SPECIALS

Η ιστορία του «Άνεργου» του Μάνου Λοΐζου

Ο μεγάλος συνθέτης έφυγε στις 17 Σεπτεμβρίου 1982
Η ιστορία του «Άνεργου» του Μάνου Λοΐζου

Μάνος Λοΐζος: Τον Οκτώβρη του 1976 κυκλοφορεί από τη Minos ο κύκλος Τα Τραγούδια Μας, σε μουσική του και στίχους Φώντα Λάδη, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.

Από το ogdoo.gr

Τραγούδια που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε όλες τις εργατικές κινητοποιήσεις στη χώρα μας, από την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, μέχρι σήμερα.

Ο δίσκος ξεπερνά τις 100.000 πωλήσεις ενώ δεν υπάρχει συγκέντρωση που να μην ακούγονται τα Πάγωσε η τσιμινιέρα, Το δέντρο, Στη δουλειά και στον αγώνα και πολλά ακόμη.

Εννιά από τα τραγούδια απαγορεύονται από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό ωθεί τους συντελεστές του δίσκου να δώσουν συνέντευξη τύπου, το Νοέμβρη του ’76, για να καταγγείλουν την απαγόρευση, ενώ παράλληλα σε μεγάλη συναυλία στο γήπεδο του Πανιωνίου παρουσιάζουν Τα Τραγούδια Μας με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και της Χάρις Αλεξίου.

Μια λαϊκή μπαλάντα, σε ρυθμό 8/8, με τίτλο Ο άνεργος, αν και ηχογραφείται, για άγνωστους λόγους δεν συμπεριλαμβάνεται στο Lp.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τίτλος του τραγουδιού εκτυπώνεται, από λάθος προφανώς, στην ετικέτα της πρώτης παρτίδας των δίσκων που βγαίνει στην αγορά.

Τη θέση του παίρνει μια δεύτερη εκτέλεση του Πάγωσε η τσιμινιέρα με χορωδία, η οποία ντουμπλάρεται για να φαίνεται μεγαλύτερη.

 

Καταμεσήμερο κι ένας εργάτης

μέσα στους δρόμους τριγυρνά

βδομάδα πέρασε που τον σχολάσαν

μ’ άλλους πέντε έξι απ’ τη δουλειά

 

Η πίκρα κι η οργή μέσα του πληγή

μα στα μάτια του φως

ζυγώνει η στιγμή που θα γεννηθεί

ένας κόσμος σωστός

 

Για τη φαμίλια του για τον αγώνα

ολόρθος πρέπει να σταθεί

να κάνει δύναμη να μη λυγίσει

μέχρι το δίκιο του να βρει

 

Στις 13 Ιανουαρίου 1985, ο Νταλάρας παρουσιάζοντας στο Β’ πρόγραμμα ΕΡΑ, το μεγαλύτερο μέρος της ηχογράφησης του Άνεργου, στην τρίτη από μια σειρά τεσσάρων εκπομπών με τίτλο Πρόβες Και Ηχογραφήσεις Που Δεν Έγιναν Ποτέ Δίσκοι, σημειώνει:

«Ξανακούγοντας αυτό το τραγούδι κι εγώ μετά από τόσα χρόνια, δεν μπορώ να μη θυμάμαι με συγκίνηση αυτή τη συνεργασία και ακούω και λίγο με έκπληξη αυτό το είδος των στίχων…

Θυμάμαι εκείνα τα χρόνια, την ένταση που υπήρχε… Μπορεί εσάς να σας φαίνεται περίεργο, αλλά το κάθε τραγούδι που ακούτε έχει και μια ολόκληρη ιστορία.

Ειδικά μερικοί άνθρωποι είναι τόσο ζωντανοί όταν δουλεύουν, που θυμάσαι τη συνεργασία τους σαν ένα κομμάτι της ζωής σου. Και πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρχε πιο ζωντανός άνθρωπος στο στούντιο από το Μάνο.

Αν και στη ζωή του ήτανε αργός, στο στούντιο ήταν πολύ ζωντανός. Πάντα έχω να θυμάμαι κάτι απ’ τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις μαζί του. Θυμάμαι που έβαζε τους μουσικούς και μένα πολλές φορές, να επινοούμε διάφορα όργανα.

Πότε να χτυπάμε δυο μολύβια, δύο κομμάτια μάρμαρο, όπως θυμάμαι επίσης με συγκίνηση την ηχογράφηση στο τραγούδι Ο Λιόντας ,που μ’ έβαλε την ώρα που έλεγα την εισαγωγή του τραγουδιού να χτυπάω το πόδι μου κάτω».

Μάνος Λοΐζος: Ο άνεργος «βρήκε δουλειά»

Η εκπομπή ξανακούγεται στις 29 Δεκεμβρίου 2009 σε επιμέλεια, αυτή τη φορά, του Σιδερή Πρίντεζη.

