Οι Αρχαίοι Έλληνες που εντυπωσίασαν το κοινό στο Κολοσσαίο και έδερναν τους αντιπάλους τους με Παγκράτιο – Έγιναν διάσημοι και πλούσιοι
Οι καλύτεροι αθλητές της αρχαίας Ελλάδας ήταν ήδη προπονημένοι στη μάχη σώμα με σώμα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι Έλληνες αθλητές, ιδιαίτερα παγκρατιστές και πυγμάχοι, συμμετείχαν ως μονομάχοι στις ρωμαϊκές αρένες, είτε για χρήματα, είτε επειδή αιχμαλωτίστηκαν ή εξαναγκάστηκαν.
Όταν η Ρώμη κατέκτησε την Ελλάδα, οι Ρωμαίοι εντυπωσιάστηκαν από τις πολεμικές τέχνες των Ελλήνων, ειδικά το πάγκρατιο (μια σκληρή μορφή πάλης-πυγμαχίας). Ορισμένοι πρώην ολυμπιονίκες ή πανελληνιονίκες αθλητές στρατολογήθηκαν ή παρακινήθηκαν να γίνουν μονομάχοι, λόγω της φήμης και της δύναμής τους.
Ο Ρωμαίος συγγραφέας Ιουβενάλης αναφέρει ότι «Έλληνες αθλητές που κέρδιζαν δόξα στην Ολυμπία, κατέληγαν να μονομαχούν για τη διασκέδαση των Ρωμαίων».
Το πάγκρατιο ήταν τόσο βίαιο που συχνά συγκρινόταν με τις μονομαχίες. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν αυτή την πολεμική τέχνη και εκπαίδευαν μονομάχους σε παρόμοιες τεχνικές.
Ορισμένοι παγκρατιστές και πυγμάχοι είτε αιχμαλωτίστηκαν και εξαναγκάστηκαν να πολεμήσουν, είτε πείστηκαν από τους Ρωμαίους να συμμετάσχουν στις αρένες ως επαγγελματίες μονομάχοι, προσφέροντάς τους χρήματα και
Οι καλύτεροι αθλητές της αρχαίας Ελλάδας ήταν ήδη προπονημένοι στη μάχη σώμα με σώμα, κάτι που τους έκανε ιδανικούς για μονομαχίες.
Ο Καλλίας ο Ρόδιος αναφέρεται ως ένας από τους πιο σκληρούς παγκρατιστές, ο οποίος πιθανώς συμμετείχε σε ρωμαϊκές αρένες.
Ο Κλείτος ο Ρόδιος φημολογείται ότι μετά τις νίκες του στα ελληνικά αγωνίσματα, τον κάλεσαν να αγωνιστεί σε ρωμαϊκή αρένα.
Αναφορές δείχνουν ότι Ρωμαίοι μονομάχοι εκπαιδεύονταν από Έλληνες παγκρατιστές λόγω της εμπειρίας τους στην άοπλη μάχη.