ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός στο σπίτι: Πότε ξεκινάει, ποιοι μπορούν να το κάνουν;

«Είμαστε κοντά να κάνουμε ανακοινώσεις προκειμένου ο εμβολιασμός κατ’ οίκον να αρχίσει εντός Ιουνίου», είχε δηλώσει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Εμβολιασμός στο σπίτι: Πότε ξεκινάει, ποιοι μπορούν να το κάνουν;

«Είμαστε κοντά να κάνουμε ανακοινώσεις προκειμένου ο εμβολιασμός κατ’ οίκον να αρχίσει εντός Ιουνίου», είχε δηλώσει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για να ενεργοποιηθεί ο εμβολιασμός των πολιτών κατ’ οίκον από το υπουργείο Υγείας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει προ ημερών: «Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου».

Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε περιγραφεί εξαρχής, από τον περασμένο Ιανουάριο, ως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο πεδίο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς βασιζόταν στον συντονισμό υπηρεσιών και φορέων από διάφορα υπουργεία αλλά και στα εμβολιαστικά σκευάσματα που θα παραλάμβανε η χώρα μας.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το σκέλος των εμβολίων είχαν αποκλειστεί σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον με τα σκευάσματα Pfizer/BioNTech και Moderna λόγω των συνθηκών φύλαξής τους σε ειδικά ψυγεία και της διαδικασίας χορήγησής τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου των πέντε δόσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας είναι σε συνεχείς συσκέψεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, καθορίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία βάση δεδομένων, δηλαδή εντοπίστηκε, διασταυρώθηκε και καταγράφηκε ο ωφελούμενος πληθυσμός που λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, δεν μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία από την άυλη συνταγογράφηση και από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενώ σημαντικό ήταν και το μητρώο που διέθετε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η δημιουργία αυτής της βάσης θεωρείται ούτως ή άλλως ως ένα σημαντικό βήμα -η έλλειψή της «αποκαλύφθηκε» κατά τη διάρκεια της επιδημίας και της ανάγκης για ψηφιακής θωράκισης των κρατικών υπηρεσιών- αλλά θα είναι δυναμική και θα εμπλουτίζεται.

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα επικοινωνηθεί με μηνύματα προς τους ηλικιωμένους αλλά και προς τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα και τα άτομα με αναπηρία μέσω των Συλλόγων τους.

Ποιοι θα διενεργούν τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον

Η υλοποίηση του εμβολιασμού κατ’ οίκον των πολιτών συγκρίνεται σε επίπεδο δυσκολίας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με αυτό, με τον σχεδιασμό όλου του εμβολιαστικού προγράμματος, παρότι δεν συγκρίνεται από άποψη ωφελούμενων -πρόκειται για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε σχέση με τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί στο πλαίσιο της «Ελευθερίας».

Στο «τραπέζι» των τηλεδιασκέψεων αρχικά είχε τεθεί η πρόταση να συνδράμει το ΕΚΑΒ μεταφέροντας πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, από τα σπίτια τους προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, αποκλείστηκε η δέσμευση έστω και τμήματος των οχημάτων του ΕΚΑΒ για τον λόγο αυτό, κι ενώ οι ανάγκες για προνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη είναι τόσο αυξημένες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αναλόγως εξετάσθηκε η συνδρομή του ΕΟΔΥ και η διάθεση Κινητών Μονάδων και προσωπικού για τις ανάγκες του εμβολιασμού των πολιτών κατ’ οίκον ανά την επικράτεια. Ωστόσο, και αυτό αποκλείστηκε λόγω του βάρους που δίδεται ακόμη από τον ΕΟΔΥ στη διενέργεια ελέγχων για τον κορωνοϊό.

Πλέον, στο τραπέζι βρίσκεται η διενέργεια των εμβολιασμών κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει ήδη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα αυτή σε ιδιώτες γιατρούς και καθορίζεται η αποζημίωσή τους.

Προβλέπεται συνεργασία με τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία θα παραλαμβάνουν τις δόσεις εμβολίων μεειδικά πρωτόκολλα και τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες θα συνδράμουν μέσω των δικών τους υπηρεσιών όπου χρειάζεται πχ μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έγκλημα Γλυκά Νερά: Τι είπε στη ΓΑΔΑ η ψυχολόγος της Καρολάιν

Masterchef: Ο Τελικός που ακυρώθηκε, νικητές και οι δυο φιναλίστ

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πολυγαμία στην ΕΕ: Οι woke «εκκλησίες» στέφουν τα όργια και στρώνουν τον δρόμο στα «χαρέμια» του Ισλάμ

Πολυγαμία στην ΕΕ: Οι woke «εκκλησίες» στέφουν τα όργια και στρώνουν τον δρόμο στα «χαρέμια» του Ισλάμ

