Τι διαφορά έχουν οι Νιγηριανές από τις Κονγκολέζες, τις Αιθίοπες, τις Αγκολέζες και τις Σομαλές; Η ποικιλομορφία της Αφρικής
Οι διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες από αυτές τις χώρες αντικατοπτρίζουν την τεράστια πολιτισμική ποικιλομορφία της Αφρικής.
Οι γυναίκες από τη Νιγηρία, το Κονγκό, την Αιθιοπία, την Αγκόλα και τη Σομαλία εκπροσωπούν πέντε διαφορετικούς πολιτισμικούς κόσμους μέσα στην ίδια ήπειρο. Αν και όλες Αφρικανές, διαφέρουν έντονα ως προς την εθνοτική καταγωγή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την αισθητική και την κοινωνική συμπεριφορά.
Οι Νιγηριανές προέρχονται από ένα από τα πιο πολυεθνοτικά κράτη της Αφρικής. Οι μεγαλύτερες ομάδες είναι οι Ίμπο, Γιορούμπα και Χάουσα, με τον πολιτισμό να διαμορφώνεται από έντονα τοπικά στοιχεία, πολύχρωμες ενδυμασίες, δυναμική παρουσία στα social media και έναν αστικό δυναμισμό που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη μόδα. Η κοινωνία της Νιγηρίας είναι θρησκευτικά μοιρασμένη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, γεγονός που επηρεάζει τη δημόσια εικόνα και το ντύσιμο των γυναικών.
Οι Κονγκολέζες – κυρίως από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – έχουν βαθιά ριζωμένη χριστιανική πίστη και ισχυρή αίσθηση θηλυκής αυτοπεποίθησης. Το στυλ τους επηρεάζεται από το θρυλικό sapeur κίνημα, με εμμονή στην κομψότητα, την πολυτέλεια και τον αστικό χαρακτήρα.
Αντίθετα, οι Αιθίοπες γυναίκες έχουν πιο αρχαϊκή, σχεδόν μοναστηριακή αύρα. Ανήκουν στην παράδοση της αιθιοπικής ορθοδοξίας, μιας εκ των αρχαιότερων χριστιανικών δογμάτων, και φημίζονται για τα εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά τους, τις λεπτές γραμμές του προσώπου, την αυστηρή αισθητική και την προσήλωση στην οικογένεια και τις παραδόσεις. Η αιθιοπική κουλτούρα είναι μοναδική και διακριτή, μη αποικιοκρατημένη στο βάθος της ιστορίας της.
Οι Αγκολέζες γυναίκες φέρουν το αποτύπωμα της πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Ο πολιτισμός τους είναι κράμα αφρικανικού και λατινικού στοιχείου, με έντονη παρουσία στη μουσική, τον χορό (σεμπά, κουϊζόμπα) και μια σχεδόν ευρωπαϊκή αστική αισθητική. Το πορτογαλικό στοιχείο επηρεάζει την κομψότητα και το ύφος της καθημερινής ζωής.
Τέλος, οι Σομαλές εκπροσωπούν έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Εθνολογικά συγγενείς με αραβικούς και ασιατικούς πληθυσμούς, είναι σχεδόν αποκλειστικά μουσουλμάνες και ζουν σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Αφρικής. Το ντύσιμό τους είναι σεμνό, με hijab ή abaya, και η κοινωνική τους συμπεριφορά είναι περισσότερο εσωστρεφής και συγκρατημένη σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες.
Οι διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες από αυτές τις χώρες αντικατοπτρίζουν την τεράστια πολιτισμική ποικιλομορφία της Αφρικής. Δεν υπάρχει «μία Αφρική», ούτε ένα ενιαίο πρότυπο γυναίκας, αλλά ένα μωσαϊκό παραδόσεων, γλωσσών, θρησκειών και αισθητικών που διαμορφώνει εντελώς ξεχωριστά πρόσωπα, ρόλους και ταυτότητες.
Διαβάστε επίσης:
Καναδάς : Πού πέφτει τόσο χιόνι που το 65% της χώρας είναι καλυμμένο πάνω από 6 μήνες;