Γιατί ήταν διάσημες οι Ελληνίδες στα σκλαβοπάζαρα;
Υπάρχουν πολλές αναφορές για Ελληνίδες που έγιναν σύζυγοι ή παλλακίδες ισχυρών ανδρών.
Οι Ελληνίδες ήταν περιζήτητες στα σκλαβοπάζαρα κυρίως κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και σε άλλες ιστορικές περιόδους, για διάφορους λόγους.
Οι Ελληνίδες θεωρούνταν όμορφες, με ανοιχτόχρωμο ή μεσογειακό δέρμα, συμμετρικά χαρακτηριστικά και έντονα μάτια. Οι αγοραστές αναζητούσαν σκλάβες με τέτοια εμφάνιση, ειδικά για χαρέμια και αριστοκρατικές οικίες.
Πολλές Ελληνίδες, ιδιαίτερα από αστικά κέντρα, είχαν καλή μόρφωση και ήξεραν να διαβάζουν, να γράφουν, να τραγουδούν ή να χορεύουν, γεγονός που τις έκανε ελκυστικές ως συνοδοί πλουσίων ή μέλη χαρεμιών.
Κατά τις διάφορες επιδρομές και πολέμους, όπως η Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) ή οι σφαγές στη Χίο (1822), χιλιάδες Ελληνίδες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Οι Ελληνίδες, όπως και άλλες σκλάβες από τη Βαλκανική και τον Καύκασο, κατέληγαν ως υπηρέτριες σε πλούσια σπίτια ή στα χαρέμια των σουλτάνων και των πασάδων.
Υπάρχουν πολλές αναφορές για Ελληνίδες που έγιναν σύζυγοι ή παλλακίδες ισχυρών ανδρών, όπως η Γκιουλμπαχάρ Χατούν (σ.σ. ο θρύλος τη θέλει για την πραγματική μητέρα του Οθωμανού Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄) ή η Βασιλική, η Ελληνίδα σύζυγος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Αν και η ιστορία αυτή είναι τραγική, δείχνει πόσο σημαντική ήταν η ελληνική παρουσία ακόμα και μέσα από τον καταναγκασμό της δουλείας.