Ο άνεργος, του οποίου οι στίχοι, είναι, δυστυχώς, διαχρονικοί και επίκαιροι, ξαναγράφεται έξι χρόνια αργότερα, το 1981, μ’ έναν τραγουδιστή χωρίς ιδιαίτερη καριέρα, τον Μπάμπη Αντωνίου και κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών μαζί με ένα τραγούδι των ίδιων δημιουργών, που είχε γραφτεί για τον ίδιο δίσκο αλλά δεν είχε ηχογραφηθεί το 1976, το Στη διαδήλωση.

Ο Φώντας Λάδης, συζητώντας με τον Ισάακ Σούση, για τις ανάγκες του βιβλίου Μάνος Λοΐζος – Για Μια Μέρα Ζωής, θυμάται (αρχικά για τη Διαδήλωση): «Αυτό δεν ήθελε να το πει ο Νταλάρας, γιατί έβρισκε πως ότι θέλαμε να πούμε, υπήρχε σε όσα ήδη είχαμε ηχογραφήσει.

Ο Μάνος Λοΐζος όμως ήθελε να το κυκλοφορήσει και η Ε.Σ.Α.Κ., μια συνδικαλιστική οργάνωση του Κ.Κ.Ε., μας βοήθησε να το βγάλουμε σε μικρό δίσκο σαρανταπεντάρι-που πια δεν συνηθιζόταν- εκτός του δισκογραφικού κυκλώματος.

Στο δισκάκι αυτό μπήκε και Ο άνεργος που κι αυτός δεν ‘προσελήφθη’ στα Τραγούδια Μας».

To «Στη διαδήλωση» συμπεριλαμβάνεται το 1985 στη συλλογή Ο Δρόμος Του Μάνου – 1962 -1982 ενώ και τα δυο τραγούδια, στις εκτελέσεις με τον Μπάμπη Αντωνίου, θα βρουν θέση το 2002 στο cd Μάνος Λοΐζος – 40 Σκόρπιες Ηχογραφήσεις – Εκτός Σειράς.

Ο άνεργος, στην εγγραφή με τον Νταλάρα, τελικά «βρήκε δουλειά», αφού συμπεριλήφθηκε στην επανέκδοση του cd Tα τραγούδια μας, που κυκλοφόρησε μαζί με μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα.

Πηγή: ogdoo.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ποτέ δεν μάσαγε τα λόγια του. Μίλησε για την υπεράσπιση της πατρίδας του, την Ιταλία και… την ειρωνεία των Άγγλων.

Specials
Specials: Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Ο Στέφανος Αλειφερόπουλος δεν ήταν απλώς ένα ταλέντο. Ήταν το κάτι παραπάνω και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει...

Specials
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου 1999, η μεταγραφή του Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα στον Ολυμπιακό γίνεται επίσημη και ταρακουνάει όλη την Ισπανία. Το εξώφυλλο της Mundo Deportivo τα λέει όλα.

Ποδόσφαιρο
Specials: Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν χρειάστηκε ποτέ πολλές πάσες για να εξηγήσει γιατί ο Τόνι Κρόος ήταν το απόλυτο «κλειδί» στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Specials
Specials: Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Την 11η Μαΐου 2003, ένα φαλτσαριστό σουτ από τον Γεσπερ Γκρόνκιερ έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Τσέλσι. Το γκολ που δεν έγραψε απλώς σκορ, αλλά ολόκληρο μέλλον.

Specials
Specials: Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Οι πανηγυρισμοί είχαν ξεκινήσει, ο πάγκος των Βαυαρών ετοιμαζόταν να μπει στο γήπεδο και οι οπαδοί ζούσαν το απόλυτο όνειρο. Τότε, ο Κολίνα είδε… τη ζωή να αντιστρέφεται.

Specials
World Football: Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ανάμεσα στους πανηγυρισμούς του Μουντιάλ, ένας παγκόσμιος πρωταθλητής προτίμησε να παρηγορήσει τον φίλο του που μόλις είχε χάσει τα πάντα. Η ιστορία του Ζιντάν και του Ντε Πιέρο...

World Football
Specials: Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Ροναλντίνιο, Πίρλο, Μπέκαμ, Σέεντορφ… Ποιος θα βαρέσει τελικά το φάουλ; Ο Αντσελότι προσπαθούσε να επιβάλει… τάξη σε μια ομάδα γεμάτη θρύλους!

Specials
Specials: Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ήταν ο παίκτης που θαύμασε όλη η Ιταλία και λάτρεψαν οι φίλοι της Μίλαν. Μα δεν ξέχασε ποτέ την υπόσχεση που είχε δώσει: να γυρίσει στην Μπενφίκα. Όχι για τα χρήματα. Για την καρδιά.

Specials