ΣΤΙΒΟΣ

Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που υποσχέθηκαν οι Γάλλοι να μην ξεχάσουν ποτέ – Τι μόνο αυτός και 17 αθλητές στον κόσμο στην ιστορία των Ολυμπιακών έχει καταφέρει

Αυτός, ο θρυλικός Ζάτοπεκ και άλλοι 15 αθλητές έχουν κάνει το ίδιο παγκοσμίως στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που υποσχέθηκαν οι Γάλλοι να μην ξεχάσουν ποτέ – Τι μόνο αυτός και 17 αθλητές στον κόσμο στην ιστορία των Ολυμπιακών έχει καταφέρει

Στον μαραθώνιο του Παρισιού, κατά την διάρκεια των τωρινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, οι Γάλλοι πρέπει να… τηρήσουν τον λόγο τους και να μην ξεχάσουν έναν Έλληνα δρομέα θρύλο, που μεσουράνησε την περίοδο 1920 – 1930.

Πρόκειται για τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων του Εθνικού Γ.Σ., Αλέξανδρο Κράνη, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 (σ.σ. όπου έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000 μ. με 15:45) προηγείτο μέχρι το 30ο χιλιόμετρο όμως τον χτύπησαν άσχημα τα καινούργια παπούτσια που αγόρασε ειδικά για τον αγώνα αυτό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Μάλιστα πριν εγκαταλείψει προσπάθησε να τρέξει χωρίς παπούτσια, όμως επειδή ο δρόμος ήταν γεμάτος πέτρες, μάτωσαν τα πόδια του και δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Ο ίδιος δήλωνε απαρηγόρητος όχι επειδή δεν θα τερμάτιζε αλλά επειδή δεν θα κατάφερνε να τιμήσει τους συμπατριώτες του που πήγαν στο γήπεδο για να τον δουν.

Οι Γάλλοι οπαδοί, αντιλαμβανόμενοι τον τιτάνιο αγώνα που έδωσε και βλέποντάς τον με ματωμένα πόδια, υποσχέθηκαν να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Ce pauvre Kranis (σ.σ. Θα σε θυμόμαστε Κράνη).

Ο Αλέξανδρος Κράνης, εφημεριδοπώλης στο επάγγελμα, κατέχει ένα ακατάρριπτο ρεκόρ, καθώς είναι ο μόνος Έλληνας μαζί με άλλους 17 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, ο οποίος έχει τρέξει στα 5.000 μ., τα 10.000 μ. και τον μαραθώνιο στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες (για τον ίδιο το 1924 στο Παρίσι). Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο θρύλος Εμίλ Ζάτοπεκ, ο οποίος το είχε επαναλάβει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι.

Για την προσφορά του στην ελληνικό αθλητισμό ο Αλέξαδρος Κράνης βραβεύτηκε με το Μεγαλόστραυρο.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Media: Νίκος Χατζηνικολάου: Ο Εμμανουήλ Καραλής μιλά για τη ζωή, τα μετάλλια και τις στιγμές που λύγισε

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο Εμμανουήλ Καραλής μιλά για τη ζωή, τα μετάλλια και τις στιγμές που λύγισε

Ο Νίκος Χατζηνικολάου υποδέχεται τον Εμμανουήλ Καραλή στο Ενώπιος Ενωπίω, την ερχόμενη Πέμπτη...

Media
Σπορ: Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Θρίαμβος του Παναγιώτη Καραΐσκου με χρόνο 2:20:10

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Θρίαμβος του Παναγιώτη Καραΐσκου με χρόνο 2:20:10

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος κατέκτησε τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με χρόνο 2:20:10

Σπορ
Σπορ: Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: 76.000 δρομείς, αναβαθμίσεις ΟΑΚΑ και… Τούμπα στο Καλλιμάρμαρο

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: 76.000 δρομείς, αναβαθμίσεις ΟΑΚΑ και… Τούμπα στο Καλλιμάρμαρο

Στην παρουσίαση του 42ου ΑΜΑ (8–9/11) ανακοινώθηκαν 76.000 συμμετοχές, έργα 125 εκατ. € στο ΟΑΚΑ, το Πανελλήνιο κλειστού ξανά στο ΣΕΦ και από το 2027 στην ανακαινισμένη Παιανία.

Σπορ
Στίβος: Η παρουσίαση του Hall of Fame, γιορτινό reunion του κόσμου του στίβου!

Η παρουσίαση του Hall of Fame, γιορτινό reunion του κόσμου του στίβου!

Σε reunion του στίβου εξελίχθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Μαμουζέλου, Hall of Fame...

Στίβος
Media:  Ο ΠΣΑΕ ΜΜΕ «τρέχει» στον μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης

 Ο ΠΣΑΕ ΜΜΕ «τρέχει» στον μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται ο δρομικός αγώνας με την επωνυμία «Μαραθώνιος της Κωνσταντινούπολης» με διάρκεια «ζωής» 47 ετών!

Media
Σπορ: Στίβος: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε κλοπή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ

Στίβος: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε κλοπή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ

Στίβος: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως βρήκε κλοπή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο υπάλληλοί της

Σπορ
Σπορ: Το αθλητικό βιβλίο – σταθμός!

Το αθλητικό βιβλίο – σταθμός!

Ένα βιβλίο από τον Γιάννη Μαμουζέλο –τομή στην αθλητική ιστοριογραφία...

Σπορ
Σπορ: Αντίστροφη μέτρηση για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ – Στις 8 και 9 Νοεμβρίου η διήμερη δρομική γιορτή με 73.000 συμμετοχές από όλη την υφήλιο

Αντίστροφη μέτρηση για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ – Στις 8 και 9 Νοεμβρίου η διήμερη δρομική γιορτή με 73.000 συμμετοχές από όλη την υφήλιο

Λίγες μέρες έμειναν πριν από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που θα έχει για μία ακόμα φορά μεγάλο χορηγό τον ΟΠΑΠ!

Σπορ
Στίβος: Ελίνα Τζένγκο: Το πάλεψε για μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κατέλαβε την 5η θέση

Ελίνα Τζένγκο: Το πάλεψε για μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κατέλαβε την 5η θέση

Η Ελίνα Τζένγκο έκανε εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό του ακοντισμού, το πάλεψε για μετάλλιο και τελικά πήρε την 5η θέση

Στίβος