET