Η καυτερή χελώνα που έγινε street food λατρεία στην Κίνα
Ένα πιάτο που προκαλεί συζητήσεις: Τηγανητή χελώνα με πιπεριές και σάλτσες, όπως τη σερβίρουν οι πάγκοι της κινεζικής street κουζίνας.
Στους πολύβουους δρόμους της Κίνας, η μυρωδιά από τηγανητό σκόρδο, τσίλι και φρέσκα μυρωδικά προδίδει ότι κάπου κοντά ψήνεται κάτι ξεχωριστό. Αν πλησιάσεις, θα δεις την ψησταριά να καπνίζει και να σιγοψήνεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της ασιατικής κουζίνας: Η καυτερή χελώνα stir-fry.
Το συγκεκριμένο φαγητό δεν είναι καινούργιο. Έχει ρίζες αιώνων και συνδέεται με την κινεζική φιλοσοφία περί ισορροπίας του σώματος και της ενέργειας. Το κρέας της χελώνας θεωρείται πλούσιο σε πρωτεΐνη και προσφέρει «θερμότητα» στον οργανισμό. Μαγειρεύεται με σόγια, τζίντζερ, σκόρδο και πιπεριές τσίλι, δημιουργώντας έναν συνδυασμό που ισορροπεί ανάμεσα στο πικάντικο και το αρωματικό.
Για τους ντόπιους, αποτελεί αγαπημένο street πιάτο, το οποίο συχνά συνοδεύεται με ρύζι ή noodles. Για τους τουρίστες, όμως, είναι εμπειρία που δοκιμάζεται μόνο από τους πιο τολμηρούς. Όσοι το γεύονται μιλούν για ιδιαίτερη γεύση.
Authentic Chinese street food vibes! Spicy turtle stir-fry straight from the streets. Have you ever tried this? pic.twitter.com/zIMWFjYXt6
— tiway🦋💙 (@sitiwayyy) October 11, 2025