ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης έγινε Αθάνατος!

Εθνικός πένθος. Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης έγινε Αθάνατος!

Στα 96 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης όλων των εποχών.

Ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, με το όνομά του να περνάει στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ποιος ήταν ο Μίκης όλων των Ελλήνων

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, καταγόταν όμως από την Κρήτη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν μοιρασμένα σε διάφορες πόλεις της επαρχίας. Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πύργο, και άλλα. Μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το πέρασε στην Τρίπολη.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη εκτός από πασίγνωστα τραγούδια, περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο μεγάλος συνθέτης μελοποίησε τα πρώτα οκτώ ποιήματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου το 1958, που το 1960 θα ηχογραφηθούν για πρώτη φορά με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Από τα έργα του εκείνης της περιόδου ξεχωρίζουν τα: «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Επιφάνεια», «Μαουτχάουζεν», «Άξιον Εστί».

Ο κορυφαίος συνθέτης το 1943 αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί από τους Ιταλούς και στη φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο.

Με την επιβολή της δικτατορίας θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που τελείωσε το 1970 με την αμνηστία που του χορηγήθηκε, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων.

Έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών, που τον έκαναν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης ο Μίκης Θεοδωράκης ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ενώ έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς».

Παράλληλα, ξεκίνησε με τον Τούρκο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί μία προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

To 1983 ο Μίκης Θεοδωράκης έλαβε το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, και το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Διαβάστε επίσης

Όταν ο Mad Clip δήλωνε: «Είμαι γκαζάκιας, μου αρέσει η μ@@@κία – Έχω πιο γρήγορο αμάξι απ’ το περιπολικό»

Mad Clip: Εδώ έχασε τη ζωή του ο 34χρονος τράπερ

Ο Ολυμπιακός πήγε για το κόλπο με τον Μπούνα Σαρ (vid)

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χαστούκι κατά του ψηφιακού ολοκληρωτισμού στη Βρετανία – Ο Στάρμερ ακυρώνει την υποχρεωτικότητα των ψηφιακών ταυτοτήτων – Η Ελλάδα ακούει;

Χαστούκι κατά του ψηφιακού ολοκληρωτισμού στη Βρετανία – Ο Στάρμερ ακυρώνει την υποχρεωτικότητα των ψηφιακών ταυτοτήτων – Η Ελλάδα ακούει;

Επιτέλους λίγο φως μέσα στο σκοτάδι της Νέας Τάξης - Εκατομμύρια υπογραφών έκαναν τη βρετανική κυβέρνηση να υποχωρήσει - Οι Έλληνες τι κάνουν;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ – «Αθώα» πάλι η κυβέρνηση παρότι γνώριζε χρόνια για το μπάχαλο στις αερομεταφορές

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ – «Αθώα» πάλι η κυβέρνηση παρότι γνώριζε χρόνια για το μπάχαλο στις αερομεταφορές

«Παραίτησαν» τον Γιώργο Σαουνάτσο - Την καθιερωμένη «συνταγή» της καρατόμησης για τα μάτια του κόσμου ακολούθησε η κυβέρνηση

Κοινωνία
Κοινωνία: Επική απάντηση Ανεστίδη σε Καιρίδη: «Με έχετε ταλαιπωρήσει πολύ με το μπλόκο στα Μάλγαρα» – «Καλά σας κάναμε»

Επική απάντηση Ανεστίδη σε Καιρίδη: «Με έχετε ταλαιπωρήσει πολύ με το μπλόκο στα Μάλγαρα» – «Καλά σας κάναμε»

Ένταση επικράτησε στον ΣΚΑΪ μεταξύ του γαλάζιου βουλευτή και του αγροτοσυνδικαλιστή - Ο Κ.Ανεστίδης αποστόμωνε συνεχώς τον Δ.Καιρίδη

Κοινωνία
Κοινωνία: Καρυστιανού για την ακατάσχετη λασπολογία Καραχάλιου: «Θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί από ψυχίατρο»

Καρυστιανού για την ακατάσχετη λασπολογία Καραχάλιου: «Θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί από ψυχίατρο»

«Η μόνη αλήθεια στο παραλήρημά του είναι ότι συνάντησα τον κ. Καραχάλιο 2-3 φορές - Συνέχεια μιλούσε για ό,τι συνέβαινε στη Νέα Δημοκρατία»

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Ασλανίδης: «Εύχομαι στη Μ.Καρυστιανού να βάλει τον Καραμανλή στη φυλακή όπως μου το ορκίστηκε»

Παύλος Ασλανίδης: «Εύχομαι στη Μ.Καρυστιανού να βάλει τον Καραμανλή στη φυλακή όπως μου το ορκίστηκε»

Δηλώσεις κόντρα στο διχαστικό πνεύμα έκανε ο Παύλος Ασλανίδης - «Εύχομαι κάθε επιτυχία στη Μ. Καρυστιανού στη δημιουργία κόμματος»

Κοινωνία
Κοινωνία: Ούτε στο… Ιράν τέτοια ποιότητα ενημέρωσης: Η ΕΡΤ έδειξε επεισόδια από συναυλία του ΛΕΞ ως βίντεο συμπλοκών στην Τεχεράνη

Ούτε στο… Ιράν τέτοια ποιότητα ενημέρωσης: Η ΕΡΤ έδειξε επεισόδια από συναυλία του ΛΕΞ ως βίντεο συμπλοκών στην Τεχεράνη

Σάλος με τα fake επεισόδια που πρόβαλε η ΕΡΤ - Δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι μια τέτοια παραπληροφόρηση δεν την πρόσεξε κανείς στο κανάλι

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Καύση νεκρών: Η ελπίδα της Ανάστασης δεν ανήκει στα κρεματόρια σας

Καύση νεκρών: Η ελπίδα της Ανάστασης δεν ανήκει στα κρεματόρια σας

Η ανθρώπινη στάχτη κηρύττει τον μηδενισμό σε αυτή τη ζωή και στην επόμενη - Το σεβάσμιο λείψανο όμως είναι μια παρακαταθήκη αιωνιότητας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μαρία Καρυστιανού: «Το να κόβουν βόλτες τα τουρκικά αλιευτικά στα χωρικά μας ύδατα δεν είναι ήρεμα νερά»

Μαρία Καρυστιανού: «Το να κόβουν βόλτες τα τουρκικά αλιευτικά στα χωρικά μας ύδατα δεν είναι ήρεμα νερά»

Μακριά από τη «γραμμή» του κατευνασμού έδειξε ότι κινείται η Μαρία Καρυστιανού, με φόντο την προετοιμασία του πολιτικού της κινήματος

Κοινωνία
Κοινωνία: Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ

Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ

Όλα για το marketing και το εύκολο χρήμα - Ιδιοκτήτης μαγαζιού στη Μεσσήνη - μέσω ΑΙ - έκανε τον Γ.Παπαδάκη να κερνά καφέδες απ' τον... παράδεισο

Κοινωνία