Προτεστάντισσα πάστορας «ευλόγησε» 4 άντρες στο Βερολίνο - Η ανωμαλία «στεφανώνεται» και λειτουργεί ευνοϊκά για τη μουσουλμανική πολυγαμία

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Χαλάνδρι – Τράκαρε ηλικιωμένους – Τούμπαρε το αμάξι τους και τους παράτησε

Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Χαλάνδρι – Τράκαρε ηλικιωμένους – Τούμπαρε το αμάξι τους και τους παράτησε

Όχημα τράκαρε αυτοκίνητο με ηλικιωμένους και εξαφανίστηκε.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γιώργος Σεϊταρίδης σε κατάθεση πίστης: «Έψαξα απαντήσεις σε θρησκείες – Τελικά κατέληξα στην Ορθοδοξία και βρήκα την ειρήνη»

Γιώργος Σεϊταρίδης σε κατάθεση πίστης: «Έψαξα απαντήσεις σε θρησκείες – Τελικά κατέληξα στην Ορθοδοξία και βρήκα την ειρήνη»

«Η πίστη είναι σαν να σου γυρνάει τα μάτια προς τα μέσα ο Χριστός και να αρχίσεις να βλέπεις τα χάλια σου...»

Κοινωνία
Κοινωνία: Εντελώς στον κόσμο τους: O βουλευτής ΝΔ Δ.Κυριαζίδης λέει ότι δεν «βγαίνει» με 5.000 τον μήνα!

Εντελώς στον κόσμο τους: O βουλευτής ΝΔ Δ.Κυριαζίδης λέει ότι δεν «βγαίνει» με 5.000 τον μήνα!

Ως «Βασιλάκης Καΐλας» εμφανίστηκε ο γαλάζιος βουλευτής απευθυνόμενος στους Έλληνες των 700 ευρώ - «Μου μένουν 1.800 - Δεν θα πρέπει να φάω;»

Κοινωνία
Τεχνολογία: Κυβερνοεπιθέσεις από εξελιγμένους χάκερ σε επιχειρήσεις και οργανισμούς

Κυβερνοεπιθέσεις από εξελιγμένους χάκερ σε επιχειρήσεις και οργανισμούς

«Ψηφιακές Σκιές σε Τρίκαλα και Μετέωρα: Επιθέσεις χάκερ και ψεύτικες καταχωρήσεις κατοικιών που απειλούν τον τουρισμό - Ο Καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου στο OPEN TV για τον αόρατο πόλεμο του 21ου αιώνα

Τεχνολογία
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κομισιόν έτριξε τα δόντια στην κυβέρνηση – «Το κακό παράγινε με τη διαφθορά – Δεν θα υπάρξει καμία διαφυγή»

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κομισιόν έτριξε τα δόντια στην κυβέρνηση – «Το κακό παράγινε με τη διαφθορά – Δεν θα υπάρξει καμία διαφυγή»

Κομισιόν: «Πρέπει να φέρετε αποτελέσματα πάνω σε αυτό· δεν υπάρχει άλλος δρόμος, - Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει».

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Φέρτε μας ένα σύννεφο να πέσουμε: Έξι στους δέκα «ανήλικους» λαθρομετανάστες βρέθηκαν ενήλικοι!

Φέρτε μας ένα σύννεφο να πέσουμε: Έξι στους δέκα «ανήλικους» λαθρομετανάστες βρέθηκαν ενήλικοι!

Η κυβέρνηση θέλει να φακελώσει τους Έλληνες αλλά για τους «ασυνόδευτους» μαντράχαλους δεν είχε διασταυρώσει καν την ηλικία τους!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Κολλημένη στον «πάτο» της φτώχειας η Ελλάδα – Προτελευταίοι οι Έλληνες σε μέσο ετήσιο μισθό

Eurostat: Κολλημένη στον «πάτο» της φτώχειας η Ελλάδα – Προτελευταίοι οι Έλληνες σε μέσο ετήσιο μισθό

Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι στην ΕΕ - Σε χαμηλότερη θέση μόνο η Βουλγαρία που όμως μας ξεπερνά σε αγοραστική δύναμη

Κοινωνία
Κοινωνία: Όνειδος: Στη Γλυφάδα τα «κοράκια» πετούν στον δρόμο 4μελή οικογένεια με καρκινοπαθή μητέρα και μωρό!

Όνειδος: Στη Γλυφάδα τα «κοράκια» πετούν στον δρόμο 4μελή οικογένεια με καρκινοπαθή μητέρα και μωρό!

Η απανθρωπιά του κράτους και των funds σαρώνει και τις ευάλωτες οικογένειες - Σκηνικό έντασης στη Γλυφάδα - Διαμαρτυρία από πολίτες και φορείς

Κοινωνία